Ιερώνυμος: Ο Πατρών γνώριζε! Φωτιές άναψε το νέο βιβλίο του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας για τη συμφωνία με Τσίπρα

16.10.2020 / 6:56
collage-1

Φωτιές έχει ανάψει στους εκκλησιαστικούς κύκλους το νέο βιβλίο του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου, με τίτλο «Συνοπτική Θεώρηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας»,  στο οποίο αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες από τις διαπραγματεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Στο βιβλίο του ο κ. Ιερώνυμος υποστηρίζει ότι για τη συμφωνία ήταν ενήμεροι τόσο οι Μητροπολίτες, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζαν για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και είχαν συναινέσει.  

«Καρφώνει» και τον Πατρών

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας στο βιβλίο του «καρφώνει» τους Μητροπολίτες Μεσογαίας Νικόλαο, αλλά και τον δικό μας, τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν εκπρόσωπος Τύπου και μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) και όπως προκύπτει από τις προδημοσιεύσεις του βιβλίου, γνώριζε το περιεχόμενο της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Οι ιεράρχες γνώριζαν, λοιπόν, παρότι κάποιοι δήλωναν ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν εν κρυπτώ. 

Τα πρακτικά, που δημοσιεύονται στο βιβλίο του Αρχιεπισκόπου, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την πλήρη γνώση των ιεραρχών σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου 2018, με τη συμμετοχή δυο Συνοδικών Σύνεδρων, των μητροπολιτών Ιωαννίνων Μαξίμου και Πατρών Χρυσοστόμου, εκπρόσωπου Τύπου της ΔΙΣ τότε, καθώς και του Επισκόπου Σαλώνων, διευθυντή της εκκλησιαστικής κεντρικής υπηρεσίας Οικονομικών.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά που δημοσιεύει στο βιβλίο του ο Αρχιεπίσκοπος, ο Μητροπολίτης Πατρών γνώριζε «από πρώτο χέρι» το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ Ιερώνυμου και Τσίπρα.

Καμία αναφορά για τη μισθοδοσία των κληρικών

Εκείνο που επίσης κάνει εντύπωση είναι ότι στην τοποθέτηση του στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, δεν κάνει αναφορά για το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε στις 7 Νοεμβρίου του 2018 και ο Πατρών Χρυσόστομος, σε συνάντηση που είχε στις 14 Νοεμβρίου με τους κληρικούς της Μητρόπολης Πατρών, τόνιζε ότι τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί σε βάρος των ιερέων, προσθέτοντας ότι οι ιερείς «αγωνίζονται ηρωϊκά στη σύγχρονη κοινωνία» και πως «κάνουν κατάθεση ψυχής για την Πίστη και την Πατρίδα».

Οι διάλογοι με τον-σχεδόν γοητευμένο από τον Τσίπρα-  Μητροπολίτη Πατρών

 Στο τελευταίο από τα 7 κεφάλαια του βιβλίου με τίτλο, «Η τελευταία προσπάθεια», ο αρχιεπίσκοπος παραθέτει τα πρακτικά των συνεδριάσεων όπου αναφέρονται τα εξής:

Στις 7 Νοεμβρίου 2018 συγκαλείται έκτακτη Διαρκής Ιερά Σύνοδος, μετά την συνάντηση Τσίπρα – Ιερώνυμου στο Μέγαρο Μαξίμου. Δίνονται εξηγήσεις για το περιεχόμενο της Συμφωνίας. Ο ορισθείς εκπρόσωπος τύπου Σεβασμιότατος Πατρών αναλαμβάνει να «δώσει κλίμα» στους ιεράρχες:

Σεβ. Πατρών: Σας συνοδεύσαμε στο Μέγαρο Μαξίμου. Η υποδοχή έγινε εκεί με πολύ σεβασμό και ευγένεια. Ο Πρωθυπουργός από την αρχή μέχρι το τέλος είχε μια στάση βαθέος σεβασμού απέναντι στον Μακαριώτατο και σε μας και στην Εκκλησία γενικά, η οποία στάση του προσωπικά με εξέπληξε.Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε και στο θέμα του Συντάγματος. Ο Μακαριώτατος τους είπε ότι είναι άκρως ικανοποιημένος επειδή δεν θίγουν, στην μελετώμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, το προοίμιο (Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος) και αυτό όπως είπε μας χαροποιεί διότι αυτό είναι η ιστορία μας και ανεφέρθη στον Κολοκοτρώνη, στον Μακρυγιάννη, στην Μονή Καλτεζών κλπ. Στάθηκε ιδιαιτέρως στο άρθρο 3 και στα περί «περί θρησκευτικής ουδετερότητας» και ερώτησε πώς εννοούν την «θρησκευτική ουδετερότητα».

Μακαριώτατος: Να σας διακόψω. Ο Πρωθυπουργός είπε την βαριά φράση ότι όσα λέγονται ότι θα κατέβουν οι Εικόνες, ότι θα βγει ο Σταυρός από τη σημαία κλπ είναι γελοιότητες!

 Σεβ. Πατρών: Μάλιστα! Εχω σημειώσει ότι ο Πρωθυπουργός είπε για τον όρο «θρησκευτική ουδετερότητα» ότι πρόκειται, κατ’αυτούς, για μια σύγχρονη διατύπωση του Συντάγματος, και μια υπογράμμιση ότι το Κράτος αποτελεί την εγγύηση της θρησκευτικής ελευθερίας και δεν άπτεται ούτε της παραδόσεως, ούτε όλων αυτών, τα οποία ακούγονται ότι δηλαδή θα κατεβάσουμε τις Εικόνες κλπ. Θα τα πω και έξω, είπε. Πρόκειται, είπε χαρακτηριστικά, περί γελοιοτήτων. Είναι αστεία πράγματα. Εμείς δεσμευόμεθα συνέχισε, ότι δεν έχουμε καμία, μα καμία τέτοια διάθεση. Επικρατούσα θρησκεία, είπε, ότι είναι και παραμένει η Ορθόδοξος Εκκλησία και ως το άρθρο 3, τόνισε ότι θα προσέξουν, ώστε να μη θιγεί τίποτα από αυτά που αφορούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία…

Οφείλω να ομολογήσω ότι αν δεν ήμουν παρών, μπορεί να είχα υπόνοιες ότι δεν έγιναν έτσι τα πράγματα. Όμως οφείλω να καταθέσω στην Ι. Σύνοδο ότι ο Μακαριώτατος και τα θέματα τα γνωρίζει άριστα και τυγχάνει σεβασμού και αγάπης. Είπε χαρακτηριστικά τη φράση ο Πρωθυπουργός ότι «όχι μόνο σέβομαι τον Αρχιεπίσκοπο (γιατί έκανε μια παρατήρηση εγώ σε αυτό, ότι σέβεστε τον Αρχιεπίσκοπο), αλλά τον αγαπώ»…

Σεβ. Ιωαννίνων: Επιτρέψατέ μου άγιε Πατρών και κάτι άλλο. Είπε ο Πρωθυπουργός ότι καταλάβαμε κι εμείς τι είναι η Πίστη στην Ελλάδα. Οτι είναι ένα fact (γεγονός) το οποίο δεν μπορείς να παραγράψεις. Και ότι, εάν κάποιος πείραζε την πίστη, θα την φούντωνε περισσότερο!…

…Να έχουμε την αυτονομία μας. Δεν πουλήσαμε τους παπάδες ούτε τότε, ούτε θα τους πουλήσουμε τώρα. Διασφαλίζουμε και την απρόσκοπτη μισθοδοσία, αλλά και τον σταθερό αριθμό κληρικών. Δηλαδή να μην ισχύει αυτό που ισχύει σε όλο το Δημόσιο, ότι φεύγουν δέκα και προσλαμβάνεται μόνο ένας…

Μακαριώτατος: Σκεπτόμενος αυτές τις ώρες και ημέρες, ποια εμπόδια θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μετά την δημόσια κοινή ανακοίνωση για την πρόθεση της Συμφωνίας, είχα προβληματισθεί για τα εξής δύο ζητήματα. Το πρώτο, μήπως γίνει η υπόθεση αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. Ευτυχώς αυτό δεν έγινε και ανακουφίστηκα όταν άκουσα χθες το βράδυ τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι επικροτεί η Νέα Δημοκρατία και θα βοηθήσει. Φαίνεται λοιπόν ότι θα υπάρξει μια συνεργασία γι’ αυτό το ζήτημα, έστω και αν κάποιους δεν βολεύει… Το δεύτερο, που είναι και το πιο δύσκολο, είναι το θέμα των Κληρικών. Με υπομονή και αγάπη και θέληση πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν κοιτάζουμε τον εαυτό μας οι Αρχιερείς, αλλά το ευρύτερο μέλλον της Εκκλησίας της Ελλάδος… Δεν μπορεί η Εκκλησία πια να περιμένει χάρες από το Κράτος, το οποίο θα εκκοσμικεύεται περισσότερο και οι δυσκολίες μας, προϊόντος του χρόνου, θα γίνονται μεγαλύτερες. Εμείς πρέπει να κοιτάξουμε τα του οίκου μας, να κατοχυρωθούμε, ώστε να μπορούμε να αντέξουμε σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση, σε όποιες συνθήκες προκύψουν, όποιος αέρας και αν φυσήξει. Πρέπει να το καταλάβουν οι παπάδες ότι δεν είμαστε αντίπαλοί τους…».

Τι περιελάμβανε η Συμφωνία Εκκλησίας Κράτους του 2018

Άνοιγε τον δρόμο για πλήρη διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας

Αναγνώριζε για πρώτη φορά η Πολιτεία τις υποχρεώσεις της έναντι της Εκκλησίας σε σχέση με την περιουσία της

Οι ιερείς δεν θα ήταν πλέον δημόσιοι υπάλληλοι και το Κράτος «ελάφρυνε» κατά 10.000 κωδικούς μισθοδοσίας

Κοβόταν ο «ομφάλιος λώρος» Κράτους-Εκκλησίας ως προς το μισθολογικό.

Πατρών Χρυσόστομος: Θα το διαβάσω και θα τοποθετηθώ

Οι «7Μ» επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο για τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Ο Μητροπολίτης Πατρών είπε ότι δεν έχει ακόμη διαβάσει το βιβλίο και κατά συνέπεια δεν μπορεί να σχολιάσει, ωστόσο σημείωσε πως «Ό,τι λέω στη Σύνοδο, το λέω με λόγο ευθύνης και με το χέρι στην καρδιά. Δεν ανησυχώ για τα όσα έχω πει».

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα