Ό. Γεροβασίλη προς ΝΔ: Μην ολιγωρείτε στη Δημόσια Υγεία – Δράστε ενάρετα στην οικονομία και στα εργασιακά | dete

Ό. Γεροβασίλη προς ΝΔ: Μην ολιγωρείτε στη Δημόσια Υγεία - Δράστε ενάρετα στην οικονομία και στα εργασιακά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε επιτίθεται ούτε κάνει ανακωχή. Κάνει υπεύθυνη αντιπολίτευση πιέζοντας, ως οφείλει, για δύο απολύτως κρίσιμα θέματα: Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και την οικονομία» τόνισε η γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Όπως σημείωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Ήπειρος TV1, αυτή τη στιγμή στο θέμα της Δημόσιας Υγείας η κυβέρνηση «ολιγωρεί επικίνδυνα.

- μη επενδύοντας μόνιμα και στρατηγικά σε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Να θυμίσω ότι τον Φεβρουάριο και γνωρίζοντας την έλευση του κορωνοϊού, η κυβέρνηση πάγωσε το διαγωνισμό που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρόσληψη 1.500 ιατρών και 3.000 υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό. Ζητάμε τώρα την επανενεργοποίηση του διαγωνισμού από την κυβέρνηση, η οποία, ως αντιπολίτευση, μας λοιδωρούσε όταν, εν καιρώ μνημονίων, προσλαμβάναμε 19.500 υγειονομικό προσωπικό στηρίζοντας το ΕΣΥ. Την ίδια κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει την πρόσληψη 1.000 ιατρών ενώ αυτή τη στιγμή έχουν προσληφθεί περί τους 374. Και λέμε: δεν υπάρχει χρόνος!

- μη παρέχοντας επαρκή ατομικά μέσα προστασίας των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα και μη ελέγχοντας με τεστ αυτούς τους ανθρώπους με κίνδυνο για την υγεία τους και κίνδυνο να εξελιχθούν νοσοκομεία σε υγειονομικές βόμβες

- διολισθαίνοντας επικίνδύνως σε business as usual π.χ. με την αποζημίωση ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ (+100% επάνω στην τιμή, ενώ μπορεί και οφείλει να επιτάξει κλίνες σε αυτή την κρίσιμη στιγμή εάν χρειαστεί ή τουλάχιστον να μη διπλασιάζει τόσο προκλητικά την τιμή: Από 800 ευρώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύτηκε στα 1.600!».

Η Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε πως «όταν καταφεύγουν στην καραμέλα του λαϊκισμού σημαίνει ότι δεν διαθέτουν απαντήσεις για τα ερωτήματά μας που είναι και ερωτήματα του κάθε πολίτη!»

«Δεν θα είμαστε συναινετικοί. Θα είμαστε αυστηροί. Οι δε καραμέλες περί λαϊκισμού στις οποίες κατέφυγε ο κ. Πέτσας, μόνον την κυβέρνηση εκθέτουν» ανέφερε και συμπλήρωσε. «Ειδικά εφ' όσον δεν απαντά στα ερωτήματά μας που είναι ερωτήματα όλων των πολιτών:

Δεν ρωτάμε μόνο για τα νοσήλια στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ρωτάμε ποια είναι η στρατηγική, συνολική στήριξη του ΕΣΥ (φυσικά συμπεριλαμβανομένων και τέτοιου τύπου ανεξήγητων επιλογών δαπάνης). Ρωτάμε λοιπόν ποιος είναι ο κεντρικός σχεδιασμός; Προβλέπεται η συμπερίληψη Πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας; Τι γίνεται με τα διαγνωστικά τεστ για τους εργαζόμενους στην υγεία όπου ζητούν απελπισμένα ενίσχυση και βοήθεια;

Γιατί αλήθεια αμύνεται η κυβέρνηση; Όπως επισημαίνουμε τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, έτσι έχουμε χρέος να επισημαίνουμε τις όποιες παλινωδίες, ελλείψεις και ολιγωρίες».

Η γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση« έχει το περιθώριο να δράσει ενάρετα στο πεδίο της οικονομίας. Ενάρετα, στη δική μας γλώσσα, σημαίνει έγκαιρη, οριζόντια και δραστική ενίσχυση και προστασία όλων. Ανεξαιρέτως. Νεοφιλελεύθερες φαυλότητες δεν χωρούν.

Στο θέμα τώρα της οικονομίας που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις και τις θέσεις εργασίας, η κυβέρνηση ακροβατεί πολύ επικίνδυνα ανάμεσα:

- σε μία ατολμία Αν και είναι θετική η αναστολή υποχρεώσεων επιχειρήσεων, η κυβέρνηση διστάζει να προβεί σε γενναία ένεση ρευστότητας και εγγυοδοτικών εργαλείων, δεν ρίχνει ζεστό χρήμα στην αγορά αυτή τη στιγμή που το έχει ανάγκη, ώστε επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να σταθούν όρθιοι. Και επιδεικνύει ατολμία, παρά την άρση των δημοσιονομικών περιορισμών από την Ε.Ε. και την ύπαρξη του μαξιλαριού των 35 δισ ευρώ που κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δεν δράσουν τώρα με γενναιότητα και οριζόντια για όσο διάστημα διαρκέσει αυτή η κρίση, κατόπιν θα είναι πολύ αργά. Δεν πρέπει να οδηγηθούμε ξανά σε φαύλο κύκλο περιοριστικών μέτρων.

- και σε μία νεοφιλελεύθερη επιθετικότητα Μόνο ως τέτοια μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την ΠΝΠ του κ. Βρούτση που δίνει το περιθώριο απολύσεων, ελαστικών σχέσεων εργασίας με εκ περιτροπής εργασία και περικοπή μισθών κατά 50%. Βεβαίως και ορθώς επιχειρήσεις που ανέστειλαν λειτουργία τους με κρατική παρέμβαση πρέπει να στηριχτούν. Το ίδιο όμως και οι εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση με αυτές τις αποφάσεις επιλέγει να δημιουργήσει μία νέα γενιά ανέργων και φτωχών. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε την επιστροφή στην φτωχοποίηση, ούτε την κατάργηση των εργασιακών σχέσεων, ούτε τη δημιουργία στρατιάς ανέργων. Το κράτος οφείλει να καλύψει οριζόντια την κοινωνία».