Επανενεργοποίηση των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο – Το μήνυμα του Μητσοτάκη και το μπρος-πίσω του Ερντογάν

16.09.2020 / 6:04
pompeo-erdogan

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως ξεκαθαρίζουν τη στάση τους αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι τελευταίες κινήσεις δείχνουν ότι είναι έτοιμες να πάρουν θέση για τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο που κάλεσε την Άγκυρα και την Ελλάδα να εγκαταλείψουν κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και να επικεντρωθούν στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης. Έτσι κι αλλιώς η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι θέλει διάλογο.

Κάλεσμα σε Ελλάδα – Τουρκία για αποκλιμάκωση

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε την Τουρκία και την Ελλάδα να εγκαταλείψουν κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και να επικεντρωθούν στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση για το φυσικό αέριο που τις φέρνει αντιμέτωπες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα (σ.σ.: ενεργειακά) δικαιώματα που συνδέονται μ’ αυτή την περιοχή», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.

«Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα», επέμεινε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει χρόνο να αλλάξει στάση

«Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από αυτή την κρίση. Πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια αυτό για να καρποφορήσει ο διάλογος στον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα ανοικτή» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής [από την Τουρκία] είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές σχετικά με το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι η Μεσόγειος αποτελεί πόλο ασφάλειας για όλη την Ευρώπη. «Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες [η Τουρκία] απειλεί τη σταθερότητα, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι απόψεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ταυτόσημες. «Εδώ διακυβεύονται στρατηγικά, γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ» και πρόσθεσε πως «η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο είναι μια ρητή αναγνώριση ότι εδώ [στη Μεσόγειο] διακυβεύονται συμφέροντα της ΕΕ».

Ευχήθηκε οι όποιες εξελίξεις να είναι θετικές στη συμπεριφορά της Άγκυρας: «Το πλαίσιο επιπτώσεων έχει ήδη αποσαφηνιστεί. Έχει έρθει η ώρα για πράξεις και όχι για λόγια.  Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από την κρίση» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «σε ό,τι αφορά εμάς ισχύει αυτό που έχω πει πολλές φορές. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων. Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία διαφορά. Μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση ή με συμφωνία δύο μερών ή με απόφαση διεθνούς δικαστηρίου το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες».

Τσαβούσογλου: Θέλουμε διπλωματία χωρίς προϋποθέσεις

«Η προτίμησή μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι διπλωματία χωρίς προϋποθέσεις», αναφέρει σε άρθρο του στην «Καθημερινή», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημειώνοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικές οι απόπειρες προς την κατεύθυνση του αποκλεισμού μίας χώρας όπως η Τουρκία –  με τη μεγαλύτερη σχετική ακτογραμμή στην περιοχή, έναν αυξανόμενο πληθυσμό, παραγωγικές δυνατότητες και αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες – από τα πλούτη της ίδιας της γειτονιάς της.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ότι αναμένει από την Ελλάδα να ανανεώσει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Τουρκία χωρίς καμία προϋπόθεση υπογραμμίζοντας ότι  οι προϋποθέσεις γεννούν άλλες αντι-προϋποθέσεις.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επιτέθηκε στη Γαλλία σημειώνοντας ότι «πρόσφατα κυβερνήσεις όπως αυτή της Γαλλίας δείχνουν μια απερίσκεπτη λαχτάρα για το αποικιακό παρελθόν τους».

Νέα πρόκληση της Τουρκίας

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς εξέδωσε NAVTEX για το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» για έρευνες εντός κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, δεύτερη Navtex που εξέδωσε αφορά ασκήσεις με πυρά κοντά στα τουρκικά παράλια, απέναντι από τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Οι συντεταγμένες της νέας NAVTEX

TURNHOS N/W : 1156/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 15-09-2020 17:57)TURNHOS N/W : 1156/20

MEDITERRANEAN SEA

1. DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, ERTUGRUL BEY, OSMAN BEY AND ORHAN BEY EXTENDED UNTIL 122059Z OCT 20 IN CURRENT AREA BOUNDED BY;

34 06.13 N – 031 45.73 E

34 06.13 N – 031 57.80 E

33 56.18 N – 031 57.80 E

33 56.18 N – 031 45.73 E

WIDE BERTH REQUESTED.

2. ALL VESSELS ARE STRONGLY ADVISED NOT TO ENTER TO THIS AREA.

3. CANCEL THIS MESSAGE 122059Z OCT 20.

Η δεύτερη Navtex

TURNHOS N/W : 1155/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 15-09-2020 17:52)

TURNHOS N/W : 1155/20

MEDITERRANEAN SEA

1. GUNNERY EXERCISE, ON 17 SEP 20 FROM 0500Z TO 1300Z IN AREA BOUNDED BY;

36 26.11 N – 029 07.47 E

36 28.32 N – 028 46.26 E

36 19.56 N – 028 43.46 E

36 08.56 N – 029 18.56 E

36 14.52 N – 029 18.58 E

CAUTION ADVISED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 171400Z SEP 20.

Την ίδια ώρα, την έκδοση νέας Navtex για το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» προαναγγέλλει η ιστοσελίδα της Γενί Σαφάκ.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα, «το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, που διεξάγει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, έφτασε στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση. Μετά τις εργασίες συντήρησης γνωστοποιήθηκε ότι με την έκδοση νέας Navtex θα συνεχίσει τις γεωλογικές έρευνες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Παράλληλα, η «Γενί Σαφάκ» σημειώνει ότι το ερευνητικό πλοίο συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα για μια περιοχή 3.500 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 10/8/2020.

Σε αυτό το κλίμα, τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει της προσεχούς Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

newpost.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα