Όταν η ισπανική γρίπη «θέρισε» στην Πάτρα! Το 1918 καταγράφηκαν δεκάδες θάνατοι στην αχαϊκή πρωτεύουσα από την πανδημία της φονικότερης ασθένειας του 20ου αιώνα | dete

Όταν η ισπανική γρίπη «θέρισε» στην Πάτρα! Το 1918 καταγράφηκαν δεκάδες θάνατοι στην αχαϊκή πρωτεύουσα από την πανδημία της φονικότερης ασθένειας του 20ου αιώνα

Σε μια περίοδο που η παγκόσμια εξάπλωση του Κορωνοϊού έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού και τις ελληνικές Αρχές, μια ιστορική αναδρομή δείχνει ότι η φονικότερη ασθένεια του 20ού αιώνα, η ισπανική γρίπη, έσπειρε στα 1918 τον θάνατο και στην Πάτρα.   

Εκείνη την εποχή, για την ισπανική γρίπη, όταν αυτή πρωτοεμφανίστηκε στο εξωτερικό στον ελληνικό Τύπο γράφονταν τα ακόλουθα: «Αξιωματικοί, βουλευταί, γνωσταί κυρίαι του κόσμου απεβίωσαν εντός ολίγων ημερών από γρίπην βαρυτάτης μορφής. Ολόκληρα συντάγματα προσεβλήθησαν και εστρώθησαν «ψάθαι» εις τα νοσοκομεία»....

Ήταν θέμα χρόνου  η ισπανική γρίπη να εμφανιστεί και στην Ελλάδα. Η εφημερίδα «Ακρόπολις» ανέφερε: «Από την Ισπανία περιμένουμε να μας έρθει μια άλλη γρίππη πιο σοβαρή από εκείνη που ξέρουμε, η γρίππη που μαστίζει τώρα τον Ισπανικό στρατό. Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί τρίβουν τα χέρια τους. Αλλά και οι χασάπηδες και οι μανάβηδες κτλ.».

Πράγματι, στις 31 Ιουλίου αναφέρθηκε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της στην Αθήνα. Ακόμη, όμως, η αρρώστια δεν είχε δείξει τη θανατηφόρα δύναμή της. Το δεύτερο κύμα της γρίπης, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 και κορυφώθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, τον μήνα με τα περισσότερα θύματα παγκοσμίως, είναι αυτό που έπληξε και την Ελλάδα.

Στις 16 Οκτωβρίου το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι στην Πάτρα υπάρχουν πολλοί νεκροί, στην Αθήνα όμως η γρίπη δεν είχε προσλάβει επιδημικό χαρακτήρα.

Ο θάνατος επερχόταν από οξύ φλεγμονώδες πνευμονικό οίδημα, αιμορραγική πνευμονίτιδα ή πνευμονία με οξύ αιμορραγικό οίδημα. Παρατηρούνταν κυάνωση του δέρματος ιδιαίτερα γύρω από το πρόσωπο, στο στόμα, στον λαιμό και στα δάκτυλα.

Στις νεκροψίες που ακολουθούσαν  οι βάσεις των πνευμόνων ήταν περισσότερο προσβεβλημένες και οι θωρακικές κοιλότητες περιείχαν ανοικτό καφέ ή κίτρινο ως σκούρο κόκκινο υγρό.

 

Το κακό ξεκίνησε από συσκευασμένο καπνό;

Σύμφωνα με τηλεγραφήματα της εποχής, υπήρξαν επίσης θανατηφόρα κρούσματα στον Βόλο, την Αρτα, τον Τύρναβο και τη Λάρισα, αλλά είναι στην Πάτρα όπου η ισπανική γρίπη είχε τη μεγαλύτερη έξαρση φτάνοντας και τους 47 θανάτους σε μια μέρα!

Σε ό, τι αφορά  την εξάπλωση της ισπανικής γρίπης στην αχαϊκή πρωτεύουσα, εκτιμάται ότι το κακό ξεκίνησε από κάποια πακέτα συσκευασμένου καπνού που έφτασαν από τη Θεσσαλονίκη. Λέγεται ότι ο διευθυντής του καπνοκοπτηρίου της Πάτρας και ορισμένοι εργάτες που ήταν παρόντες κατά το άνοιγμα των πακέτων νόσησαν, και δύο από αυτούς πέθαναν.

Μετά οι θάνατοι από την ισπανική γρίπη έγιναν καθημερινό φαινόμενο.  

Οι περισσότεροι θανόντες στην Πάτρα ήταν στρατεύσιμοι και μόνιμοι στρατιωτικοί, που υπηρετούσαν είτε ως πλήρωμα των γαλλικών πολεμικών πλοίων που ναυλοχούσαν στον Πατραϊκό, είτε ως άνδρες μονάδων Πεζικού ή της Αεροπορίας.

Οι ταφές όλων των νεκρών έγιναν στο Α΄ Δημοτικό Νεκροταφείο.

Η ισπανική γρίπη πιθανότατα προήλθε από την Άπω Ανατολή, ονομάστηκε όμως έτσι επειδή οι πρώτες αναφορές για την πανδημία της προήλθαν από τον Τύπο της Ισπανίας. Είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον  20 εκατομμυρίων ανθρώπων ή κατ’ άλλες εκτιμήσεις ο τραγικός απολογισμός της ήταν πολύ μεγαλύτερος, με 50 έως και 100 εκατομμύρια νεκρούς.

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)