Αναβρασμός στα Προσφυγικά για τους Ρομά

08.10.2020 / 15:03
120808327_3742888405750663_3775750534911504117_n-1

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στα Προσφυγικά της Πάτρας, εξαιτίας μιας φήμης που έχει κυκλοφορήσει ευρέως τους τελευταίους μήνες και η οποία κατά περιόδους ανατροφοδοτείται. Σύμφωνα με τη φήμη αυτή, οικογένειες Ρομά που σήμερα ζουν σε σκηνές σε καταυλισμούς, πρόκειται να μεταφερθούν σε κενά σπίτια των Προσφυγικών.

Οι κάτοικοι των Προσφυγικών, αντιδρούν στην παραπάνω προοπτική καθώς όπως λένε στη συνοικία ήδη διαβιούν αρκετές οικογένειες Ρομά και εκφράζουν φόβους γκετοποίησης της περιοχής, η οποία ήδη αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα ανεργίας, φτώχειας και μικροεγκληματικότητας.

Όλα ξεκίνησαν  το καλοκαίρι, όταν έγινε γνωστό ότι ο Κοινωνικός Οργανισμός  του Δήμου Πατρέων σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Υγείας Πρόνοιας, ετοιμάζουν πρόγραμμα ένταξης στο κοινωνικό σύνολο οικογενειών Ρομά που σήμερα διαβιούν στους καταυλισμούς του Ρηγανόκαμπου, σε συνθήκες απάνθρωπες.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τριών ετών και περιλαμβάνει την εύρεση στέγης, την επιδότηση μηνιαίου ενοικίου που θα καταβάλει ο κοινωνικός οργανισμός στον εκάστοτε ιδιοκτήτη, με μέγιστο ποσό 5,5 ευρώ/τ.μ. καθώς και την επιδότηση λογαριασμών Οργανισμών Κοινωνικής Ωφελείας, κοινοχρήστων (κ.λπ.) που θα καταβάλει στην εκάστοτε ωφελούμενη οικογένεια – Ρομά, με μέγιστο μηνιαίο ποσό ανάλογο με το πλήθος των μελών της (π.χ. 120 ευρώ για οικογένεια μέχρι δύο μέλη).

Ο Κοινωνικός Οργανισμός από την αρχή έχει ανακοινώσει ότι «τα διαμερίσματα μπορεί να βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου, από την μια άκρη μέχρι την άλλη» αλλά «δεν πρέπει να βρίσκονται στην ίδια διεύθυνση και εάν είναι δυνατό να μην βρίσκονται στην ίδια γειτονιά και στην ίδια περιοχή», ωστόσο, η φημολογία στα Προσφυγικά δεν κόπασε.

Μάλιστα, κάτοικοι της συνοικίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είχαν συγκεντρώσει υπογραφές σε κείμενο που εκφράζουν την ανησυχία τους στην προοπτική μετεγκατάστασης  των οικογενειών Ρομά στα Προσφυγικά και δηλώνουν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά εάν δεν εισακουστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα έφτασε και στη διοίκηση του Παμμικρασιατικού Συλλόγου που έχει την έδρα του στη συνοικία και παλεύει με τη δυναμική του παρουσία για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.

Εξάλλου, είναι γνωστή η καλή συνεργασία του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου με την παρούσα δημοτική Αρχή του Κώστα Πελετίδη, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών και πρόεδρος του Συνδέσμου.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η επίσκεψη του δημάρχου την περασμένη Δευτέρα στα γραφεία του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων. Στη συνάντηση που είχε ο Κώστας Πελετίδης με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους ενημέρωσε ότι πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη από την Αντιδημαρχεία Υγείας Πρόνοιας και τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων (Κ.Ο.ΔΗ.Π.) για την ενοικίαση κατοικιών σε Ρομά δεν αφορά την περιοχή των Προσφυγικών, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να κλείσει οριστικά το θέμα.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “7 Ημέρες Ενημέρωση”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα