Γιώργος Ρώρος: Πολιτική χωρίς πυξίδα

12.10.2020 / 7:21
roros-1

Η ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης Ώρα Πατρών:

Η Πάτρα βρίσκεται, πλέον, στο επίκεντρο της πανδημίας και η ανησυχία των δημοτών είναι έκδηλη στην καθημερινότητα και εκφράζεται με την ευρεία χρήση της μάσκας και των σχετικών κανόνων ασφάλειας. Εξαιρέσεις από την πλευρά των πολιτών – ειδικά της νέας γενιάς – είναι φυσικό, αλλά όχι δικαιολογημένο, να υπάρχουν.

Ωστόσο, η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει την απουσία συνεπούς και αποτελεσματικής πολιτικής από την πλευρά της Πολιτείας, είτε σε κεντρικό είτε σε τοπικό επίπεδο, στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι μήνες που πέρασαν στην πραγματικότητα χάθηκαν αφού δεν προετοιμάσαμε  επαρκώς ούτε τις δομές της δημόσιας Υγείας ούτε της Παιδείας.

Πολύ περισσότερο, δεν καταφέραμε να υιοθετήσουμε ορθές και ενιαίες πρακτικές και κανόνες δραστηριοποίησης σε κοινωνικούς χώρους ψυχαγωγίας και κατανάλωσης. Αντιφατικοί περιορισμοί σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε χώρους διασκέδασης, επιλεκτική εφαρμογή και ολοκληρωτική μεταβίβαση της ευθύνης στον πολίτη. Επώνυμα πολυκαταστήματα που ενώ διαπιστώνονται επιβεβαιωμένα κρούσματα λειτουργούν κανονικά και μικροεπιχειρήσεις που σφραγίζονται την ίδια μέρα.

Είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά με την εφαρμογή των νόμων και αυτό που δεν πάει καλά είναι η μεροληπτικότητα όχι ανάλογα με την οξύτητα του κινδύνου αλλά ανάλογα με το ποια συμφέροντα διακυβεύονται.

Σε ό,τι αφορά στις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής Πελετίδη που ακολουθεί αδιαμαρτύρητα τις κεντρικές επιλογές και κατευθύνσεις. Δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε ζητήματα που της αναλογούν όπως γίνεται με την περίπτωση των λαϊκών αγορών. Όλο το προηγούμενο διάστημα θα έπρεπε να επανασχεδιασθούν οι λαϊκές αγορές στην πόλη σε μεγαλύτερη έκταση και εξεύρεση χώρων ώστε να μην στερηθεί κανένας μικροεπαγγελματίας των λαϊκών αγορών το μεροκάματο. Αντί αυτού η δημοτική αρχή επέλεξε τους ίδιους χώρους, έτσι έχουμε φαινόμενα με αποστάσεις που δεν τηρούνται, απουσία μέσων προστασίας, ελλείψεις υγιεινής που συνθέτουν ένα μείγμα που ευνοεί την ανεμπόδιστη μετάδοση του ιού. Η δικαιολογία, ότι ανάλογα φαινόμενα  επικρατούν και στα πολυκαταστήματα είναι μεν βάσιμη δεν αναιρεί όμως τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν από την πλευρά του Δήμου.
Άμεσα καλούμε την δημοτική αρχή να προχωρήσει σε  επανασχεδιασμό των λαϊκών αγορών, σύγχρονο με την εποχή μας και προσαρμοσμένο στις ειδικές συνθήκες, ούτως ώστε να μην υπάρχει κανένας αποκλεισμός επαγγελματιών. Δυστυχώς για όλους τους πολίτες, η δημοτικής αρχής έχει να επιδείξει το ενδιαφέρον της έξι χρόνια χωρίς καν μέχρι σήμερα να έχει εναρμονίσει τον κανονισμό λειτουργίας με τον ισχύοντα νόμο, αφήνοντας ουσιαστικά τις λαϊκές “χύμα στο κύμα” με αποτέλεσμα να έχει τριπλασιαστεί η συμμετοχή των παράνομων και να προκαλούνται συχνά περιστατικά δυσάρεστα και για τους επαγγελματίες και για τους πολίτες

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα