Θλιβερό ρεκόρ θανάτων – Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην Αχαΐα -Πότε θα σημάνει συναγερμός για τοπικά lockdown

12.10.2020 / 3:50
img_25421601982789-1024x683-1

Σε ισχύ ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας με επίπεδα. Νέο ωράριο στην εστίαση ανάλογα με την περιοχή. Πώς θα καθορίζεται η πληρότητα σε θέατρα και σινεμά. Όλες οι αλλαγές.

Ο κορονοϊός «σφυροκοπά» τη χώρα και από το πρωί της Δευτέρας μπαίνουν στη ζωή μας νέοι κανόνες με επίπεδα κινδύνου αναφορικά με την πανδημία, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο αόρατος εχθρός, ενώ αλλάζουν πολλά και στην εστίαση ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής.

Στην ουσία τίθενται σε εφαρμογή στοχευμένα τοπικά μέτρα που θα έχουν κλιμακωτά επίπεδα για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Η κατάσταση, ωστόσο, στη χώρα εξακολουθεί να είναι δύσκολή. Η ανακοίνωση της Κυριακής με τα 280 νέα κρούσματα και τους 13 νεκρούς , που αποτελούν ημερήσιο ρεκόρ, δείχνουν πως χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση. Την ίδια ώρα, η Αττική εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο με 141 νέες μολύνσεις. 

Στα ύψη – παρά την μικρή υποχώρηση – είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων. Από τους 100 του Σαββάτου, ο αριθμός έπεσε στους 93, αλλά η αύξηση των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ τους δύο τελευταίους μήνες προκαλεί μεγάλο προβληματισμό. 

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορoνοϊό ήταν δέκα. Τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός τους άγγιζε τους 40, την 1η Οκτωβρίου ο αριθμός εκτοξεύθηκε στους 89 και το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι 100 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Τα νέα μέτρα από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας 23 από τις 74 περιοχές της χώρας είναι σε «πορτοκαλί» συναγερμό δηλαδή σε επίπεδο αυξημένης επαγρύπνησης και η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τροποποιήσεις μέτρων και κανόνων.

Στο επίπεδο 3 ανήκουν μέχρι στιγμής, όλη η Αττική (Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Νήσοι Αττικής), Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, δήμος Κύθνου-Κέας, Κοζάνη, Μυτιλήνης, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

Στις περιοχές, όπως η Αττική, που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό από Δευτέρα θα ισχύουν τα εξής:

Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικής σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα. Με λίγα λόγια σε κάθε γωνιά της Ελλάδα θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα και έξω αλλά εκεί που υπάρχει συνωστισμός.

Θλιβερό ρεκόρ θανάτων – Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην Αχαΐα -Πότε θα σημάνει συναγερμός για τοπικά lockdown 2

Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα: Οι επιχειρήσεις των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 1 δεν θα λειτουργούν από τη 1 έως τις 5 το πρωί. Στο επίπεδο 2 από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και στο επίπεδο 3 από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί. Ακόμη, οι καθήμενοι περιορίζονται στους 4.

Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις: Στο επίπεδο 1: Τα 100 άτομα, επίπεδο 2: Τα 50 άτομα, επίπεδο 3: Τα 9 άτομα

Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.

Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: Επίπεδο … 65%, Επίπεδο 2 … 50%,Έπίπεδο 3…30%

Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε:

Επίπεδο 1…. 80%
Επίπεδο 2…..65%
Επίπεδο 3….50%

Στο 30% η πληρότητα σε θέατρα και κινηματογράφους 

Ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας επηρεάζει θέατρα και κινηματογράφους και από τη Δευτέρα στην Αθήνα θα λειτουργούν με το 30% της πληρότητάς τους και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει, στο επίπεδο ετοιμότητας 1 (πράσινο) στους ανοιχτούς – υπαίθριους χώρους διεξαγωγής θα ισχύει 65% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Από την άλλη πλευρά, στους κλειστούς χώρους, επίσης 65% πληρότητα, σε συναυλίες σε κλειστούς αθλητικούς χώρους με μέγιστο 500 καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Στο επίπεδο επιτήρησης 2 (κίτρινο), στους ανοικτούς – υπαίθριους χώρους διεξαγωγής θα ισχύει 50% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας. Από την άλλη πλευρά, στους κλειστούς χώρους θα ισχύει 50% πληρότητα, ενώ θα απαγορεύονται οι συναυλίες σε κλειστούς αθλητικούς χώρους. Ακόμα, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, αλλά και η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης 3 (πορτοκαλί), στους ανοιχτούς – υπαίθριους χώρους διεξαγωγής θα ισχύει 30% πληρότητα και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Ακόμα, στους κλειστούς χώρους θα ισχύει επίσης 30% πληρότητα, ενώ απαγορεύονται οι συναυλίες σε κλειστούς αθλητικούς χώρους. Και σε αυτό το επίπεδο θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Στο επίπεδο αυξημένου συναγερμού 4 (κόκκινο), θα ισχύει αναστολή προσέλευσης κοινού και η δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης θα είναι αποκλειστικά για διαδικτυακή μετάδοση.

Σχετικά με τους κινηματογράφους, όπως προκύπτει στο επίπεδο ετοιμότητας 1 (πράσινο) στους ανοιχτούς – υπαίθριους χώρους διεξαγωγής θα ισχύει 65% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας. Από την άλλη πλευρά, στους κλειστούς χώρους, επίσης 65% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Στο επίπεδο επιτήρησης 2 (κίτρινο), στους ανοικτούς – υπαίθριους χώρους διεξαγωγής θα ισχύει 50% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας. Από την άλλη πλευρά, στους κλειστούς χώρους θα ισχύει 50% πληρότητα. Ακόμα, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, αλλά και η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης 3 (πορτοκαλί), στους ανοιχτούς – υπαίθριους χώρους διεξαγωγής θα ισχύει 30% πληρότητα και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Ακόμα, στους κλειστούς χώρους θα ισχύει επίσης 30% πληρότητα. Και σε αυτό το επίπεδο θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Στο επίπεδο αυξημένου συναγερμού 4 (κόκκινο), θα κλείνουν οι κινηματογράφοι.

Σε ποια περίπτωση θα εφαρμοστούν τοπικά lockdown

Ισχυρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, ώστε να αντιληφθεί ότι μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο πρέπει να ακολουθεί πιστά τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού επιχειρεί να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου, απορρίπτοντας κάθε σενάριο σχετικό με ένα δεύτερο lockdown. Ωστόσο οι αρμόδιοι υπουργοί και οι ειδικοί δηλώνουν ότι ετοιμάζονται για ένα δύσκολο χειμώνα, αφού οι ιώσεις τότε είναι πιο συχνές και η μεταδοτικότητα του ιού είναι πολύ πιο εύκολη στους εσωτερικούς χώρους.

Τα τοπικά lockdown είναι κάτι που εξετάζεται σε διαφορετική βάση, και προφανώς σε περίπτωση που χρειαστεί ο μηχανισμός είναι έτοιμος για να εφαρμοστεί.

«Αν ξεπεράσουμε πανελλαδικά τα 600 κρούσματα κορονοϊού καθημερινά, τότε θα κινηθεί η διαδικασία των τοπικών καραντινών. Προς το παρόν, η κατάσταση θεωρείται ελέγξιμη, αφού το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο μέσος όρος καθημερινών κρουσμάτων ήταν 318 έναντι 299 της δύο προηγούμενες εβδομάδες και 210 στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το πιο σημαντικό είναι ότι μέχρι την Παρασκευή μόνο το 39% των ΜΕΘ για κορονοϊό είχε καλυφθεί ενώ και οι κλίνες νοσηλείας για κορονοϊό έχουν πληρότητα 25%. Και αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στον σχεδιασμό μας. Υπάρχουν αναφορές για μάσκες παντού όμως το ζητούμενο δεν είναι πλέον τι θα συμβαίνει στους ανοικτούς χώρους, αλλά λόγω της αλλαγής του καιρού, τι μέτρα θα ληφθούν στους κλειστούς χώρους» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» κυβερνητικός παράγοντας που παρακολουθεί καθημερινά την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρας μας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα