Η Μονή Βατοπαιδίου και κινηματογραφικός παραγωγός

12.09.2020 / 5:00
panagiotis_andriopoulos

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Είναι γνωστό πως η Μονή Βατοπαιδίου έχει αλώσει, δηλαδή ελέγχει, πολλούς τομείς της δημόσιας και κοινωνικής ζωής και συνακόλουθα αρκετά φυσικά πρόσωπα.

Πέρα από τα τεράστια έξοδα που έχει για την συντήρηση της Μονής, διαθέτει απίστευτα ποσά, με τη μορφή χορηγίας, σε Μητροπόλεις, Συλλόγους, εκδηλώσεις, εκδόσεις κ.α. Έχει δε αναπτύξει μια αξιοζήλευτη επιχειρηματική δραστηριότητα – και στον χώρο των media -, που πολλοί θα ζήλευαν. Αποδοτική και ανταποδοτική!

Έξω από το μεγάλο εύρος των ενδιαφερόντων της δεν απομένουν πια παρά ελάχιστα πεδίας ανάπτυξης ευφάνταστης επιχειρηματικότητας.

Τώρα άλωσε και την έβδομη τέχνη!

Η ταινία – διεθνής παραγωγή «Ο Άνθρωπος του Θεού» (Man of God) σε σενάριο και σκηνοθεσία της Γιελένα Πόποβιτς, που αναφέρεται στον Άγιο Νεκτάριο, είναι μια παραγωγή της Simeon Entertainment και της View Master Films, σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου και το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος o Γραικός, και με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας), ενώ τις διεθνείς πωλήσεις έχει αναλάβει η Pure Flix/Quality Flix.

Πρωταγωνιστής της, γεμάτης δοκιμασίες, ζωής του Αγίου Νεκταρίου είναι ο Άρης Σερβετάλης, ενώ στους υπόλοιπους πρωταγωνιστικούς ρόλους, πέρα από τους διεθνείς αστέρες Μίκυ Ρουρκ και Αλεξάντερ Πετρόφ, εμφανίζονται γνωστά ονόματα της εγχώριας σκηνής: Χρήστος Λούλης, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιάννης Αναστασάκης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βασίλη Κουκαλάνι, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κίττυ Παιταζόγλου, Μιχάλης Οικονόμου, Τόνια Σωτηροπούλου, Κορίνα Άννα Γουγούλη, Μάνος Γαβράς, Σαράντος Γεωγλερής, Παναγιώτης Μαρίνος.

Φυσικά έπρεπε να βρεθεί ένα ηχηρό όνομα για την μουσική ταινίας. Ο ηγούμενος Εφραίμ δεν απευθύνθηκε, καθώς φαίνεται, στο …τεκνίο του, τον συνθέτη Γιώργο Θεοφάνους, στον οποίο ανέθεσε ένα «Ορατόριο» για την Παναγία, αλλά κατέληξε σε μια διεθνή επιλογή: στον διάσημο Πολωνό Zbigniew Preisner, συνθέτη των κινηματογραφικών έργων του Κριστόφ Κισλόφκι.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας, ο διεθνούς φήμης συνθέτης βρέθηκε στη χώρα μας προκειμένου να μιλήσει με τη σκηνοθέτιδα Yelena Popovic και τους παραγωγούς, να δει τους ηθοποιούς αλλά και τα σχετικά πλάνα που έχουν ήδη τραβηχτεί, για να εμπνευστεί. Κατά την επίσκεψή του μίλησε στο πρακτορείο Orthodoxianewsagency το οποίο είναι, επίσης, γέννημα της Μονής Βατοπαιδίου.

Θα πει κανείς: Πού το μεμπτόν; Σήμερα μια μονή της εμβέλειας του Βατοπαιδίου μπορεί να κάνει και κινηματογραφικές παραγωγές διεθνούς επιπέδου.

Το ερώτημα – και κυρίως το θεολογικό ερώτημα – είναι: Μέχρι πού μπορεί να φτάσει μια σύγχρονη μονή, αναπτύσσοντας ποικίλες επιχειρηματικές δραστηριότητες; Υπάρχει κάποιο πλαίσιο; Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τους αυστηρούς μοναχικούς κανόνες, τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να κάνει ένα μοναστήρι. Ή θα μπορούσε, έστω, κάποια πράγματα συμβατά με την φύση του μοναχισμού.

Εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε με υπερπαραγωγές σε όλους τους τομείς!

Αυτό που διακρίνει το Βατοπαίδι είναι ένας ιλιγγιώδης μαξιμαλισμός! Τα θέλει όλα και όλα υπό την σκέπη του! Ποιος κοινός θνητός θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόκληση; Ίσως ελάχιστοι…

Ο μαξιμαλισμός του Βατοπαιδίου σκεπάζει την Ελλάδα, όπως το πάλαι την σκέπαζε το απλό μαφόριο της Παρθένου…

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα