Ένα πραγματικό κόσμημα! Μπήκαμε στο ιστορικό ανακαινισμένο κτίριο που θα στεγάσει το Δημοτικό Ωδείο της Πάτρας – ΦΩΤΟ

22.10.2020 / 6:40
IMG_20201020_094355-1-scaled

Επιτέλους το Δημοτικό Ωδείο της Πάτρας βρίσκει στέγη και μάλιστα  αυτή που αξίζει σε ένα υψηλής στάθμης Ωδείο, πανελληνίως αναγνωρισμένο, με καταξιωμένους καθηγητές και πάνω από 400 σπουδαστές.

Ένα πραγματικό κόσμημα! Μπήκαμε στο ιστορικό ανακαινισμένο κτίριο που θα στεγάσει το Δημοτικό Ωδείο της Πάτρας - ΦΩΤΟ 9

Πρόκειται για το νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται επί των οδών Ρήγα Φεραίου και Αράτου, ιδιοκτησίας του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας, με το οποίο ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων ήρθε σε συμφωνία, ώστε να λυθεί το ζήτημα της στέγης του Ωδείου, που ταλάνιζε καθηγητές και σπουδαστές, οι οποίοι αναγκάζονταν να κάνουν μαθήματα στο 7ο Δημοτικό Σχολείο (Βλατερό), στο κτίριο της Δημοτικής Μουσικής στην οδό Αγίου Διονυσίου και στην αίθουσα σεμιναρίων του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.

Ένα πραγματικό κόσμημα! Μπήκαμε στο ιστορικό ανακαινισμένο κτίριο που θα στεγάσει το Δημοτικό Ωδείο της Πάτρας - ΦΩΤΟ 10

Υπενθυμίζεται ότι το νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται επί της Αράτου και Μαιζώνος, το οποίο αποτελεί και τη φυσική έδρα του Δημοτικού Ωδείου της Πάτρας (στεγαζόταν εκεί από το 1986)  έχει κλείσει από τον Φεβρουάριο του 2019, καθώς η συντήρησή του ήταν ελλιπής, με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες φθορές. Στο συγκεκριμένο κτίριο έχει μπει εργολάβος για την αποκατάστασή του.

Σε λίγες ημέρες το Δημοτικό Ωδείο της Πάτρας μεταφέρεται πλησίον της φυσικής του έδρας, στη συμβολή των οδών Αράτου και Ρήγα Φεραίου.

Ένα πραγματικό κόσμημα! Μπήκαμε στο ιστορικό ανακαινισμένο κτίριο που θα στεγάσει το Δημοτικό Ωδείο της Πάτρας - ΦΩΤΟ 11

Κρίθηκε διατηρητέο επί Μελίνας Μερκούρη

Το κτίριο στο οποίο θα στεγαστεί σύντομα το Δημοτικό Ωδείο, είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο – έργο τέχνης και ήταν από τα πρώτα κτίρια της Πάτρας, το οποίο κρίθηκε διατηρητέο επί υπουργίας της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη.

Το νεοκλασικό κτίριο είναι 1.000 τ.μ. και αποτελείται από ημιυπόγειο, υπερυψωμένο ισόγειο, δυο ορόφους, δώμα και αίθριο, όπου μπορούν ν’ αναπτυχθούν οι πολλές δράσεις  του Δημοτικού Ωδείου της Πάτρας.

Ένα πραγματικό κόσμημα! Μπήκαμε στο ιστορικό ανακαινισμένο κτίριο που θα στεγάσει το Δημοτικό Ωδείο της Πάτρας - ΦΩΤΟ 12

Το κτίριο κουβαλάει «βαριά» ιστορία. Σύμφωνα με τον ιστορικό Κώστα Τρινταφύλλου, ο βασιλιάς Οθωνας κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του στην Πάτρα διέμενε στο συγκεκριμένο οίκημα.

Από τη δεκαετία του 1850 το κτίριο περιήλθε στην ιδιοκτησία της σταφιδεμπορικής οικογένειας Μπόγδανου από το Αίγιο. Μάλιστα, ο Ιωάννης Μπογδάνος, μεγαλεμπόρος και βουλευτής, με ρίζες από τη Ρούμελη, υποδέχθηκε επανειλημμένως στις σάλες του το Βασιλιά Γεώργιο Α΄.  

Ένα πραγματικό κόσμημα! Μπήκαμε στο ιστορικό ανακαινισμένο κτίριο που θα στεγάσει το Δημοτικό Ωδείο της Πάτρας - ΦΩΤΟ 13

Τελευταίος ιδιοκτήτης του κτιρίου είναι ο Αλληλοασφαλιστικός Συνεταιρισμός του ΚΤΕΛ.

Η αγορά έγινε επί προεδρίας του Ανδρέας Μανωλόπουλου, ο οποίος έχοντας επίγνωση της βαριάς κληρονομιάς, φρόντισε μαζί με τους συνεργάτες του και το ΚΑΣ να ανακατασκευάσουν το νεοκλασικό και σήμερα να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.

Ένα πραγματικό κόσμημα! Μπήκαμε στο ιστορικό ανακαινισμένο κτίριο που θα στεγάσει το Δημοτικό Ωδείο της Πάτρας - ΦΩΤΟ 14

Με την αρχιτεκτονική επίβλεψη του πολιτικού μηχανικού Γιάννη Πανταζόπουλου, το κτίριο σήμερα δείχνει ολοκαίνουργιο.

Τι μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης

 Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μέσα στο κτίριο, τις οροφογραφίες με το σήμα της Βεργίνας, το αίθριο με το στρογγυλό τρούλο, που επάνω καταλήγει σε μπαλκόνι με λευκούς αρχαϊκούς κίονες, τα σπάνια εξωτερικά μπαλκόνια με τα σκαλιστά φτερωτά λιοντάρια τους «γρύπες», τα μυθικά τέρατα – φύλακες που τοποθετήθηκαν μεταγενέστερα στα σιντριβάνια της πλατείας Γεωργίου και σε ναούς της Πάτρας.

Ένα πραγματικό κόσμημα! Μπήκαμε στο ιστορικό ανακαινισμένο κτίριο που θα στεγάσει το Δημοτικό Ωδείο της Πάτρας - ΦΩΤΟ 15

Στο εσωτερικό του κτιρίου, δεσπόζει η στριφογυριστή εσωτερική σκάλα με το μαύρο σιδερένιο διάκοσμο, τα δάπεδα στο νεοκλασικό άσπρο- μαύρο και η τεράστια αίθουσα για συναυλίες του δευτέρου ορόφου.

 Κατερίνα Γεροπαναγιώτη: Τι επόμενες μέρες θα μεταφερθούν εκεί οι λειτουργίες του Δημοτικού Ωδείου

Ένα πραγματικό κόσμημα! Μπήκαμε στο ιστορικό ανακαινισμένο κτίριο που θα στεγάσει το Δημοτικό Ωδείο της Πάτρας - ΦΩΤΟ 16

«Κλείνουν ακριβώς τρία χρόνια από τη μεγάλη ζημιά που σημειώθηκε στο νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Μαιζώνος 42 (η πτώση τμήματος οροφής του), που οδήγησε στο κλείσιμο του κτηρίου και στην παύση λειτουργίας όχι μόνο της αίθουσας του συμβάντος, αλλά ολόκληρου, μαζί με το όμορο κτήριο επί της οδού Αράτου 23. Ήταν ένα ‘’φυσιολογικό’’ αποτέλεσμα της ανύπαρκτης συντήρησης των κτηριακών υποδομών που παραλάβαμε» λέει στις «7Μ» η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και εξηγεί:

«Η εύρεση κατάλληλου χώρου δεν ήταν καθόλου απλή υπόθεση, καθώς οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι χώροι διδασκαλίας γενικώς και ειδικώς ενός ωδείου, είναι εξειδικευμένες και ορθώς αυστηρές. Ταυτόχρονα η τεράστια γραφειοκρατία που απαιτείται να ξεπεραστεί για τη μίσθωση κτηρίου είναι μεγάλη και πρώτη φορά εκπονήθηκε τέτοια εργασία από τις υπηρεσίες μας.

Ολοκληρώνεται αυτή η πολύμηνη διαδικασία και προχωράμε στη μίσθωση ενός ακινήτου κατάλληλου για τη στέγαση του Δημοτικού Ωδείου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης των ακινήτων στην Αράτου και Μαιζώνος. Τι επόμενες μέρες θα μεταφερθούν οι λειτουργίες του Δημοτικού Ωδείου στο νέο χώρο.

Πρόκειται για ένα θαυμάσιο νεοκλασικό κτήριο που ανακαινίστηκε για να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Και η επιλογή του χώρου να αντανακλά την αναγνώρισή μας στο σημαντικό εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό έργο που παράγει το Δημοτικό Ωδείο Πατρών, όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του, που το έχει καταγράψει ως ένα από τα πλέον αξιόπιστα Μουσικά Ιδρύματα της χώρας. Για τους 450 μαθητές που φοιτούν σε αυτό και τους εκατοντάδες μουσικούς που έχουν αποφοιτήσει από αυτό, συνεχίζουμε να διεκδικούμε από την κυβέρνηση να καλύψει το κόστος της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού διδασκόντων.

Θεωρούμε ότι το σύνολο της καλλιτεχνικής παιδείας πρέπει να καλύπτεται με αντίστοιχες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και να δίνεται αδάπανα (χωρίς οικονομική επιβάρυνση)» καταλήγει η κ. Γεροπαναγιώτη.

Φάνης Βγενόπουλος

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση) 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα