Αχαΐα: Η πανδημία μείωσε τη φοροδιαφυγή – Αυστηρά πρόστιμα προβλέπει η ΑΑΔΕ

01.09.2020 / 4:45
3586597

Αρκετά χαμηλά ήταν τα ποσοστά παραβατικότητας που σημειώθηκαν στις επιχειρήσεις το διάστημα του Ιουλίου και του Αυγούστου, στο πλαίσιο του κυνηγιού της φοροδιαφυγής που συνεχίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Α΄ΔΟΥ Πατρών η παραβατικότητα τον Ιούλιο, με βάση τους ελέγχους που έγιναν κινήθηκε, στο 32% και για τον Αύγουστο το ποσοστό αυτό έπεσε ακόμα περισσότερο στο 25%.

Βασικός λόγος για τα χαμηλά επίπεδα, είναι η κάθετη μείωση των τζίρων στα καταστήματα, αλλά και σε όλες τις μορφές της επιχειρηματικότητας, εξαιτίας της πανδημίας.

Οι έλεγχοι που έγιναν αυτό το διάστημα από τα συνεργεία της Α’ ΔΟΥ σε επιχειρήσεις της Πάτρας και της Αχαΐας ήταν πάνω από 300. Οι συνηθέστερες παραβάσεις, αφορούσαν τη μη έκδοση παραστατικών, μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων και μη απόδοση ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχιστούν και μετά το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν, με τους εφοριακούς όμως να μένουν εντός της περιφερειακής ενότητας της Αχαΐας, για το φόβο της διασποράς.

Μάλιστα τα νέο ποινολόγιο της ΑΑΔΕ για τους παραβάτες που εντοπίζονται θα είναι ακόμα πιο αυστηρό και προβλέπει βαριά χρηματικά πρόστιμα, λουκέτα έως και 20 μήνες ακόμα και αφαίρεση ΑΦΜ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και τυπικοί ως προς την τήρηση των μέτρων που προβλέπουν οι αντίστοιχοι νόμοι, έτσι ώστε να μην έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμα βραχνά, σε μια εποχή που έτσι και αλλιώς είναι ιδιαίτερη δύσκολη για την αγορά και την επιχειρηματικότητα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα