Αφού σάρωσε Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα σφυροκοπά Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία

19.09.2020 / 4:05
Χωρίς-τίτλο-20

Η κακοκαιρία «Ιανός» δείχνει τα δόντια της σε μεγάλο μέρος της χώρας με τα καιρικά φαινόμενα να γίνονται όλο και πιο έντονα όσο νυχτώνει, καθώς καταγράφονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, προκαλώντας προβλήματα κυρίως στα νησιά του Ιονίου. Μάλιστα η κακοκαιρία αναμένεται να χτυπήσει τις επόμενες ώρες την Αττική και τις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας.

Την ίδια ώρα μάχη με τον χρόνο δίνουν η Πολιτική Προστασία και τεχνικά συνεργεία της Μαγνησίας και του δήμου Αλμυρού, για να αποτρέψουν το σπάσιμο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά και το ενδεχόμενο τα νερά να κατακλύσουν την πόλη του Αλμυρού. Η περιοχή επλήγη με σφοδρότητα από καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα, ενώ έχουν σημειωθεί ζημιές σε υποδομές, οδικό δίκτυο και δίδεται μάχη από τις Αρχές, για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί κοντά στην λιμνοδεξαμενή όταν επιχείρησαν να την εγκαταλείψουν με αυτοκίνητο.

Ο «Ιανός» φτάνει τη νύχτα στην Αττική

Λίγο πριν από τις επτά το απόγευμα κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος, με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Κατά το Meteo.gr, ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», ο οποίος στροβιλιζόταν κοντά στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας το απόγευμα, κινείται πλέον αργά προς τα νότια, κεντρικά και ανατολικά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου ήδη καταγράφονται πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις.

Τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένονται πολύ ισχυρές και πολύωρες βροχοπτώσεις και σε νοτιότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Και στην Αττική από τις βραδινές ώρες, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αναμένονται κατά διαστήματα έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού. 

Οι δορυφορικές εκτιμήσεις που λαμβάνει και επεξεργάζεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, δείχνουν ότι σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας σημειώνονται ραγδαιότητες βροχόπτωσης άνω των 50 χιλιοστών ανά ώρα.

Επιπρόσθετα, το δίκτυο των 360 επίγειων μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου κατέγραφε ημερήσια ύψη βροχής άνω των 140 χιλιοστών μέχρι τις 17:20 το απόγευμα της Παρασκευής.

Βυθίστηκαν σκάφη σε Ζάκυνθο και Νυδρί

Τέσσερα συνολικά σκάφη διαφόρων τύπων βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας στη Ζάκυνθο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ειδικότερα, δύο σκάφη βυθίστηκαν στο λιμενίσκο «ΑΛΥΚΑΝΑ» Ζακύνθου και δύο στο λιμένα Ζακύνθου, ενώ δεκατέσσερα έτερα σκάφη υπέστησαν υλικές ζημιές.

Aπό τις βυθίσεις των σκαφών δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ούτε αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός.

Επίσης, ένα σκάφος βυθίστηκε, πρωινές ώρες σήμερα, στο λιμένα Νυδρίου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Προανάκριση διενεργείται από το Α΄Λιμενικό Τμήμα Νυδρίου του Λιμεναρχείου Λευκάδας.

Σκάφη βγήκαν στη Στεριά

Το σαρωτικό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού από τα νησιά του Ιονίου αποτυπώνεται σε ένα συγκλονιστικό βίντεο, από τη Σάμη Κεφαλονιάς, όπου τα καράβια φαίνεται να έχουν βγει στη στεριά.

Αφού σάρωσε Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα σφυροκοπά Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία 4
Αφού σάρωσε Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα σφυροκοπά Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία 5

Τις σημαντικότερες ζημιές από το πέρασμα της κακοκαιρίας έχουν υποστεί τα νησιά του νότιου Ιονίου.

Πιο δύσκολη φαίνεται ότι είναι για την ώρα η κατάσταση στην Ιθάκη. «Ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα. Έως πριν από λίγη ώρα η επικοινωνία ήταν αδύνατη, ενώ όλο το νησί δεν έχει ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μεγάλο αγώνα, ώστε να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση» δήλωσε λίγο μετά τις 11:30 η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την πυροσβεστική λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής:

– έχουν πραγματοποιηθεί 34 απομακρυνσεις ανθρώπων σε ασφαλή σημεία σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη
– έχουν γίνει 20 κλήσεις για κοπές δέντρων σε Κεφαλονιά, 50 σε Ιθάκη και 70 στη Ζάκυνθο
– έχουν γίνει 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε Κεφαλονιά, 2 Ιθάκη και 6 Ζάκυνθο

Φαινόμενο «Cappuccino coast» στην Ιθάκη 

«Η κατάσταση στην Ιθάκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα», είπε η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Έως πριν από λίγη ώρα η επικοινωνία ήταν αδύνατη, ενώ όλο το νησί δεν έχει ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μεγάλο αγώνα, ώστε να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση», προσέθεσε αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί.

Το φαινόμενο που προκάλεσε έκπληξη στους κατοίκους της περιοχής ονομάζεται «Cappuccino coast» και προκαλείται όταν πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι με τον άσπρο αφρό να παίρνει την ονομασία του από τον πλούσιο αφρό του ομώνυμου καφέ.

Παρασύρθηκε ιστιοφόρο 

Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης. Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους. 

Πτώσεις δέντρων και πλημμύρες στο Αργοστόλι

Στο Αργοστόλι, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Θεόφιλο Μιχαλάτο, ισχυροί άνεμοι και βροχές πλήττουν την περιοχή από το βράδυ της Πέμπτης.

Συνεργεία του δήμου έχουν βγει στους δρόμους για να μαζέψουν τα κλαδιά από τα δέντρα που έπεσαν, ενώ το κάτω μέρος της πόλης έχει πλημμυρίσει από την υπερβολική ποσότητα νερού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει κινδυνέψει κανείς, καθώς η κυκλοφορία σε επικίνδυνα σημεία έχει διακοπεί. Παράλληλα, υπήρξαν πολλές διακοπές ρεύματος.

Δυο αεροπλάνα που ήρθαν από το εξωτερικό δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν και κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα.

Έντονη βροχόπτωση σε Ηλεία 

Ισχυροί άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις κατά διαστήματα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει κυρίως τις παράκτιες περιοχές της Ηλείας.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο AΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχε καταγραφεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην Ηλεία, παρά μόνο κάποιες πτώσεις δένδρων και κλαδιών στα Λεχαινά, στην κοινότητα, Αρκούδι και σε άλλες περιοχές.»

Μάλιστα όπως προσθέτει, «η πρώτη του δέντρου στο Αρκούδι, προκάλεσε υλικές ζημιές σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός.»

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι σημειώθηκαν μικρές σε χρονική διάρκεια διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Αμαλιάδας και στην κοινότητα Κουρτέσι. Παράλληλα, ο Βασίλης Γιαννόπουλος τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. 

«Άνοιξαν» οι ουρανοί στα Λουτρά Υπάτης – Εκκενώθηκε σχολείο

Τα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας «επισκέφθηκε» ο «Ιανός» και για περισσότερο από μία ώρα έχουν «ανοίξει» οι ουρανοί. Οι κάτοικοι της περιοχής, όπως τουλάχιστον σημειώνουν στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «δεν έχουν ξαναδεί τέτοια βροχή».

Ηδη με οχήματα της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν τα παιδιά από το δημοτικό σχολείο των Λουτρών Υπάτης αφού τα νερά που ξεπερνούσαν και το μισό μέτρο είχαν καλύψει την ευρύτερη περιοχή.

Δεκάδες υπόγεια ξενοδοχείων έχουν πλημμυρίσει στα Λουτρά Υπάτης και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική είναι συνεχείς. Ανάπηροι έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους και πυροσβέστες, αστυνομικοί και μέλη της Πολιτικής Προστασίας προσπαθούν να τους απομακρύνουν. Άλλα άτομα εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητα τα οποία έχουν κυκλώσει τα νερά και χρειάζεται η παρέμβαση των πυροσβεστών για να απεγκλωβιστούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμι και η καταρρακτώδης βροχή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Κατολισθήσεις στον δρόμο για Μπράλο

Η ισχυρότατη βροχόπτωση που έχει φέρει από τα ξημερώματα ο «Ιανός» στη Φθιώτιδα, δημιούργησε τα πρώτα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα στην εθνική οδό Θερμοπυλών – Ιτέας.

Ειδικότερα, στο ύψος των κεραιών πριν από τον Μπράλοπέτρες έχουν πέσει στο οδόστρωμα, ενώ σε πολλά σημεία του δρόμου έχουν δημιουργηθεί παγίδες νερού από τη σφοδρή νεροποντή.

Αφού σάρωσε Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα σφυροκοπά Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία 6

Οι συνθήκες επιδεινώνονται από την πυκνή ομίχλη και για αυτό οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Το φαινόμενο «Ιανός» θα επιμείνει στην περιοχή της Φθιώτιδας τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου (19/9) με έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους και όσοι είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν να το πράττουν με μεγάλη προσοχή, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα πριν ξεκινήσουν.

Συγκοινωνία, σχολεία, ρυθμίσεις

Κλειστές παραμένουν οι ακτοπλοϊκές γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων. Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Δεν λειτούργησαν σήμερα όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, αλλά και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βρίσκονται σε ισχύ σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, καθώς και την εθνική οδό Πύργου -Μεθώνης στην Μεσσηνία, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία  βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας. Ανοικτή παραμένει η Ολυμπία Οδός μέχρι να επαναξιολογηθεί σήμερα το μεσημέρι. 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα