Ειρήνη Παρπαρούση: Θα βοηθούσε η μείωση του ΦΠΑ

02.08.2020 / 10:35
parparousi

«Σκέφτομαι τις δοκιμασίες που έχουν περάσει οι προηγούμενες γενιές στο κτήμα και συνειδητοποιώ ότι ήρθε η δική μας στιγμή, δική μου και της αδελφής μου, της Δήμητρας, να τα βγάλουμε πέρα σ’ αυτήν τη δύσκολη κατάσταση. Ομως όχι, δεν θα είναι πικρός ο φετινός τρύγος. Θα κουβαλά, βέβαια, το βάρος των προκλήσεων της εποχής, αλλά θα φέρει μαζί του κι αυτό που ανέκαθεν μας μαθαίνει η φύση: να κοιτάζουμε στο μέλλον και να έχουμε εμπιστοσύνη στο ένστικτό μας. Τα αμπέλια πηγαίνουν καλά μέχρι τώρα. Η κατάσταση δεν είναι τόσο απρόβλεπτη πια. Ολοι, άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο, έχουμε κάποια σενάρια στο μυαλό μας για το τι μπορεί να συμβεί. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε τη γη μας με τον σεβασμό που δείχνουμε πάντα.
Αλλά σίγουρα φέτος θα είμαστε δύο φορές πιο προσεκτικοί σε κάθε μας κίνηση»!
Αυτά δηλώνει η οινολόγος Ειρήνη Παρπαρούση σε σχέση με τον κορωνοϊό. Όπως λέει, «η αγορά του εσωτερικού έχει αρχίσει να λειτουργεί και να βρίσκει σιγά σιγά τον βηματισμό της. Δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες από τον τουρισμό, όμως χρειαζόμαστε ακόμα κι αυτήν την ελάχιστη στήριξη που μπορεί να μας δώσει.
Άλλωστε, η εγχώρια κατανάλωση, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι σημαντικά περιορισμένη τους τελευταίους μήνες, λόγω της περιορισμένης κοινωνικότητας των Ελλήνων και της οικονομικής κατάστασης.
Οσο για τις εξαγωγές; Ευτυχώς είχαν πραγματοποιηθεί πριν από το lockdown, γιατί τώρα έχουν σταματήσει.
Στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να δίνονται κάποια κίνητρα στην αγορά, όμως η απόσταση που πρέπει να διανυθεί είναι μεγάλη ακόμα, τουλάχιστον μέχρι να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.
Το 2021 ελπίζω ότι θα έχουμε σταδιακά, επανέλθει στους ρυθμούς μας.
Ευτυχώς, εμείς δεν είχαμε δανεισμό κι έτσι με πολύ συντηρητικές κινήσεις στα έξοδά μας καταφέραμε να μην κάνουμε καμία έκπτωση στην ποιότητα των κρασιών και στην καλλιέργεια.
Αυτή η ποιότητα είναι η ταυτότητα της Οινοποιίας Παρπαρούση και σ’ αυτήν θα επιμείνουμε.
Τα κίνητρα για τον πράσινο τρύγο ή την απόσυρση των κρασιών μέσω της απόσταξης κρίσης θα βοηθήσουν αρκετά τους παραγωγούς ώστε να αδειάσουν τις δεξαμενές τους για το φθινόπωρο, όμως πρόκειται για μέτρα περιορισμένης δυναμικής, τα οποία απλώς θα ανακουφίσουν προσωρινά κάποιες πληγές–δεν θα τις επουλώσουν.
Παράλληλα, υπάρχει πρόσβαση σε φθηνότερα δάνεια μέσω τραπεζών και επιστρεπτέας προκαταβολής, που θα είναι χρήσιμα εργαλεία μόνο εάν επανέλθουμε παγκοσμίως στην κανονικότητα και δεν εφαρμοστούν πάλι μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Αυτό που θα βοηθούσε πραγματικά θα ήταν η μείωση του ΦΠΑ, ώστε το κρασί να γίνει πιο προσιτό στον καταναλωτή. Το κρασί είναι αγαθό της γης ,τρόφιμο, όχι προϊόν πολυτελείας!»

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα