Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας: Η εικόνα της Αγίας Παρασκευής που σταμάτησε τους θανάτους

15.08.2020 / 12:36
thermo 3

Κι όμως, μόλις δύο χρόνια πριν, η Εκκλησία, και μάλιστα η Μητρόπολη Αιτωλίας, γιόρταζε στο Θέρμο μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το διήμερο 19 και 20 Νοεμβρίου 2018 την συμπλήρωση 100 ετών από το θαύμα της απαλλαγής απότην θανατηφόρο γρίπη που συντελέσθηκε το έτος 1918.
Στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μάνδρας Θέρμου, τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π.Θεόκλητο Ράπτη, Αρχιερατικό Επίτροπο Παμφίας.
Την επομένη, Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου καιη πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχουμας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμά. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, κηρύττοντας τον θείο λόγο, αναφέρθηκε στο θαύμα του έτους 1918.
Τόνισε ιδιαιτέρως την πίστη και την ευλάβεια των κατοίκων εκείνης την εποχής, οι οποίοι προσέτρεξαν άμεσα στην βοήθεια του Θεού, επικαλέστηκαν τις μεσιτείες της Αγίας Παρασκευής και έλαβε τέλος η επιδημία της θανατηφόρου γρίπης που έπληττε την περιοχή.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας και μετά από 100 χρόνια, η ιερά εικόνα της Αγίας Παρασκευής μεταφέρθηκε και πάλι στην πόλη του Θέρμου. Στη διασταύρωση της πόλεως (θέση Βελλιέικα, προς Μέγα Δένδρο και Μάνδρα), έγινε η υποδοχή της εικόνος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, επικεφαλής του ιερού κλήρου και του ευσεβούς φιλάγιου λαού, με την παρουσία του Δημάρχου Θέρμου και των τοπικών αρχών. Ακολούθησε λιτανευτική πομπή στην κεντρική οδό της πόλεως, με τη συμμετοχή των μαθητών των σχολείων και του Εκπολιτιστικού Ομίλου Θέρμου. Ψάλλοντας καθ’ οδόν τον παρακλητικό κανόνα στην Αγία Παρασκευή, η ιερά λιτανεία κατέληξε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Θέρμου, όπου παρέμεινε η ιερά εικόνα προς προσκύνηση.

Το Ιστορικό

Το έτος 1918 υπήρχε επιδημία γρίπης σε όλη την Ευρώπη και σε όλη την Ελλάδα, η λεγόμενη ισπανική γρίπη. Στην περιοχή του Θέρμου η επιδημία βρισκόταν σειδιαίτερη έξαρση, με αποτέλεσμα καθημερινά και για τρεις μήνες περίπου, οι
θάνατοι από τη γρίπη να ανέρχονται σε δύο έως έξι ανθρώπων την ημέρα, πολλές φορές και δώδεκα, όπως καταγράφεται και στα βιβλία θανάτου των Ενοριών. Η κατάσταση υπήρξε τραγική. Οι κάτοικοι τότε αποφάσισαν να κατεβάσουν την θαυματουργό εικόνα της Αγίας Παρασκευής από την ομώνυμο Ιερά Μονή Μάνδρας στο Θέρμο και να επικαλεστούν τις πρεσβείες της. Και πράγματι την 20η Νοεμβρίου 1918μετέφεραν πεζή την ιερά εικόνα στο Θέρμο και την τοποθέτησαν προς προσκύνηση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Από εκεί πέρασαν όλοι οι κάτοικοι προσευχόμενοι και το θαύμα πραγματοποιήθηκε.
Οι θάνατοι από τη γρίπη σταμάτησαν εντελώς.
Το γεγονός αυτό εορτάζεται πανηγυρικά κάθε χρόνο στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής, με τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία.
Το2018, 100 χρόνια μετά, η ιερά εικόνα της Αγίας μεταφέρθηκε και πάλι στο Θέρμο προς ευλογία και αγιασμό των πιστών.

Στην Πάτρα

Σύμφωνα με καταγραφές, η ισπανική γρίπη έφτασε και στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1918 και το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Πάτρα.
Οι φήμες που κυκλοφόρησαν ήθελαν υπεύθυνα για την εξάπλωση της γρίπης στην Πάτρα, κάποια πακέτα συσκευασμένου καπνού που έφτασαν από την Θεσσαλονίκη. Λέγεται ότι ο διευθυντής του καπνοκοπτηρίου της Πάτρας και ορισμένοι εργάτες που ήταν παρόντες κατά το άνοιγμα των πακέτων, νόσησαν και δύο από αυτούς πέθαναν. Τραγική ειρωνεία! Και ο πρώτος νεκρός από τον Covid- 19 στην Πάτρα ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Αγιομυριανάκης. Το δεύτερο κύμα της γρίπης, αυτό που ξεκίνησε τον Αύγουστο και κορυφώθηκε τον Οκτώβριο, τον μήνα με τα περισσότερα θύματα παγκοσμίως, είναι αυτό που θα χτυπήσει και την Ελλάδα. Στις 16 Οκτωβρίου το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι στην Πάτρα υπάρχουν πολλοί θάνατοι, στην Αθήνα όμως η γρίπη δεν έχει επιδημικό χαρακτήρα. Παρ’ όλα αυτά και για λόγους πρόληψης διατάσσει το κλείσιμο των σχολείων.
Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα υπάρχουν επίσης κρούσματα στον Βόλο, την Αρτα, τον Τύρναβο και τη Λάρισα, με την Πάτρα να συνεχίζει να βρίσκεται σε έξαρση με 47 θανάτους την ημέρα και τα Ιωάννινα με 40.Οι άνθρωποι πεθαίνουν ξαφνικά εκεί που τρώνε, που κάθονται, που προσεύχονται.
Μάνες, πατεράδες και γιαγιάδες κουβαλάνε τα φέρετρα των παιδιών, ενώ την άλλη μέρα πέφτουν άψυχοι και εκείνοι. Μέσα σε μερικές ημέρες το βασικό πρόβλημα είναι το κουβάλημα των νεκρών. Παιδιά μεταφέρονται μέσα σε σκάφες και κοφίνια, κόρες και παλικάρια πάνω σε σκάλες και πόρτες. Το νεκροταφείο γεμίζει, οι εκκλησίες το ίδιο. Δεν έχουν φάρμακα, δεν έχουν τρόφιμα. Σύντομα το θανατικό και ο φόβος οδηγούν στην τρέλα και την απελπισία. Στις 15Νοεμβρίου η γρίπη δεν έχει κανένα κρούσμα στην Πάτρα, την Κέρκυρα, έχει στασιμότητα σε Αθήνα και Πειραιά, ενώ βρίσκεται ακόμη σε ένταση σε Ανατολική Μακεδονία, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Νάξο, Άρτα και τη Σκύρο, χωρίς όμως να μετρά τόσα θύματα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα