Όταν ο Κυριάκος αντιγράφει τον… Ανδρέα! | dete

Όταν ο Κυριάκος αντιγράφει τον… Ανδρέα!

Γράφει ο Αλχημιστής

Ήταν το μακρινό 1981 που το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στην εξουσία και ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός. Το καλεντάρι έγραφε 18 Οκτωβρίου και το αποτέλεσμα εκείνης της εκλογικής αναμέτρησης ήταν προδιαγεγραμμένο, σε μια εποχή μάλιστα που δημοσκοπήσεις και exit polls δεν υπήρχαν, τουλάχιστον στη σημερινή εξελιγμένη μορφή τους.
Το ΠΑΣΟΚ σάρωσε στις κάλπες έχοντας ως κεντρικό σύνθημα του μια λέξη που έμελλε να προσλάβει θρυλικές διαστάσεις: «Αλλαγή». Εκείνη την ημέρα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε γενέθλια και υποθέτουμε ότι δεν θα τα γιόρτασε. Έκλεινε τα 63 του χρόνια (είχε γεννηθεί στις 18 Οκτωβρίου 1918) και έβλεπε τον μεγαλύτερο πολιτικό αντίπαλο του να αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ο γιος του Κυριάκος ήταν τότε μόλις 13 ετών. Πέρασαν 9 χρόνια για να γίνει πρωθυπουργός ο πατέρας του, ο οποίος δεν πρόλαβε να δει τον γιο του να ανεβαίνει κι αυτός στο μεγαλύτερο σκαλοπάτι της εξουσίας.
Εάν ζούσε, θα καμάρωνε μεν βλέποντας τον Κυριάκο να εκλέγεται πρωθυπουργός, αλλά εκτιμούμε ότι δεν θα τού άρεσε καθόλου να βλέπει τη Νέα Δημοκρατία να ξανάρχεται στα πράγματα με το θρυλικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι για πολιτική αλλαγή μιλούσε και ξαναμιλούσε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος φέρεται να έχει πάρει κάτι (κι αυτός) από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Και τώρα, μπροστά σε ένα
«Ραντεβού με την Ιστορία»

Μπορεί, λοιπόν, να έχει καταλογιστεί στον Αλέξη Τσίπρα ότι προσπαθεί να μιμηθεί τον Ανδρέα, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να πηγαίνει πίσω, τουλάχιστον στο επίπεδο της ρητορικής.
Μετά από την «πολιτική αλλαγή» που χρησιμοποίησε προεκλογικά, ο σημερινός πρωθυπουργός υιοθέτησε πριν από μερικές μέρες ακόμη ένα ιστορικό σύνθημα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για το περίφημο «Ραντεβού με την Ιστορία». Το χρησιμοποίησε, ως γνωστόν, ως προτροπή, για πρώτη φορά ο Ανδρέας, αλλά ήλθε τώρα να το επικαλεστεί (για διαφορετικούς βέβαια λόγους) και ο σημερινός πρωθυπουργός.
Λίγο μετά από την άκαρπη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είχε ως θέμα της το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:
«Έχουμε ραντεβού με την ιστορία. Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται. Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης».
Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Όταν, λοιπόν ακόμη κι ένας Μητσοτάκης υιοθετεί μ’ αυτόν τον εντυπωσιακό και απροσχημάτιστο τρόπο «καλτ» λεκτικές αναφορές του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, μπορεί κάποιος κάλλιστα να πει: «Ο Ανδρέας τώρα δικαιώνεται!»

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 7 ΜΕΡΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ