Η Αννα Μαστοράκου για την αύξηση των κρουσμάτων και για την ανάγκη υπεύθυνης στάσης από όλους

03.08.2020 / 8:35
225e57f1f6597881d523b99f17c63ba4_L

Συνέντευξη στην Ελένη Α. Γεωργοπούλου

Την ώρα που αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα μας, στην κοινωνία εντείνεται το κλίμα αρνητισμού για τον κορωνοϊό, τα σενάρια συνωμοσιολογίας «φουντώνουν» ενώ καταγράφεται πιο έντονο το κοινωνικό στίγμα.

 

Τα παραπάνω καταγράφει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Γ» με αφορμή την έξαρση της πανδημίας.

«Όλοι είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας στη μετάδοση του ιού που είναι ύπουλος και ξεγελά την κοινωνία» αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ανάγκη για υπεύθυνη στάση των πολιτών ως προς την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων.

«Γ»: Κυρία Μαστοράκου, σας ανησυχεί η έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας;

Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες είναι όντως ανησυχητική, η οποία καταγράφεται κυρίως στις αστικές περιοχές όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.α. Μας ανησυχεί επίσης το δεδομένο που προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, ότι οι λοιμώξεις του κορωνοϊού εμφανίζονται πλέον σε νεότερες ηλικίες και αυτό αποτελεί ακτινογραφία της χαλάρωσης των μέτρων που καταγράφηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είδαμε να γίνονται πάρτι χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα από τους νέους, κάτι που αποτυπώνεται στον χάρτη των κρουσμάτων στη χώρα. Βεβαίως, υπάρχει και συνεισφορά στην αύξηση της καμπύλης της πανδημίας στην χώρα μας από τα εισαγόμενα κρούσματα, αλλά η κατάσταση θεωρώ ότι είναι περισσότερο ελεγχόμενη καθώς υπάρχει συγκεκριμένο ξενοδοχείο για τη φιλοξενία τους και γίνεται ιχνηλάτηση.

Είναι πολύ σημαντικό στην αύξηση των κρουσμάτων να μην χαθεί το εργαλείο της ιχνηλάτησης. Ήδη, αυτό το διάστημα έχουμε ευτυχώς τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε πολλά διαγνωστικά τεστ. Από την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid-19 προκύπτει ότι διενεργούνται 5.000 τεστ την ημέρα.

Είναι σαφώς αποτυπωμένο ότι εκτός από την αύξηση των κρουσμάτων και της νοσηλείας στα νοσοκομεία, διατηρείται σε καλά επίπεδα η νοσηλεία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επίσης, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι ακόμα στο 0,4, αν και αυτό αναμένεται να αλλάξει με την αύξηση των κρουσμάτων.

Η ΜΑΣΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ»

«Γ»: Πλέον η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους και οι έλεγχοι έχουν αυστηροποιηθεί, όπως άλλωστε είχατε ζητήσει ως Ιατρικός Σύλλογος…

Σαφέστατα η αυστηροποίηση της χρήσης προστατευτικής μάσκας ήταν πολύ σημαντικό μέτρο, το οποίο είναι επιστημονική επιταγή αλλά και επιταγή κοινής λογικής. Το γεγονός ότι η πολιτεία αναγκάζεται να το επιβάλει διά προστίμου σχετίζεται με την χαλάρωση της κοινωνίας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος από την περασμένη Δευτέρα έκανε παρέμβαση διότι ανησυχούσαμε πάρα πολύ για την σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων και στην Πάτρα. Μέσα σε λίγες μέρες στην πόλη μας καταγράφηκε μια αξιοσημείωτη στατιστική γι’ αυτό ζητήσαμε αυστηροποίηση της επιτήρησης των κανόνων στους κλειστούς χώρους προτείνοντας υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Θέλω να επισημάνω ότι η χρήση της μάσκας είναι επίσης απαραίτητη στους ανοικτούς χώρους όταν χάνεται η έννοια της απόστασης ασφαλείας, δηλαδή 1,5 μ. σε εξωτερικό περιβάλλον. Επιπρόσθετα, πολύ σημαντική είναι η σωστή χρήση της μάσκας και εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος έχουμε εκδώσει σχετικές οδηγίες. Ήδη υπάρχει εγκύκλιος του Υπ. Υγείας που αναφέρει ότι η προσωπίδα είναι εναλλακτική μεθοδολογία και όχι ενδεδειγμένη και συνίσταται μόνο στις περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος και δεν μπορεί να φορεθεί μάσκα. Η μισή προσωπίδα είναι εντελώς διακοσμητική και δεν προστατεύει. Η χρήση της μάσκας αποτελεί φραγμό στην μετάδοση του ιού και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι.

«ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΟΙ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΙ»

«Γ»: Τι είναι αυτό που εισπράττετε εσείς από τους πολίτες και πού αποδίδεται το γεγονός ότι εξακολουθούν να καταγράφονται φαινόμενα συνωστισμού;

Κατ’ αρχήν εγώ διαπιστώνω μια μεγάλη άρνηση στην κοινωνία σχετικά με τον κορωνοϊό. Εκτός από την κόπωση αλλά και την αρνητικότητα, επικρατούν σενάρια συνωμοσιολογίας πολύ πιο έντονα από την περίοδο του lockdown, ενώ αρκετοί προτάσσουν το θέμα του κοινωνικού στίγματος. Αυτό είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς έχει διαπιστωθεί πάρα πολλές φορές σε ιχνηλατήσεις ότι δεν καταγράφεται όλη η αλήθεια από κάποιους προκειμένου να μην στιγματιστούν θέλοντας να προστατεύσουν τους ιδίους ή συγγενικά τους πρόσωπα. Από την πλευρά μου θέλω να επισημάνω ότι όλοι είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας στη μετάδοση του ιού, ο οποίος δουλεύει αθόρυβα και ύπουλα και γι’ αυτό ξεγελιέται η κοινωνία. Ο κόσμος θα πρέπει να το πιστέψει και να αποφύγει τους συνωστισμούς, οι οποίοι είναι υγειονομικές βόμβες. Εάν βρεθεί ένα κρούσμα σε μικρές αποστάσεις, θα έχουμε εκατοντάδες κρούσματα. Είναι κατανοητή η δυσφορία των πολιτών για τα περιοριστικά μέτρα αλλά είναι απόλυτα επιβεβλημένο η ίδια η κοινωνία να τα περιφρουρήσει. Είναι θέμα πλέον ατομικής ευθύνης του καθενός γιατί εάν συνεχιστεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων θα έχουμε πρόβλημα μέσα στον Αύγουστο.

«ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ»

«Γ»: Πιστεύετε πως είμαστε προ των πυλών ενός δεύτερου κύματος;

Εάν δεν προσέξουμε το επόμενο κρίσιμο διάστημα, των 7-10 ημερών, σαφώς θα μπούμε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ο ιός αποκτά μεγάλη δυναμική όταν χαλαρώνουν τα μέτρα και αυξάνει τον ρυθμό μετάδοσής του. Επίσης, ο ιός μεταλάσσεται και ήδη υπάρχει μια μετάλλαξη που έχει ανιχνευτεί τελευταία που δείχνει ότι έχει αυξηθεί τόσο η μεταδοτικότητά του όσο και το ιικό φορτίο χωρίς προς το παρόν να έχει αποτυπωθεί αύξηση της νοσηρότητας ή των βαριών περιστατικών. Η αύξηση της δυναμικής του καταγράφεται ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν προειδοποιήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας διότι παρατηρείται αναζωπύρωση στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Μας ανησυχεί και η εστία στη «γειτονιά» μας στα Βαλκάνια, αν και η χώρα μας έχει λάβει μέτρα.

Οι επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν πως ο Covid -19 θα είναι μαζί μας 18-24 μήνες και το δεύτερο κύμα είναι απανόφευκτο. Ο συγκεκριμένος ιός έχει διαφανεί ότι μεταδίδει σε 2-2,5 άτομα (όταν ο ιός της γρίπης μεταδίδει 1 προς 1,5) και έχει μεγαλύτερο χρόνο επώασης (2-14 μέρες όταν ο ιός της γρίπης είναι 2-5 μέρες) άρα αυξάνει το παράθυρο μετάδοσης. Επίσης μεταδίδεται από ασυμπτωματικούς φορείς κάτι που δεν συνέβαινε με τους άλλους ιούς.

Είναι ενδεικτικό ότι ένας που θα νοσήσει και δεν λάβει περιοριστικά μέτρα μπορεί να μεταδόσει τον ιό σε 400 άτομα σ’ έναν μήνα, ενώ αν λάβει μέτρα μόνο σε 2,5 άτομα. Αυτό καταδεικνύει την σπουδαιότητα της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

«Γ»: Ποια είναι τα σενάρια της επιστημονικής κοινότητας για την επόμενη ημέρα;

Τα σενάρια είναι τρία και έχουν ως εξής: το 1ο προβλέπει ότι θα έρθουν ισοϋψή με το πρώτο κύματα, το 2ο ότι θα έχουμε ένα πολύ μεγαλύτερο κύμα το φθινόπωρο και το 3ο που προβλέπει πιο μικρά κύματα, τα οποία στην πορεία θα αποσβένουν. Όταν βρεθεί το εμβόλιο θα αλλάξουν τα πράγματα καθώς έχει προκύψει από τις μελέτες πως μόνο όταν νοσήσει το 60-70% του πληθυσμού ή αποκτήσουν ανοσία με εμβόλιο τότε θα ανακοπεί πιο δραστικά η μετάδοση του ιού. Για τους λόγους αυτούς, υπάρχει επιστημονική βεβαιότητα ότι θα υπάρχει σαφέστατο δεύτερο κύμα, η ένταση του οποίου εξαρτάται από την ανταπόκριση της κοινωνίας στα μέτρα.

«Γ»: Για το εμβόλιο είστε αισιόδοξη;

Υπάρχει μια κούρσα παραγωγής του εμβολίου και φαίνεται πως το νήμα έκοψε η ομάδα της Οξφόρδης, εφαρμόζοντας μια καινοτόμο μέθοδο και ήδη βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών και εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Μόλις δοθούν οι διεθνείς πιστοποιήσεις η παραγωγικότητα θα είναι μεγάλη και σύντομη. Ο Π.Ο.Υ. βέβαια εξέφρασε μια επιφύλαξη σε αυτήν την διαδικασία γιατί το να δοθεί το πράσινο φως τόσο σύντομα είναι πραγματικά άθλος ως διαδικασία. Θεωρητικά μιλάμε πλέον για το 2021.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού με φάρμακα είμαστε σε πολύ καλό στάδιο και σε ό,τι αφορά την γνώση της επιστημονικής κοινότητας για την συμπεριφορά του καθώς φαίνεται πως βλάπτει πολλά όργανα.

 «Γ»: Τι συμβουλεύετε τους πολίτες, είτε ετοιμάζονται για διακοπές είτε όχι;

Η συμβουλή για όλους είναι κοινή και αφορά στην πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας. Η επιστήμη έχει ενημερώσει πλήρως την κοινωνία για τον κορωνοϊό και πλέον έγκειται στην ατομική ευθύνη του καθενός. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η συμπεριφορά του καθενός δεν έχει επιπτώσεις μόνον στη δημόσια υγεία αλλά και στην οικονομία, που στην χώρα μας είναι εύθραστη, δύο έννοιες απόλυτα συνυφασμένες που δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο η χώρα δύσκολα θα ξεφύγει.

ΓΝΩΜΗ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα