Αχαϊα: Ανέβηκαν στο Παναχαϊκό, πήγαν Σελινούντα και Κλειτορία για τα αιολικά!

08.08.2020 / 11:52
qfsVuuUw

Ο Γιάννης Δημητράκης και η Πηνελόπη Παρασκευοπούλου διασχίζουν μια διαδρομή από τον Νότο προς τον Βορρά με σκοπό να διαδώσουν στους κατοίκους των ορεινών χωριών το μήνυμα του επερχόμενου κινδύνου αλλοίωσης της ομορφιάς των βουνών από την αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις πιο ψηλές ράχες και κορυφές.
Στο εγχείρημά τους, 30 ορειβάτες έχουν πλαισιώσει τμηματικά τη διαδρομή και περίπου άλλοι τόσοι θα συμμετάσχουν μέχρι το τέλος της. Και φυσικά δεν άφησαν απέξω από το εγχείρημά τους το Παναχαϊκό αλλά και τον ποταμό Σελινούντα στην Αχαϊα, όπως και τη Ναυπακτία.
Ένας πεζοπορικός άθλος βρίσκεται σε εξέλιξη από δύο ορειβάτες, δραστήρια μέλη του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών (ΠΟΑ), που αποφάσισαν να διασχίσουν την ορεινή Ελλάδα από τον Νότο προς τον Βορρά, από την Καρδαμύλη μέχρι τη Φλώρινα, για τη σωτηρία των ελληνικών βουνών από την αιολική καταστροφή, μεταφέροντας το μήνυμα: «Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά».
Αυτή η μαραθώνια πεζοπορία, που ονομάστηκε Hellas Trek-Save Greek Mountains, ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και θα κρατήσει 54 ημέρες, θα περιλαμβάνει 970 χιλιόμετρα, πολλές ώρες σκληρής πεζοπορίας και 49.000 μέτρα ανάβασης.
Το εγχείρημα ξεκίνησε από την Καρδαμύλη και στην πρώτη του φάση οι δυο ορειβάτες, που σε διάφορα τμήματα της διαδρομής πλαισιώνονται και απόάλλους, διέσχισαν τον Ταΰγετο, το Μαίναλο, κομμάτιτου Ερύμανθου και όλο το Παναχαϊκό όρος, το βορειότερο βουνό της Πελοποννήσου, κατέληξαν σε 17μέρες στην Πάτρα μετά από περίπου 350 χιλιόμετρα και 15.000 υψομετρικά μέτρα.
Μετά από μία μέρα ξεκούρασης πέρασαν στη Ναύπακτο και στη Ρούμελη απ’ όπου ξεκίνησαν την ανάβαση στην Ορεινή Ναυπακτία, στη νότια Ευρυτανία και στη συνέχεια, περνώντας από το Καρπενήσι, στα Αγραφα κι έπειτα στη Νότια Πίνδο, για να βρεθούν μετά από 20 μέρες, μετά από 370 χιλιόμετρα και 22.000υψομετρικά μέτρα, στο Μέτσοβο για άλλη μια μέρα ξεκούρασης.
Στο τελευταίο κομμάτι θα ξεκινήσουν στις 9 Αυγούστου και περνώντας από τη Βάλια Κάλντα, τον Σμόλικα, τον Γράμμο, τις Πρέσπες και τον Βαρνούντα θα τερματίσουν στη Φλώρινα μετά από 13 ημέρες, διασχίζοντας 250 χιλιόμετρα με 12.000 υψομετρικά μέτρα.Ο Γιάννης Δημητράκης, που μαζί με την Πηνελόπη Παρασκευοπούλου πραγματοποιούν τη διαδρομή, είχε στο μυαλό του πολλά χρόνια την ιδέα της διάσχισης όλης της ορεινής Ελλάδας από τον Νότο προς τον Βορρά, καθώς είχε ολοκληρώσει τις επιμέρους διασχίσεις της Βόρειας και της Νότιας Πίνδου, της Ρούμελης κι ενός μέρους της Πελοποννήσου. Ετσι, θεώρησε ότι είχε έρθει η ώρανα ενωθούν όλα αυτά τα κομμάτια σε μια ενιαία γραμμή.

Μόνιμη καταστροφή

Αυτή η ιδέα αποτέλεσε το πρώτο κομμάτι του εγχειρήματος, το «HellasTrek», και το δεύτερο, το «Save Greek Mountains». Ετσι το εγχείρημα της διάσχισης της ορεινής Ελλάδας από άκρη σε άκρη περιέλαβε και το μήνυμα της σωτηρίας τωνελληνικών βουνών από την αιολική λαίλαπα.
Σκοπός των δύο και των συνοδοιπόρων τους είναι να διαδώσουν στους κατοίκους των ορεινών χωριών το μήνυμα του επερχόμενου κινδύνου αλλοίωσης της ομορφιάς των βουνών από την αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις πιο ψηλές ράχες και κορυφές, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να γνωρίζουν τι θα αντιμετωπίσουν και ναείναι έτοιμες να εναντιωθούν.
Μέχρι σήμερα, κατά τη διάρκεια της διαδρομής πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στους Σουστιάνους (Λακωνία), στη Δημητσάνα(Αρκαδία), στην Κλειτορία (Αχαΐα), στη Βλασία (όρος Ερύμανθος), στην Κλεπά(Αχαΐα), στην Πάτρακαι στην Ανω Χώρα (Ναυπακτία).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα