«Έφοδος» για το αντιγριπικό εμβόλιο- Οι Πατρινοί τρέχουν στα φαρμακεία για να πάρουν σειρά προτεραιότητας

10.09.2020 / 7:42
emvolio-5

Νωρίτερα από ποτέ αναμένεται να ξεκινήσει φέτος η εμβολιαστική περίοδος κατά της γρίπης, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, εξαιτίας του κορωνοϊού. Η συνταγογράφηση του εμβολίου ξεκινάει φέτος από τις 28 Σεπτεμβρίου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον προγραμματισμό τόσο για τους εμβολιαζόμενους, όσο και για τα φαρμακεία.

Ήδη, από τα μέσα του καλοκαιριού και μπροστά στο φόβο ενός νέου κύματος αρκετοί συμπολίτες ξεκίνησαν να ζητούν  από τους φαρμακοποιούς να μπουν σε λίστες αναμονής. Λίστες που στο μεταξύ έχουν μεγαλώσει πολύ και αναμένεται να μεγαλώσουν κι άλλο μέσα στις επόμενες ημέρες. Oι φαρμακοποιοί μάλιστα φοβούνται ότι είναι δυνατόν να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα «κύμα» πολιτών που θα ζητούν να εμβολιστούν από την πρώτη μέρα με  αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές υπό το φόβο μιας πιθανής έλλειψης. Όπως λένε ωστόσο. δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Η πλειοψηφία των φαρμακείων έχουν ξεκινήσει τις παραγγελίες των εμβολίων, ενώ με βάση την ενημέρωση που υπάρχει από το υπουργείο Υγείας, ο συνολικός τους αριθμός για φέτος σε όλη την χώρα είναι στα 4.000.000, έτσι ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα έλλειψης τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Η πρώτη δόση των εμβολίων  αναμένεται με βάση τη δέσμευση της κυβέρνησης να έχει φτάσει έως τις 26 Σεπτεμβρίου  και η τελευταία δόση στις 15 Νοέμβρη, οπότε εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει συνωστισμός και θα μπορούν όλοι οι πολίτες να εμβολιαστούν για αυτό και δεν χρειάζεται πανικός από την πλευρά των ενδιαφερομένων, ιδίως των ευπαθών ομάδων.

Όπως λένε στις «7Μ» φαρμακοποιοί της Πάτρας  το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι πάρα πολύ μεγάλο και αφορά όλες τις ηλικίες, ενώ αυξημένο καθόλη την περίοδο των προηγούμενων μηνών ήταν το ενδιαφέρον και για το εμβόλιο του πνευμονόκοκκου.  «Οι πολίτες ζητούν να θωρακιστούν με κάθε τρόπο» λένε ενώ επισημαίνουν ότι δεν λείπουν και τα φαινόμενα πολιτών που προσέρχονται στα φαρμακεία ζητώντας να εμβολιαστούν για γρίπη έχοντας στο νου τους ότι πρόκειται για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού!

Έναρξη με καμπάνια

Η έναρξη της αντιγριπικής περιόδου θα συνοδευτεί και από ευρεία αντιγριπική καμπάνια που θα απευθύνεται στους πολίτες και ειδικότερα στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες για να κάνουν εγκαίρως τον εμβολιασμό τους κατά της γρίπης, με δεδομένο ότι για να λειτουργήσει το εμβόλιο στον οργανισμό θα πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα δεκατεσσάρων ημερών κατά μέσο όρο.

 Μαστοράκου: Ιδού τι προσφέρει το εμβόλιο

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου η έναρξη της φετινής αντιγριπικής περιόδου στα τέλη του Σεπτεμβρίου, βασίζεται σε τρία βασικά κριτήρια που αφορούν ασφαλώς την επιμονή του κορωνοϊού ο οποίος  με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων τόσο στην χώρα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχει εξασθενήσει.

Το πρώτο κριτήριο έχει να κάνει με τα διαγνωστικά προβλήματα που ενδέχεται να υπάρξουν καθώς τα συμπτώματα που φέρνουν στον ανθρώπινο οργανισμό ο ιός της γρίπης και αυτός του κορωνοϊού μοιάζουν αρκετές φορές σε μεγάλο βαθμό.

Ένα ενδεχόμενο κοινής τους χρονικά έξαρσης θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σύγχυση στην επιστημονική κοινότητα, σε μία περίοδο που η έρευνα για τον κορωνοϊό βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά που δεν έχουν απαντηθεί.

Το δεύτερο κριτήριο αφορά την άμυνα του οργανισμού. Η γρίπη εξασθενεί τον οργανισμό και το γεγονός αυτό ενδέχεται να δώσει την δυνατότητα στον κορωνοϊό να έχει μία ακόμα πιο επιθετική μορφή, κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην θεραπεία των ασθενών, πρόβλημα που ειδικότερα για τους ηλικιωμένους και για τους πάσχοντες χρόνιων νοσημάτων μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Το τρίτο κριτήριο έχει να κάνει με το δημόσιο σύστημα υγείας. Το σενάριο της έξαρσης της γρίπης, σε συνδυασμό με την επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να πιέσει ασφυκτικά τα δημόσια νοσοκομεία  και να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των ασθενών στις ΜΕΘ, κάτι που από την αρχή της πανδημίας είναι απευκταίο.

Άγνωστη εξίσωση η συνύπαρξη των ιών

Το ερωτηματικό πάντως που ακόμα δεν είναι σε θέση να απαντήσει η επιστημονική κοινότητα και αποτελεί ένα αίνιγμα για την υγειονομική πορεία της χώρας τον φετινό χειμώνα, έχει να κάνει με την ύπαρξη των δύο ιών και πώς μπορεί να συμπεριφέρονται μεταξύ τους. Η κοινή τους συνύπαρξη είναι ένα άγνωστο πεδίο εν πολλοίς για τους λοιμωξιολόγους.

«Όταν ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο η πανδημία του κορωνοϊού ο ιός της γρίπης ήταν σε ύφεση» τονίζει η Άννα Μαστοράκου. «Δεν γνωρίζουμε έτσι εμπειρικά δεδομένα και ούτε έχουμε στην διάθεσή μας επιστημονικά στοιχεία  που να μας καθοδηγήσουν για την ύπαρξη των δύο ιών και για το αν συμπεριφέρονται ανταγωνιστικά ή συνεργάζονται μεταξύ τους.

Αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία και μέσα από την εξέλιξη των πραγμάτων, όμως είναι κάτι που όσο μπορούμε θέλουμε να αποφύγουμε».

Πάντως, η προστασία κατά του κορωνοϊού, η τήρηση των μέτρων και οι αποστάσεις ασφαλείας, είναι αρκετά πιθανό, εφόσον όλα πάνε καλά, να λειτουργήσουν θετικά για την αντιμετώπιση της γρίπης, αλλά και για όλες τις λοιμώξεις που παρουσιάζονται τον χειμώνα οι οποίες κατά βάση είναι αναπνευστικές, δηλαδή μεταδίδονται αεριογενώς.

«Μπορεί να έχουμε έτσι μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα από πλευράς κορωνοϊού, αλλά ίσως αυτός ο χειμώνας να είναι καλύτερος από πλευράς των υπολοίπων λοιμώξεων οι περιπτώσεις των οποίων μπορεί να μειωθούν, αρκεί να δείξουμε την κατάλληλη προσοχή και να τηρούμε τα μέτρα».

Σε ό,τι αφορά την έναρξη της σχολικής χρονιάς η κατεύθυνση που φέρεται να ακολουθεί το υπουργείο για το θέμα της γρίπης, είναι ότι ο εμβολιασμός εντός των σχολικών κοινοτήτων, σε μία περίοδο πανδημίας, θα λειτουργήσει προστατευτικά για τους μαθητές και τα παιδιά.

Ωστόσο, αναμένονται επίσημες αποφάσεις για το ζήτημα από την ειδική ομάδα επιστημόνων και τον επικεφαλής της, Σωτήρη Τσιόδρα.

«Η κοινωνία έχει δείξει τα τελευταία χρόνια μία τάση προνόησης για τον εμβολιασμό και οι γονείς πιστεύω ότι φέτος με τον κίνδυνο του κορωνοϊού, θα συμμορφωθούν ακόμα περισσότερο».

Πάντως το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλους του έτους, ενώ ακόμα και όταν κυκλοφορήσει στην αγορά θα πρέπει να περάσει ένας δόκιμος χρόνος για να δούμε αν είναι πράγματι αποτελεσματικό και να επιτευχθεί η ανοσία, όπως γίνεται άλλωστε με όλα τα εμβόλια κατά των ιών και των λοιμώξεων.

Κατά συνέπεια, «για ένα τουλάχιστον ακόμα χρόνο  χρειάζεται να είμαστε επιφυλακτικοί, τηρώντας τα μέτρα και τις αποστάσεις».

Για τις μάσκες στα σχολεία και τους αμφισβητίες

Για την αντίδραση κατά της μάσκας στα σχολεία, αλλά και το κύμα των αμφισβητιών για την ύπαρξη του κορωνοϊού, η κ. Μαστοράκου, επισημαίνει: «είναι φαινόμενα που θέλω να ελπίζω ότι θα καταπέσουν. Η περιοχή μας είναι σε μία καλή επιδημιολογική φάση για την ώρα, όμως ταυτόχρονα βρίσκεται και σε μία κρίσιμη καμπή. Ένας από τους παράγοντες που θα κρίνουν την καμπή αυτή είναι και το άνοιγμα των σχολείων.

Για αυτό και θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας ότι η προστασία της δημόσιας υγείας δεν είναι μόνο υπόθεση των άλλων, αλλά και δική μας υπόθεση, φροντίζοντας για τον περιορισμό της διασποράς μέσα από την τήρηση των μέτρων».

Κ.Α.

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα