Η 6η ΥΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα ψυχικής Υγείας

09.10.2020 / 8:32
80060355_2577737585680869_2074584545314734080_o

Σε ανακοίνωσή της η 6η ΥΠΕ σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα ψυχικής Υγείας, αναφέρει:

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει καθιερωθεί  να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου κάθε έτους, η ημέρα που θυμίζει σε όλους την κατηγορία εκείνων των συμπολιτών που δοκιμάζονται από ποικίλες συναισθηματικές, ψυχικές και νοητικές διαταραχές, με σοβαρές  επιπτώσεις στην σωματική τους υγεία, στον επαγγελματικό τους βίο και στην κοινωνική τους συμπεριφορά.

Άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτές τις «ξεχωριστές» παθολογικές καταστάσεις είναι οι εξυπηρετούμενοι των ψυχιατρικών δομών του Συστήματος Υγείας οι οποίοι συχνά δοκιμάζονται από τον στιγματισμό και την περιθωριοποίηση. Η βέλτιστη εξυπηρέτησή τους προκύπτει από τον επαρκή συντονισμό και τη διάρκεια στην φροντίδα τους εκ μέρους των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και  στη διαφορετικότητά τους, με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και στα ανθρώπινα δικαιώματα και με γνώμονα την επαρκή οργάνωση με τρόπους που ωφελούν τους πάσχοντες και όχι τις ίδιες τις δομές. Η αποτελεσματικότητα των δομών αυτών αποφαίνεται σημαντική, όταν υφίσταται προσβασιμότητα και συνεργασία μεταξύ των φορέων της κοινότητας αποδίδοντας  ποιοτικά οφέλη τόσο  στον ίδιο τον ψυχικά πάσχοντα, όσο και στο άμεσο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον.

  Με δεδομένη την νέα κατάσταση που έχει προκληθεί εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του covid-19, χιλιάδες πολιτών, σε συλλογικό επίπεδο, έχουν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες, με το αποτύπωμα στην ψυχική τους υγεία να αυξάνεται όλο και περισσότερο. Η  πανδημία έχει προκαλέσει ανάχωμα στην προσβασιμότητα στην ποιοτική και προσιτή υγειονομική περίθαλψη ακόμη και στις  δομές  ψυχικής υγείας. Για αυτό τον λόγο ο Π.Ο.Υ. οργανώνει για την φετινή χρονιά μία εκστρατεία με τον τίτλο: « Move for Mental Health;Lets invest προτρέποντας διεθνείς φορείς και τις οργανώσεις να επενδύσουν στην ψυχική υγεία.

Επένδυση αποτελεί και η πρόληψη. Η πρόληψη για την διατήρηση της ψυχικής υγείας, της ισορροπίας μεταξύ του συναισθήματος και της σκέψης, είναι ζήτημα πολυπαραγοντικό. Η ανάπτυξη προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας στην κοινότητα προάγει και ενδυναμώνει τους πολίτες, θωρακίζοντας την ψυχική τους αυτοτέλεια μέσα από πολύπλευρες παραμέτρους όπως είναι η επαγγελματική αποκατάσταση, η ηρεμία της οικογενειακής ζωής, η αποδοχή της ταυτότητας του ατόμου, η ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες, η ελεύθερη ατομική έκφραση, η πνευματική εξέλιξη, η τόνωση της αυτοεκτίμησης μέσα από την καλλιέργεια καλλιτεχνικών τάσεων  κτλ.

Η Διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ. στηρίζοντας το κομμάτι της πρόληψης αναλαμβάνει τον συντονισμό και την οργάνωση μιας παρεμβατικής δράσης σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της ευρύτερης περιοχής των Πατρών,  σε συνεργασία με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ» Πατρών,  του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα και το τμήμα Αγωγής Υγείας της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.  Πρόκειται για μία δράση με  τίτλο: «ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΜΕΝΑ» με στόχο την ενδυνάμωση, την τόνωση της αυτοεκτίμησης, της εξωτερίκευσης και της αναγνώρισης κλίσεων και ικανοτήτων και της καλλιέργειας της ομαδικότητας  στους  μικρούς μαθητές. Η  δράση θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή διαδραστικών μέσων, σε εβδομαδιαίες συναντήσεις, που θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες.

Η δυνατότητα παρεμβάσεων στη σχολική κοινότητα με γνώμονα την ψυχική ισορροπία των παιδιών  συμβάλλει στην καλλιέργειά τους ως ενεργούς πολίτες, μακροπρόθεσμα και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους δίνοντας έμπρακτα αξία στη Δημόσια Υγεία.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα