Η Καρδίτσα συνεχίζει να μετράει τις πληγές της – Παραμένουν αποκλεισμένα αρκετά χωριά

23.09.2020 / 6:17
ÊÁÔÁÓÔÑÏÖÅÓ ÁÐÏ ÔÇÍ ÊÁÊÏÊÁÉÑÉÁ ÓÔÇÍ ÁÑÃÉÈÅÁ ÊÁÑÄÉÔÓÁÓ
(EUROKINISSI/ËÅÙÍÉÄÁÓ ÔÆÅÊÁÓ)

Μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Ιανός, η Καρδίτσα συνεχίζει να μετρά τις πληγές της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την αυτοψία που έκανε στην περιοχή να δεσμεύεται ότι οι οικονομικές ενισχύσεις σε όσους έπαθαν ζημιές από τον Ιανό θα καταβληθούν με διαδικασίες εξπρές.

Την ίδια στιγμή, καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, να καθαρίσουν από τις λάσπες τα σπίτια και τους δρόμους αποκλεισμένα παραμένουν ακόμα αρκετά χωριά από το Δήμο Μουζακίου.

Εκτός από την Οξυά που χθες ελικόπτερο μετέφερε όσους κατοίκους το επιθυμούσαν και τροφοδότησε με νερό και τροφή όσους αποφάσισαν να παραμείνουν αποκλεισμένα είναι σύμφωνα με το karditsalivenet τα χωρία Πευκόφυτο, Ελληνόκαστρο, Αμυγδαλή, Κρυοπηγή, Ανθοχώρι και όλοι οι συνοικισμοί της Οξυάς, από το Δήμο Αργιθέας το Βλάσι, το Λεοντίτο και το Μεσοβούνι, το Κουτσοπάπουλο Καστανιάς του Δήμου Καρδίτσας και από Δήμο Λίμνης Πλαστήρα Καρβασαράς, Καρίτσα – Μέγα Ρέμα – Λόγκα, και το Ορειβατικό Καταφύγιο Καραμανώλη στη Νεράιδα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου, σημείωσε ότι πολλοί δρόμοι είναι κατεστραμμένοι και μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου έχει χαθεί, με τρία ακόμη χωριά να παραμένουν οδικώς αποκλεισμένα.

«Δεν εκτιμήθηκε σωστά η κατάσταση από την αρχή εξαιτίας του ότι κατέρρευσε το σύστημα τηλεπικοινωνίων και το ρεύμα. Δεν είχε κανείς εικόνα τι γίνεται στα ορεινά».

Ο κ. Στεργίου σημείωσε ότι σήμερα είναι πιθανό να υπάρξει μερική αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο, προκειμένου να υπάρξει επικοινωνία με δύο από τα αποκλεισμένα χωριά, τονίζοντας ότι «το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί σε τεράστιο βαθμό».

Παράλληλα θα συνεχιστούν και σήμερα οι εργασίες για την αποκατάσταση των γεφυρών Πεζούλας και Φυλακτής που έχουν υποστεί καθίζηση, αλλά και επαρχιακών οδών που έχουν κλείσει είτε λόγω κατολισθήσεων, είτε υπερχειλίσεων υδάτων.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία που αφορά την καταγραφή των ζημιών τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στις υποδομές του Δήμου Σοφάδων.

Επιπλέον ζημίες έχει υποστεί και το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού να βρίσκεται από την Κυριακή σε συνεχή επαφή με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Η κ. Λίνα Μενδώνη την Παρασκευή το πρωί, συνοδευόμενη από κλιμάκιο με όλους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, θα κάνει αυτοψία στο Μουσείο.

Εν τω μεταξύ, έδωσε εντολή να αγοραστούν κοντέινερς, ώστε να αδειάσει ο υπόγειος χώρος του Μουσείου, για να μπορέσουν να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα