Ανοίγει το καταφύγιο κάτω από τα Ψηλαλώνια- Έκθεση για την Κατοχή από την Παρασκευή

01.10.2020 / 5:28
fnxnzfsrmn5f74a79cee0e6

Εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από την απελευθέρωση της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 2/10 και το σαββατοκύριακο 3 και 4 Οκτωβρίου 2020.

Σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων μνήμης θα είναι το καταφύγιο και η πλατεία Υψηλών Αλωνίων και το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ττην Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στις 8.30 το βράδυ στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, στην άνω πόλη θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το συγκρότημα «Της γης ανάσα».

Στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το συγκρότημα «ΡΕΠΛΙΚΑ».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Στις 10.30 το πρωί της Κυριακής στην πλατεία υψηλών Αλωνίων, στον τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών της αντίστασης, θα γίνει κατάθεση στεφάνων και ομιλία.

Στη συνέχεια, ο χώρος του καταφυγίου θα ανοίξει τις πύλες του καθώς και η έκθεση αρχειακού υλικού, το οποίο προέρχεται από το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών, τις εκδόσεις «Σύγχρονη εποχή» καθώς και από το Αρχείο της Δημοτικής Πινακοθήκης, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Δήμου Πατρέων.

Η έκθεση θα διαρκέσει από την ημέρα του εορτασμού 4 Οκτωβρίου 2020 έως τις 31 Οκτωβρίου και θα υπάρχει η δυνατότητα κατόπιν συνεννόησης να την επισκεφθούν οι πολίτες.

Μέσα από το φωτογραφικό υλικό και τα ντοκουμέντα που παρατίθενται, γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν πλευρές από την ιστορία της πόλης, κατά τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την κατοχή και την απελευθέρωση. Οι πρώτες βόμβες το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940 είχαν πέσει στην Πάτρα στην Τριών Ναυάρχων, στην Αγγλικανική εκκλησία αλλά και στη Γούναρη και Κανακάρη.

Τέλος οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 8.30 το βράδυ της Κυριακής στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, με την προβολή της ταινίας – από την ενότητα του Δημοτικού Κινηματογράφου – «Η Μπαλάντα ενός λαού».

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, σε συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανέφεραν πως «βλέπουμε την απελευθέρωση της πόλης μας από την ναζιστική κατοχή ως επετειακό γεγονός, ως γεγονός μνήμης που πρέπει να συνδέεται με το σήμερα.

Καλούμε όλο τον λαό της πόλης να συμμετέχει στις εκδηλώσεις για να βγάλουμε τα συμπεράσματα που έχουν άμεση σχέση με αυτό που βιώνουμε σήμερα, με τους αγώνες που χρειάζεται να συνεχίσουμε για μια χώρα ελεύθερη, με το λαό να κάνει κουμάντο στον τόπο του. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις και να κάνουμε τις συγκρίσεις και τη σύνδεση του χθες και του σήμερα για να καταλήξουμε σε χρήσιμα συμπεράσματα και να συνεχίσουμε τους αγώνες μας».

Η κ. Γεροπαναγιώτη πρόσθεσε πως «η Πάτρα γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και θυμάται. Οι μνήμες ξυπνούν και “ταξιδεύουν” σε χώρους, εικόνες και ήχους, ταυτισμένους με την ζωή της πόλης 76 χρόνια πριν. Οι θύμησες από τους αγώνες του λαού της Πάτρας έρχονται στο προσκήνιο».

Στόχος είναι και φέτος, να αναδειχθούν και να έρθουν στο προσκήνιο χώροι και κτίρια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την αντίσταση του λαού και τους αγώνες του την δύσκολη περίοδο της κατοχής.

Φέτος επελέγη το ιστορικό καταφύγιο ακριβώς κάτω από τα Ψηλαλώνια για το οποίο στις προθέσεις του Δήμου είναι να μετατραπεί σε μόνιμο εκθεσιακό χώρο. Ήδη ο χώρος έχει καθαριστεί προκειμένου να γίνει χρηστικός και θ’ ανοίξει με αυτή τη μορφή για 1η φορά φέτος προσφέροντας τη δυνατότητα πρόσβασης στο κοινό. Το καταφύγιο στα Υψηλά Αλώνια είναι τα παλαιότερα και πιο σημαντικά στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. Δημιουργήθηκε περίπου στα 1930 και έπαιξε κομβικό ρόλο στην προστασία του λαού της Πάτρας κατά τους βομβαρδισμούς στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα