Αχαΐα: Πως έγιναν οι e-απάτες από δήθεν τεχνικούς υπολογιστών – Οι δράστες «σήκωσαν» 47.000 ευρώ-Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

09.10.2020 / 5:28
ilektroniki-apati

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν οι απάτες από επιτήδειους οι οποίοι προσποιούνται τους τεχνικούς εταιρειών ηλεκτρονικών υπολογιστών και έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες στο μικροσκόπιο των αστυνομικών αρχών.

 Στην Αχαΐα σε δύο μόνο περιπτώσεις οι άγνωστοι δράστες κατάφεραν να «τσεπώσουν» 29.000 ευρώ!


ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ
Ενας άνδρας αγνώστων στοιχείων επικοινώνησε τηλεφωνικά με έναν κάτοικο της Πάτρας, προσποιήθηκε τον τεχνικό εταιρείας πληροφορικής που τάχα είχε εντολή να αντιμετωπίσει κακόβουλο λογισμικό και ιούς από τα οποία είχε δήθεν προσβληθεί ο υπολογιστής του. Έτσι, μπήκε στο σύστημα του ανυποψίαστου θύματος, υπέκλεψε τους κωδικούς των τραπεζικών λογαριασμών του και κατάφερε να το μεταφέρει σε δικούς του λογαριασμούς το ποσό των 17.000 ευρώ!

Θύμα παρόμοιας απάτης έπεσε και ένας κάτοικος του δήμου Ερυμάνθου, όταν ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων του τηλεφώνησε και ισχυρίστηκε ότι δήθεν είναι υπάλληλος εταιρείας υπολογιστών, με το πρόσχημα ότι στον υπολογιστή του είχε εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό. Το αποτέλεσμα ήταν να αρπάξει από τον λογαριασμό του το ποσό των 12.000 ευρώ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του που βρήκε στο σύστημα!

Παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν σε Ακράτα και Αιγιάλεια όπου έκαναν φτερά από τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 18.000 ευρώ.

Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ “ΔΗΘΕΝ” ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Τον κίνδυνο υποκλοπής των προσωπικών στοιχείων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών τους επισημαίνουν οι τράπεζες μέσω της νέας μορφής απάτης που έχει κάνει την εμφάνισή της με ανησυχητικές συνέπειες. 

Πρόκειται για τη μέθοδο της επισκευής υποτιθέμενης βλάβης υπολογιστή ή παροχής υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης (technical support scams), κατά την οποία οι δράστες τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες και υποδύονται τεχνικούς από μεγάλη εταιρεία πληροφορικής. Η κλήση γίνεται συνήθως από νούμερο του εξωτερικού και η τηλεφωνική συνομιλία είναι στα αγγλικά, στοιχείο που «πείθει» τους ανυποψίαστους πολίτες για την αξιοπιστία του φερόμενου ως τεχνικού της εταιρείας. Με πρόφαση ότι ο υπολογιστής τους ή/και η φορητή συσκευή τους είναι «μολυσμένα» από κακόβουλο λογισμικό, οι δράστες ζητούν από τους κατόχους των υπολογιστών να εγκαταστήσουν λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, για τη δήθεν επιδιόρθωση-αποκατάσταση του προβλήματος.

Οπως ενημερώνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, οι εφαρμογές αυτές, αφότου εγκατασταθούν, επιτρέπουν στους δράστες να έχουν πλήρη έλεγχο στις ηλεκτρονικές συσκευές των πολιτών, τους οποίους στη συνέχεια εξαπατούν για να τους «δώσουν» και τους προσωπικούς κωδικούς τους πρόσβασης στο e-banking (user name, password, κ.λπ.), καθώς και τους κωδικούς μιας χρήσης που λαμβάνουν μέσω SMS (SMS One-Time-Password/OTP). Οι δράστες προβαίνουν στη συνέχεια σε μεταφορές χρημάτων από τους λογαριασμούς (e-banking) των θυμάτων τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ελέγχουν οι ίδιοι ή οι συνεργοί τους.

Καθώς οι δράστες χρησιμοποιούν τα πραγματικά στοιχεία που έχουν υποκλέψει από τους πολίτες, οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι ο πελάτης τους στο e-banking έχει πέσει θύμα τέτοιας εξαπάτησης και δεν μπορούν οι ίδιες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και αποτροπής τέτοιων κακόβουλων ενεργειών. Για την προστασία τους οι χρήστες ηλεκτρονικών συσκευών πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Εάν κάποιος δεχθεί κλήση από άγνωστο αριθμό, ειδικά από το εξωτερικό και ισχυρίζεται ότι είναι από οποιαδήποτε εταιρεία πληροφορικής, χωρίς ο ίδιος να έχει δηλώσει κάποια βλάβη του υπολογιστή του, πρέπει να διακόπτει την κλήση.

Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να προχωρά στην εγκατάσταση του προτεινόμενου από αγνώστους λογισμικού απομακρυσμένης διαχείρισης.

Δεν πρέπει να αποκαλύπτει για κανέναν λόγο σε άλλο πρόσωπο τους κωδικούς πρόσβασης στο e-banking, τους κωδικούς μιας χρήσης που λαμβάνει μέσω SMS, καθώς και τα προσωπικά και οικονομικά του στοιχεία.

Εάν έχει πέσει θύμα αυτού του τύπου απάτης και έχει διαπιστώσει συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή του, θα πρέπει να ενημερώνει άμεσα την τράπεζά του. 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα