ΓΣΕΒΕΕ: Χάθηκαν 117.000 θέσεις εργασίας από τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

10.09.2020 / 18:16
γκο-20-8

Χείρα βοηθείας, με γενναίες παρεμβάσεις, που θα στοχεύουν στη χρηματοδότηση τους, στην αναστολή των τρεχουσών υποχρεώσεων τους και στην προστασία των εργαζομένων τους, ζητάνε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με φόντο την πτώση του τζίρου τους κατά περίπου 50% στο πρώτο μισό του έτους, οι μικρομεσαίοι καλούν το οικονομικό επιτελείο να αναπροσαρμόσει τα “εργαλεία” του στις ανάγκες των επιχειρήσεων, οι οποίες ουσιαστικά δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Η διεύρυνση της περιμέτρου και η αύξηση του κονδυλίου της γ’ επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ένα από τα αιτήματα των μικρών επιχειρήσεων, ενώ παραμένει ζητούμενο- τουλάχιστον για τους μικρομεσαίους- η χαλάρωση των κριτηρίων χορηγήσεων από τις τράπεζες.

Όσο, δε, για τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, η αγορά ζητά γενναίες διευκολύνσεις, πέρα από τη ρύθμιση που καλύπτει μόνο τις εκκρεμότητες των μηνών της καραντίνας, όπως αναφέρει το economistas.

Όπως προκύπτει από έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων είναι προϋπόθεση για τη διάσωση χιλιάδων θέσεων εργασίας και τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου δεν είναι αισιόδοξα.

Συγκεκριμένα το 11,3% του συνόλου των επιχειρήσεων προχώρησε σε μείωση των θέσεων εργασίας, έναντι του 4,6% που προχώρησε σε αύξηση των θέσεων εργασίας και του 83,1% που διατήρησε τις ίδιες θέσεις απασχόλησης.

Εξετάζοντας τα ευρήματα με αναγωγή στις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό προκύπτει ότι το 16,9% των επιχειρήσεων αυτών προχώρησε σε μείωση του προσωπικού έναντι 6,9% που προχώρησε σε αύξηση και του 74,7% που διατήρησε το προσωπικό του σταθερό.

Που καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες μειώσεις προσωπικού

Στα επιμέρους στοιχεία οι μεγαλύτερες μειώσεις προσωπικού καταγράφηκαν στις μεγαλύτερες με βάση τον αριθμό εργαζομένων επιχειρήσεις (18,75% επιχειρήσεις με πάνω από 5 άτομα προσωπικό), στις επιχειρήσεις με τζίρο από 50.000-100.000€ (16,4%), στις επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια των μνημονίων (16,1% επιχειρήσεις με ηλικία 5-10 έτη) και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Νησιά Αιγαίου-Κρήτης (21,3%).

Κλαδικά οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες προχώρησαν στις μεγαλύτερες μειώσεις προσωπικού (16,2%), έναντι του εμπορίου (8,3%) και της μεταποίησης (8,2%).

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας εκτιμάται ότι κατά το προηγούμενο εξάμηνο χάθηκαν 117.000 θέσεις εργασίας, στοιχείο που συμβαδίζει με τα μηνιαία στοιχεία των ερευνών εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ που για τον Μάιο του 2020 καταγράφει ποσοστό ανεργίας 17%.

Πέραν των προαναφερόμενων δυσμενών στοιχείων και την μείωση της απασχόλησης που καταγράφεται λόγω της υγειονομικής κρίσης δεν πρέπει να παραβλέπεται και η μείωση των εισοδημάτων που προκαλείται από την αναστολή συμβάσεων εργασίας.

Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερες από 4 στις 10 (43,5%) επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό ανέστειλαν συμβάσεις εργασίας κατά το προηγούμενο εξάμηνο, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στις υπηρεσίες (47,6%). Επιπλέον, το 7,3% των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό προχώρησαν σε μετατροπή των συμβάσεων εργασίας από πλήρους σε μερικής/εκ περιτροπής απασχόληση, ενώ μόλις το 2,1% των επιχειρήσεων ακολούθησαν την αντίθετη πορεία.

Οι προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο

Ποιές είναι οι προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο; Το 14,3% των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού, έναντι του 6,7% που θα κάνει προσλήψεις, ενώ το 73,4% δήλωσε πως θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι κινδυνεύουν να χαθούν 105.000 θέσεις εργασίας.

 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα