ΕΝΦΙΑ : Τι αλλάζει στον φόρο ακινήτων – Πότε θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες

04.09.2020 / 4:45
ÁÊÉÍÇÔÁ (Eurokinissi/ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

Αλλαγές έρχονται από το νέο έτος στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Είναι γεγονός ότι η επέλαση του κοροναϊού πάγωσε την άσκηση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που είχε ξεκινήσει στις αρχές της χρονιάς το υπουργείο Οικονομικών με τη βοήθεια των εκτιμητών ακινήτων. Το επόμενο έτος, και ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, θα τρέξει το σχέδιο της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» o υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε πως το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε φέτος την διαδικασία αναπροσαρμογής των τιμών η οποία διεκόπη λόγω της κρίσης του κοροναϊού και στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο και έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές οι οποίοι είχαν αναλάβει το έργο της υποβολής των προτάσεων για τις νέες τιμές ζώνης, παρέδωσαν παρά το lockdown τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, όλη η διαδικασία πάγωσε λόγω της ύφεσης και των επιπτώσεων που θα έχει αυτή στην αποτίμηση των ακινήτων.

Έτσι, οι ιδιώτες εκτιμητές θα χρειαστεί να γράψουν ξανά τις τιμές ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς η πανδημία έχει ανατρέψει τον χάρτη της κτηματαγοράς, προσγειώνοντας τις αξίες των ακινήτων σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι εισηγήσεις που θα παραδώσουν οι εκτιμητές για τις νέες αντικειμενικές αξίες σε περισσότερες από 10.000 περιοχές σε όλη τη χώρα δεν είναι δεσμευτικές για το οικονομικό επιτελείο.

Οι προτάσεις τους θα περάσουν από το φίλτρο της ειδικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα πρέπει να προσχωρήσει και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 2.900 περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται.

Από την ένταξη αυτών των περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ που θα γίνει το 2021.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Το καλοκαίρι του επόμενου έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8%-10% σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες, η οποία είχε προγραμματιστεί για φέτος αλλά μπήκε στο συρτάρι λόγω της πανδημίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας η αναπροσαρμογή των τιμών συνδέεται και με την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.

Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να σβήσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από τις αυξήσεις που θα υπάρξουν στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η ψαλίδα μεταξύ των τιμών που εφαρμόζει η Εφορία και των εμπορικών παραμένει μεγάλη ακόμα και μετά την αναπροσαρμογή του Ιουνίου του 2018.

 

Σε κάθε περίπτωση ρόλο-κλειδί για το ύψος του λογαριασμού του φόρου ακινήτων του επόμενου έτους θα αποτελέσουν οι νέες τιμές ζώνης.

Επιβαρύνσεις θα πρέπει να αναμένονται για τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές-φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Πρόκειται κυρίως για φορολογούμενους που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα αλλά και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητοι ή πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όσο ακριβώς πληρώνει και ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα στην Καλλιθέα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα