Γερές μπίζνες γύρω από τον κορωνοϊό- Από αντισηπτικά και πλεξιγκλάς μέχρι τεστ και μάσκες

09.10.2020 / 18:42
μασκες

Του Διονύση Ζακυνθινού

Το γνωστό σχήμα λόγου «η κρίση γεννά ευκαιρίες» επιβεβαιώνεται και στην εποχή του κορωνοϊού, καθώς έχει υιοθετηθεί εμπράκτως από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον υγειονομικό χώρο. Βλέποντας να στρώνεται μπροστά τους πεδίον δόξης λαμπρόν, έσπευσαν να αδράξουν την ευκαιρία. 

Αλλά είναι και οι συνθήκες που ευνόησαν συγκεκριμένους εμπορικούς τομείς και συγκεκριμένα επαγγέλματα, που μέχρι πρότινος είχαν στοχευμένα κοινά.

Είναι πλέον αυταπόδεικτο γεγονός ότι ο κορωνοϊός  έφερε χρυσές δουλειές σε ειδικότητες και κλάδους που πριν από την πανδημία κάλυπταν μόνο ειδικές ανάγκες.

 Στην αρχή της κρίσης ήταν τα αντισηπτικά, τα καθαριστικά επιφανειών, τα γάντια μιας χρήσης και οι μάσκες που εξαφανίστηκαν από τα ράφια. Επιχειρήσεις που παρέμειναν ανοιχτές κατά το lockdown στράφηκαν εξαρχής στις απολυμάνσεις και σε δεύτερη φάση στα προστατευτικά πάνελ από πλέξιγκλας για τα ταμεία και τους χώρους αναμονής.

Έτσι, τα προστατευτικά πάνελ από πλέξιγκλας έφτασαν να είναι είδος υπό εξαφάνιση, με τις παραγγελίες  να εκτοξεύονται στα ύψη, καθώς χιλιάδες επαγγελματίες τα επέλεξαν ως μέτρο προστασίας.

Παράλληλα, από τα πάσης φύσεως διαγνωστικά τεστ μέχρι και τις παντός είδους μάσκες (η υποχρεωτική χρήση των οποίων επιβάλλεται πλέον σχεδόν παντού) γύρω από τον Covid -19 έχει αναπτυχθεί ένα τεράστιο εμπόριο, στο οποίο η κερδοσκοπία είναι το πρώτιστο ζητούμενο, στο όνομα φυσικά της προάσπισης της δημόσιας Υγείας.  

Με την εμφάνιση της πανδημίας τον σχετικό τόνο έδωσαν τα  τεστ, που εξελίχθηκαν σε asset ελεύθερης αγοράς, με το κάθε διαγνωστικό κέντρο  να ορίζει τη δική του τιμή. Ανάλογα με τη πόλη και την περιοχή, το κόστος τους κυμάνθηκε και κυμαίνεται από 75 έως και 200 ευρώ.

Πάνω από 150 οι εταιρείες

που πουλάνε μάσκες!   

Αλλά το μεγαλύτερο κερδοσκοπικό παιχνίδι, υπό την έννοια της ευρείας έκτασης που έχει εξαπλωθεί, γίνεται με τις μάσκες. Όσο κι αν ακούγεται τραβηγμένο, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται  στην Ελλάδα με την εισαγωγή, την κατασκευή και τη διάθεση μασκών, έχουν ξεπεράσει τις 150!

Επομένως, είναι αναμενόμενο να κυκλοφορούν μάσκες παντός είδους και για κάθε γούστο, οι οποίες, πέραν του ότι σε πολλές περιπτώσεις τείνουν να προβάλλονται ως αξεσουάρ μόδας, κοστίζουν κι αυτές το… κατιτίς τους, αναλόγως βέβαια και με το υλικό τους.

Οι πιο ακριβές είναι οι χειρουργικές, που παρέχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία για περίπου δύο ώρες. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 1 έως 1,5 ευρώ, με μέση τιμή τα 1,2 ευρώ. Να σημειωθεί ότι πριν από την έξαρση του κορονωϊού, όταν δεν υπήρχε ζήτηση, οι χειρουργικές μάσκες κόστιζαν 0,30 ευρώ.

Όσο για τις υφασμάτινες, αυτές κοστολογούνται από 1,5 έως 2 ευρώ, ενώ η τιμή τους μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5 ευρώ.

Με όλο και περισσότερους να στρέφονται στις χειρουργικές μάσκες παρατηρήθηκε κάποια στιγμή έλλειψη, γεγονός που ώθησε την ΠΟΕΔΗΝ να καταγγέλλει προ μηνών μαύρο εμπόριο γύρω από αυτές!

Εννοείται, πάντως, ότι μάσκες παντός είδους, αν και αμφιβόλου ποιότητας, προσφέρονται και σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Και… ασφαλή ιδιωτικά μαθήματα!

Και την ίδια ώρα, εκτός των διαδικτυακών, καθηγητές που κάνουν ιδιωτικά μαθήματα διαφημίζουν, ως πρόσθετο προσόν των υπηρεσιών τους, ότι έχουν κάνει το διαγνωστικό τεστ και πως δεν νοσούν από τον κορωνοϊό!  

Προφανώς, λέμε εμείς τώρα, θα το φέρουν μαζί τους, στην περίπτωση που τούς ζητηθεί να το επιδείξουν….

(εφ. 7 Μέρες Ενημέρωση)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα