Δυτική Ελλάδα – Πάτρα: Ναυάγιο, η οικονομία – Δεν γλίτωσαν ούτε οι τουριστικές επιχειρήσεις

02.09.2020 / 10:37
dete-featured

Εξαιρετικά κακή, μια από τις χειρότερες των τελευταίων ετών ήταν η φετινή περίοδος των θερινών εκπτώσεων για τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας, της Αχαΐας και της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος ο τζίρος των μαγαζιών μειώθηκε κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.

Η μεγάλη αυτή καθίζηση μάλιστα είναι εξίσου αισθητή ακόμα και στις τουριστικές περιοχές όπως τα νησιά του Ιονίου αλλά και η Μεσσηνία.

Εκεί, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Βαγενάς, από τα τουριστικά καταστήματα και καταλύματα άνοιξε μόνο το 20% με 25% και στα καταλύματα που άνοιξαν η πληρότητα δεν ξεπέρασε το 30%. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες η εικόνα την περίοδο του Καλοκαιριού ήταν ιδιαιτέρως ζοφερή, γεγονός που γεμίζει τους επιχειρηματίες με προβληματισμό, καθώς καλούνται να πληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, που έχουν συσσωρευτεί λόγω της πανδημίας, από ταμεία που ουσιαστικά έμειναν άδεια.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε, όπως σημειώνει ο κ. Βαγενάς, είναι ότι πολλά καταστήματα της Πάτρας έμειναν κλειστά για 10 μέρες ή ακόμα και 2 εβδομάδες κοντά στον Δεκαπενταύγουστο κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, καθώς φαίνεται, φέτος οι έμποροι επέλεξαν να κλείσουν καθώς τα έξοδα έτρεχαν και η αναδουλειά που επικρατούσε του οδήγησε στο να μην λειτουργούν τα μαγαζιά του.

«Δεν αποδίδει πλέον τίποτα, ούτε οι εκπτωτικοί περίοδοι ούτε κανενός είδους προωθητική προσπάθεια όσο υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα επιβίωσης στους καταναλωτές μας. Το πρώτο που θα κοιτάξει ο κόσμος είναι να μπορέσει να πάρει τα βασικά είδη και μετά τα υπόλοιπα. Είναι η πρώτη φορά που σε πολλές πόλεις, ανάμεσά τους και τα καταστήματα της Πάτρας, έκλεισαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», επισημαίνει ο κ. Βαγενάς.

Ήδη στον κλάδο της εστίασης και του εμπορίου περίπου ένα 10% των καταστημάτων έχει βάλει οριστικό λουκέτο λόγω της κρίσης που επέφερε η πανδημία και οι επιχειρηματίες φοβούνται ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί εάν η κυβέρνηση δεν πάρει μια σειρά μέτρων στην κατεύθυνση της ουσιαστικής τους ενίσχυσης. Οι επαγγελματίες ζητούν, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εμπόρων της περιοχής μας:

«Να επανεξεταστεί το πλαίσιο βάσει του οποίου θα δοθούν χρήματα στην αγορά και τα καταστήματα. Εάν τυχόν πάνε με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια ή με τις δικλείδες που θέτει η Ε.Ε., εάν δεν δοθούν επιδοτήσεις λόγω της δύσκολης κατάστασης, εάν δεν δοθεί χρήμα στην αγορά, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα. Επιπλέον χρειάζεται μια γενναία ρύθμιση, των χρεών που υπάρχουν μέχρι και σήμερα, να μπουν στις 120 δόσεις, συν τα ενοίκια που είναι φραγμός».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα