ΕΛΤΑ : Απέσυραν αναμνηστικό γραμματόσημο για τη Μάχη των Θερμοπυλών λόγω ορθογραφικών λαθών

24.09.2020 / 10:10
thermopyles

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης έκδοσης αναμνηστικών σειρών γραμματοσήμων, τα ΕΛΤΑ είχαν γνωστοποιήσει μέσω ανακοίνωσής τους ότι την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου επρόκειτο να κυκλοφορήσει η σειρά «2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών», μαζί με αντίστοιχη σειρά αφιερωμένη στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας («2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας»).

Κάτι τέτοιο, όμως, δε συνέβη, με τα ΕΛΤΑ να κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους για καθυστέρηση που οφείλεται σε τεχνικούς λόγους.

Στην πραγματικότητα, οι τεχνικοί αυτοί λόγοι δεν ήταν τίποτα άλλο από δύο σοβαρότατα ορθογραφικά λάθη σε ένα από τα γραμματόσημα της σειράς που είναι αφιερωμένη στη Μάχη των Θερμοπυλών. 

Πιο συγκεκριμένα, στο γραμματόσημο αυτό αναγράφεται μια πασίγνωστη φράση που μας έχει κληροδοτήσει η ελληνική αρχαιότητα, το πλέον γνωστό απ’ όλα τα ελληνικά επιγράμματα, το ω ξειν’, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι (Ξένε διαβάτη που περνάς, ανάγγειλε στους Λακεδαιμονίους ότι θαφτήκαμε εδώ, υπακούοντας στα δικά τους προστάγματα).

Οι υπεύθυνοι των ΕΛΤΑ υποχρεώθηκαν να προβούν στην εσπευσμένη απόσυρση του αναμνηστικού αυτού γραμματοσήμου, καθώς διαπίστωσαν κατόπιν εορτής ότι η μεν μετοχή «πειθόμενοι» αναγράφεται λανθασμένα ως «πειθώμενοι», η δε αντωνυμία «κείνων» είναι γραμμένη με «οι» και όχι με «ει», όπως βεβαίως θα έπρεπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανωτέρω επίγραμμα, που είναι αφιερωμένο στους πεσόντες της Μάχης του Μαραθώνα, θεωρείται κατά την επικρατέστερη εκδοχή νόθο ποίημα του διάσημου λυρικού ποιητή Σιμωνίδη του Κείου, που έζησε τον 6ο-5ο αιώνα π.Χ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα