Αγώνας δρόμου για να φτάσουν οι μάσκες στα σχολεία – Πώς θα γίνει η επιστροφή στα θρανία

12.09.2020 / 4:32
sxoleio_koronoios

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να απέχει κάτι παραπάνω από 48 ώρες, συναγερμός έχει σημάνει λίγο πριν το πρώτο κουδούνι σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πέρα από τα πρώτα κρούσματα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, πονοκέφαλο δημιουργεί το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με τη διάθεση των δωρεάν μασκών από το κράτος στα σχολεία.

Η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου μετά την ακύρωση τριών διαγωνισμών προμήθειας στην οποία προέβη το Ελεγκτικό Συνέδριο για τυπικούς λόγους στους φακέλους που είχαν καταθέσει.

Μεγαλύτερη αιτία του προβλήματος είναι το γεγονός πως τέσσερις από τους αναδόχους έστειλαν ακατάλληλα δείγματα και έτσι τέθηκαν εκτός της διαδικασίας. Ωστόσο αυτό έγινε την τελευταία στιγμή και τώρα οι υπεύθυνοι τρέχουν να καλύψουν κενό τουλάχιστον 250.000 μασκών.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου 20.000 μάσκες που προορίζονταν για σχολεία κρίθηκαν ακατάλληλες αφού δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές κι έτσι δεν μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια μαθητών και δασκάλων. Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, οι μάσκες αυτές έχουν ήδη αντικατασταθεί, ενώ στη συμπρωτεύουσα έχουν ήδη μοιραστεί βιβλία, αντισηπτικά και μάσκες σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα.

Σημειώνεται πως σήμερα έγινε γνωστό πως πλέον στόχος αποτελεί στα σχολεία τη Δευτέρα να υπάρχει μία μάσκα για κάθε μαθητή και κάθε δάσκαλο, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη και η δεύτερη παρτίδα μασκών για τους μαθητές.

Μάσκες για ένα διήμερο
Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στη Σάμο και τη Χίο οι δήμαρχοι εφοδίασαν τα σχολεία τους με μάσκες μιας χρήσης από αποθέματα που είχαν.

Στην Πάτρα η αγωνία έχει κορυφωθεί καθώς ακόμα και σήμερα δεν έχει φτάσει ίχνος μάσκας.

Στην Κρήτη έχει εφοδιαστεί μέχρι τώρα μόνο ο νομός Λασιθίου, ενώ αν όλα πάνε καλά το φορτίο με τις μάσκες για το Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο θα φτάσει τα χαράματα της Κυριακής. Και στην Αττική είναι αβέβαιο εάν θα φτάσουν οι μάσκες στην ώρα τους.

Τις προηγούμενες ημέρες εφοδιάστηκαν με μάσκες σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, τα μικρά νησιά και η περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η κατάσταση είναι καλύτερη στη βόρεια Ελλάδα. Χθες και σήμερα έφτασαν στη Θεσσαλονίκη νταλίκες με μάσκες για τα σχολεία της πόλης και όμορων δήμων.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι καυτό καθώς η επιτυχία ή όχι της διανομής των μασκών θα κριθεί κυριολεκτικά στο δευτερόλεπτο.

Πρόεδρος ΚΕΔΕ στο MEGA: Δε θα ανοίξει σχολείο που δεν έχει μάσκες
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος ΚΕΔΕ, ανέφερε ότι γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να φτάσουν οι μάσκες σε όλα τα σχολεία μέχρι τη Δευτέρα.

«Είμαστε όλο και πιο βέβαιοι ότι θα καταφέρουμε μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι να έχουμε μοιράσει τις μάσκες σε όλη την Ελλάδα».

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι τα προβλήματα που προέκυψαν οφείλονταν στους ποιοτικούς ελέγχους των μασκών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι χωρίς μάσκες δε θα ανοίξει κανένα σχολείο τη Δευτέρα

«Σκοπός της ΚΕΔΕ είναι να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια», είπε χαρακτηριστικά.

Πού υπάρχουν προβλήματα περίπου 56 ώρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι
Όπως ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, μιλώντας στο in.gr, τα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι από τη μία υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή, η οποία δεν επαρκεί για τόσο μεγάλη ζήτηση και από την άλλη οι ακυρώσεις και τα μικροπροβλήματα της τελευταίας στιγμής εντείνουν την αγωνία για το αν οι μάσκες (δηλαδή αυτή η μία που θα αντιστοιχεί ανά μαθητή) θα δοθούν στην ώρα τους κυρίως στην Αττική.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου δύο νταλίκες που μεταφέρουν σχολικές μάσκες στην Ελλάδα έχουν μπλοκάρει προς το παρών στα σύνορα με Βουλγαρία.

Σε κάθε περίπτωση υπολογίζεται πως οι μάσκες θα κατανεμηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Αττική, ενώ μέχρι στιγμής έχει γίνει ένας διαγωνισμός για 1.600.000 μάσκες, και αναμένεται να γίνει κι ένας ακόμη την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμη μία Περιφέρεια πάντως για την οποία θα δοθεί αγώνας ώστε να είναι όλα έτοιμα μέχρι την Δευτέρα είναι η Θεσσαλία. Οι αρμόδιοι φορείς αναμένεται να ζοριστούν εκεί, ενώ φαίνεται πως είναι όλα έτοιμα στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στην Ήπειρο και στη Κεντρική Μακεδονία.

Τα μέτρα για την πρώτη μέρα του σχολείου
Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου χτυπάει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές /τριες θα προσέλθουν στις σχολικές μονάδες στις 8.15 και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού στις 11:00.

Επιπλέον, το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας λειτουργίας θα περιλαμβάνει:

Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
Εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί (117512/ΓΔ4/08-09-2020)
Διανομή μάσκας ανά μαθητή
Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας
Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας
Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς
Υπενθυμίζεται ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση των εφημεριών των εκπαιδευτικών.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα