Αχαΐα: Την παρτίδα του τουρισμού σώζουν οι Ελληνες

10.08.2020 / 5:20
CACHE_650X650_1_588499
Την ώρα που, παράγοντες της αντιπολίτευσης και στελέχη από παραγωγικούς φορείς κατακρίνουν την κυβέρνηση για το γεγονός ότι το ρίσκο με το άνοιγμα των συνόρων έφερε τα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα (αύξηση εισερχόμενων κρουσμάτων και 2ο κύμα της πανδημίας) τουριστικοί παράγοντες της περιοχής εκτιμούν ότι- για τη Δυτική Ελλάδα- η παρτίδα, του τουρισμού με ασφάλεια έναντι στον κορονοϊό, δεν χάθηκε ακόμη!
«Δεν πρέπει να ξεχνούμε, σε σχέση με την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου, ότι σήμερα και πολύ περισσότερα τεστ γίνονται -σε αεροδρόμια, χερσαία σύνορα και λιμάνια- και οι έλεγχοι είναι αυστηροί στις εισόδους της χώρας με πρόστιμα για όσους ταξιδιώτες αρνούνται τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας του PLF (Passenger Locator Form) με την εγγύηση ασφάλειας για πιθανή διάδοση της πανδημίας στο εσωτερικό. Παράλληλα και επιβεβαιωτικά της καταγραφής πολλών κρουσμάτων σε κάθε νόμο όπως και στην Αχαΐα καταγράφονται σποραδικά τελευταία, που δεν χαρτογραφούνταν νωρίτερα» αναφέρει στην ΠτΔ ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Τελώνης.
Τα δεδομένα, όσον αφορά το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας, δεν είναι πάντως ικανοποιητικά καθώς τόσο στο λιμάνι της Πάτρας όσο και στα Αεροδρόμια η κίνηση είναι κατά 50% τουλάχιστο χαμηλότερη από το 2019, σύμφωνα με τα δεδομένα του περασμένου Ιουλίου.
Στην πόλη της Πάτρας υπάρχουν ακόμη ξενοδοχεία κλειστά ενώ στα μεγάλα τουριστικά καταλύματα σε Δυτική Αχαϊα και Ηλεία, όσα άνοιξαν, η πληρότητα είναι κάτω από 60% κατά τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.
«Υπάρχει και μια ευχάριστη νότα για την Πάτρα όμως. Τα ξενοδοχεία που βρίσκονται περιαστικά της πόλης, έχουν μια πληρότητα της τάξης του 80% και αυτό οφείλεται στον εσωτερικό τουρισμό. Σύμφωνα με τα δεδομένα του περασμένου μήνα Ιουλίου, ο εσωτερικός τουρισμός, κατά την περίοδο του κορονοϊού, σε κάποιες περιοχές, είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Πιθανότατα μάλιστα μέσα στον Αύγουστο να σημειώσει ελαφρά αύξηση, σε σχέση με το 2019» υποστηρίζει ο κ.Τελώνης.
Η εκτίμηση που υπάρχει, εκτός από το μειωμένο ανταγωνισμό με τα κλειστά εποχικά καταλύματα είναι ότι η Πάτρα και άλλες πόλεις της Περιφέρειας όπου προσφέρονται ελκυστικά τουριστικά πακέτα, αποτελούν πόλο έλξης για τους Ελληνες και -κυρίως- τους κατοίκους στο Λεκανοπέδιο.
«Μονάδες που βρίσκονται κοντά σε Νοσοκομεία Αναφοράς όπως το ΠΓΝΠ συνδυάζουν, εκτός από την ασφαλή διαχείριση της πανδημίας, και πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες. Παραθεριστικά κέντρα και κέντρα θαλασσίων σπορ κοντά στον τόπο διαμονής, εκδρομές σε κοντινούς αρχαιολογικούς τόπους, με ορεινές μικρές αποδράσεις.
Εδώ και χρόνια φωνάζουμε ότι πρέπει να αναδείξουμε τις δυνατότητες της περιοχής μας στην εγχώρια αγορά και σήμερα, λόγω του κωρονοϊού, οι διακοπές στον τόπο μας είναι μόδα και σπορ που πρέπει να αναπτύξουμε» σύμφωνα με τον κ.Τελώνη.
Οι τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν πάντως ότι κατά την περίοδο του φθινοπώρου και, εφόσον η τουριστική περίοδος δεν παραταθεί ή ολοκληρωθεί νωρίς, εξαιτίας ενός β΄ κύματος της πανδημίας, θα υπάρξουν λουκέτα σε μικρομεσαίες και τουριστικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας.
Σημειώνουν τέλος ότι και το φετινό Πρόγραμμα Επιδοτούμενων Διακοπών για τους Ελληνες (Κοινωνικός Τουρισμός) δεν έχει -ακόμη- αποδώσει τα αναμενόμενα…

 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα