Αλλαγές στα επιδόματα, μειώσεις στις εισφορές: Τι φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας

30.09.2020 / 5:28
xrimata-pliromi

Αλλαγές στα επιδόματα γέννησης, παιδιού Α21, στέγασης και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος προβλέπει το Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News. Ποιες ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται το 2021.

Παράταση της υποβολής αιτήσεων για το επίδομα γέννησης μέχρι τέλος του έτους, αλλαγές στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος παιδιού Α21, του επιδόματος στέγασης και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ καθώς και τον τρόπο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών το 2021 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου – σκούπα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που συζητείται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί στην Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News μέσα σε πάνω από 60 άρθρα και 50 σελίδες ρυθμίζει θέματα πρόνοιας και διοικητικά του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ. Ειδικότερα με σχετική διάταξη του σχεδίου νόμου ορίζεται παράταση μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους στην προθεσμία υποβολής αίτησης για την χορήγηση του επιδόματος γέννησης. Έτσι δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγησή του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, αν απώλεσαν την τρίμηνη προθεσμία υποβολής σχετικής αίτησης. Έτσι η υποβολή αίτησης μέχρι τέλος του χρόνου θα θεωρείται εμπρόθεσμη.

Παράλληλα για το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ορίζεται ότι σε περίπτωση παιδιού, για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής του σε σχολείο, αφετέρου της πραγματικής φοίτησής του, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το παιδί δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του. Ωστόσο θα υπάρξουν εξαιρέσεις στις περιπτώσεις που οι απουσίες των μαθητών οφείλονται σε λόγους συναρτώμενους με την υγεία τους. Η νέα αυτή ρύθμιση ισχύει από την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Σε ότι αφορά την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου του 2021 αναφέρεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων σε φορείς εκτός δημόσιων υπηρεσιών μειώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ως ακολούθως:

α. Κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49 πμ στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,36 πμ στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 2,4 % και κατανέμεται 1,2 % στον εργοδότη και 1,2 % στον εργαζόμενο.

β. Κατά 0,30 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών η οποία μειώνεται κατά 0,12 πμ από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α) και κατά 0,18 πμ από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.).

Το συνολικό ασφάλιστρο της περίπτωσης α` της παραγράφου 4 του άρθρου 34 του ν. 4144/2013 (Α` 88) διαμορφώνεται σε 0,16 % και κατανέμεται ως εξής:
βα. Εργοδοτική εισφορά 0,06% υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.)
ββ. Εισφορά εργαζομένου 0,10% υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α.)

γ. Κατά 0,85 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Ε.Λ.Ε.Κ.Π) η οποία μειώνεται από την εισφορά που προβλέπεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1, περίπτωση β’, εδάφιο α’ του ν.δ. 2963/1954 (Α’ 195), και αφορά αποκλειστικά ασφάλιστρο του εργαζόμενου. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ Ε.Λ.Ε.Κ.Π διαμορφώνεται σε 0,35 % και αφορά ασφάλιστρο υπέρ πρώην ΟΕΕ. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ισχύει μέχρι την 31/12/2021.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα