Διαστημική τεχνολογία φτιαγμένη στην Πάτρα!- Πατρινή εταιρία σχεδιάζει συστήματα για την Ευρωπαϊκή NASA

15.08.2020 / 8:10
zauayuewby5f377a22ecd24

Ένα έργο–ορόσημο για την ελληνική διαστημική βιομηχανία ανέλαβε πρόσφατα ελληνική κοινοπραξία υπό την πατραϊκή εταιρεία Adamant Composites για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕSA).  Η ελληνική ομάδα καλείται να αναπτύξει μια αναδιπλούμενη κεραία υψηλής απόδοσης για μικρούς δορυφόρους. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική τεχνολογία για τις διαστημικές αποστολές, η οποία δίνει την δυνατότητα να μεταφερθούν στο διάστημα συστήματα με τελικές διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από το όχημα εκτόξευσης.

Το έργο, με την ονομασία DELHILA (DEpLoyable HIgh gain antenna structure for smalL spAcecraft science mission, προφέρεται Delilah-Ντιλαΐλα), έχει ξεχωριστή σημασία για την Ελλάδα.

Το έργο είναι από το φύση του σύνθετο και δεδομένου πως όλα τα στάδια της ανάπτυξης θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας, η Adamant Composites έχει συμπράξει με μια ομάδα αναγνωρισμένων Ελλήνων εταίρων, που συγκεντρώνει μεγάλη εμπειρία στην μελέτη και υλοποίηση διαστημικών εφαρμογών, για να αναπτύξουν ένα ανταγωνιστικό υποσύστημα δορυφόρου.

Ειδικότερα, για την υλοποίηση του έργου, η εταιρεία θα συνεργαστεί με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (Εργαστήριο Ασύρματων Επικοινωνιών -WiCom για την σχεδίαση των υπο-συστημάτων λήψης-μετάδοσης), το Πανεπιστήμιο Πατρών (Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων με εξειδίκευση στις διαστημικές αποστολές και συστήματα), και την SITAEL Hellas (θυγατρική στην Ελλάδα της Ιταλικής SITAEL).

 

Ενισχύεται η θέση της Ελλάδας
Το έργο DELHILA έρχεται σε μια περίοδο που η χώρα μας ενισχύει τη θέση της στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό, αυξάνοντας την οικονομική της συμμετοχή σε αυτόν. Η Ελλάδα για την τριετία 2017 – 2019 συμμετείχε με 38,5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ESA. Για την τριετία 2020-2023 τα κονδύλια αυξήθηκαν στα 63 εκατ. ευρώ (30 εκατ. ευρώ υποχρεωτική συμμετοχή και 33 εκατ. ακόμη στα προαιρετικά προγράμματα).

Η αύξηση των κονδυλίων αυτών σημαίνει αυτόματα και περισσότερα έργα κατευθυνόμενα στην Ελλάδα. Και αυτό διότι, μεγάλο κομμάτι των δαπανών που καταβάλουν οι χώρες-μέλη της ESA, επιστρέφεται με τη μορφή έργων που αναλαμβάνουν εταιρείες ή οργανισμοί της κάθε χώρας.

Έτσι, η κατασκευή ενός ολοκληρωμένου δορυφορικού υποσυστήματος σε συνδυασμό με τα αυξημένα κονδύλια, επανατοποθετούν την Ελλάδα στον χάρτη των τεχνολογιών διαστήματος, μια αγορά που στην Ευρώπη ξεπερνά σε έσοδα τα 66 δισ. ευρώ, κάθε χρόνο.

Παράλληλα, ανοίγονται νέες ευκαιρίες για την ελληνική διαστημική βιομηχανία, η οποία αποτελείται από περίπου 45 εταιρείες, που απασχολούν περί τα 2.800 άτομα και πραγματοποιούν τζίρο της τάξης των 183 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από capital.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα