Δαμάζοντας την κοινή λογική

24.09.2020 / 13:00
dete-featured

Του Διονύση Ζακυνθινού

Πρωί Παρασκευής και η επέλαση του «Ιανού» έχει ξεκινήσει χτυπώντας με σφοδρότητα το Ιόνιο.  

Τηλεοπτικός σταθμός συνδέεται με την Βασιλική της Λευκάδας, ένα αγαπημένο μέρος των σέρφερ. Μια δύσκολη μέρα σχεδόν για όλους, είναι για λίγους αυτή που ονειρεύονταν να βιώσουν, έστω μια φορά στη ζωή τους. Βλέποντας τα τεράστια κύματα, δεν χάνουν την ευκαιρία. Με τις σανίδες τους ακροβατούν στα κύματα με αξιοζήλευτη ικανότητα, αλλά και με μια περισσή άγνοια κινδύνου. Για την ακρίβεια, θα έλεγε κανείς ότι δεν τον αγνοούν. Απλώς τον υποτιμούν, υπερ εκτιμώντας τις δυνατότητες τους.

Στο στούντιο του καναλιού βρίσκεται ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης, ενδεχομένως ό, τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Ελλάδα στον συγκεκριμένο τομέα, ένας ακαδημαϊκός που έχει εξειδικευτεί στην ωκεανογραφία με έμφαση στα παλιρροϊκά κύματα.

Επισημαίνει το προφανές, ότι δηλαδή οι σέρφερ μπορεί να ζουν το όνειρο τους, όμως ρισκάρουν και τη ζωή τους. Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. 

Πρέπει, ωστόσο, να είσαι ειδικός ή να διαθέτεις υψηλό δείκτη νοημοσύνης, για να αντιληφθείς ότι όταν πνέουν άνεμοι δέκα και πλέον μποφόρ είναι απαγορευτικό να βγεις στο πέλαγος για να σερφάρεις; Φυσικά, όχι. Κοινή λογική χρειάζεται.

Όταν δεν την έχεις, θεωρείς ότι μπορείς να ανοιχτείς εν μέσω κυκλώνα στη θάλασσα και να παλέψεις με τα κύματα. Όμως, άλλο τι πιστεύεις και άλλο η πραγματικότητα.

Αυτή είναι ανίκητη, όπως το ίδιο ανίκητα είναι και τα τεράστια κύματα που απειλούν να σε καταπιούν. Τα βρίσκεις σκούρα, χάνεσαι, αλλά εξίσου σκούρα τα βρίσκουν οι δικοί σου άνθρωποι, που αγωνιούν (και με το δίκιο τους) για σένα, όταν πια είσαι αγνοούμενος. Μέσα στην απόγνωση τους ειδοποιούν τις αρχές, οι οποίες υποχρεώνονται στη συνέχεια να προβούν στην ανάλογη έρευνα.

Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιείται. Κόσμος και κοσμάκης ψάχνει για την αφεντιά σου. Εάν είσαι τυχερός, κάποια στιγμή θα σε βρουν και θα γραφτεί αίσιο τέλος στην περιπέτεια σου.

Στο μεταξύ, το ελληνικό δημόσιο έχει ξοδέψει ένα κάρο λεφτά για μια επιχείρηση διάσωσης που δεν θα είχε συντελεστεί εάν δεν είχες χαθεί. Και δεν θα είχες χαθεί εάν λειτουργούσες με τον κοινό νου.

Κάθε κράτος διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για έρευνες διάσωσης. Είναι αυτονόητη και δεδομένη η χρησιμοποίηση τους σε έκτακτες περιστάσεις, άλλωστε γι’ αυτό υπάρχουν. Για ένα καράβι που έμεινε σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα ακυβέρνητο, λόγω μιας μηχανικής βλάβης, το να απογειωθούν ελικόπτερα και να σώσουν τους εγκλωβισμένους σ’ αυτό επιβαίνοντες, είναι κάτι που δεν χωρά καμία απολύτως συζήτηση.  

Δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για όποιον θέλει, σώνει και καλά, να κάνει το χόμπι του σε ακραίες καιρικές συνθήκες και όταν χάνεται να τρέχει μετά το κράτος να τον σώσει.

Οι σέρφερ της Βασιλικής την έβγαλαν καθαρή. Όμως, δεν συμβαίνει πάντα το ίδιο με όσους προκαλούν την τύχη τους, βάζοντας τα σαν νάνοι με τη συντριπτική δύναμη  των στοιχείων της φύσης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα