Όλγα Γεροβασίλη: Να αποκτήσει ουσιαστικό νόημα η έννοια της προστασίας των πολιτών | dete

Όλγα Γεροβασίλη: Να αποκτήσει ουσιαστικό νόημα η έννοια της προστασίας των πολιτών

«Στόχος της κυβέρνησης παραμένει το να αποκτήσει ουσιαστικό νόημα η έννοια της προστασίας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών», δηλώνει η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η κ. Γεροβασίλη αναφέρεται στο γεγονός ότι είναι πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τον εν λόγω υπουργικό θώκο λέγοντας ότι «το γεγονός πως γυναίκες αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας ζωής και της πολιτικής δεν έπρεπε το 2018 να συνιστά είδηση». Σημειώνει ακόμα ότι η ανάληψη του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου για πρώτη φορά από γυναίκα, «συμβολικά δείχνει και τον δρόμο που πολιτικά χαράζει η κυβέρνηση για την ελληνική κοινωνία, αυτόν της ισονομίας και της άρσης κάθε είδους αποκλεισμών».

Η νέα υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναγνωρίζει την κρισιμότητα των θεμάτων που έχει να χειριστεί και δηλώνει έτοιμη να τα αντιμετωπίσει τόσο θεσμικά όσο και οργανωτικά και επιχειρησιακά. Όπως παρατηρει «μιλώντας για προστασία και ασφάλεια θα πρέπει να εννοούμε αυτόματα ίση μεταχείριση των πολιτών έναντι του νόμου, ίση πρόσβαση στο δικαίωμα της προστασίας στο σύνολο της επικράτειας, ίσα δικαιώματα για όλους. Αυτά προφανώς, είναι πράγματα που ξεφεύγουν από το νεοφιλελεύθερο αφήγημα περί ασφάλειας».

Για το θέμα της τρομοκρατίας η κ. Γεροβασίλη επισημαίνει ότι «ο καλύτερος τρόπος για να την αντιμετωπίσεις είναι να εξαλείψεις προληπτικά τις αιτίες που τη γεννούν, να χτυπήσεις τη διαφθορά, την απαξίωση της πολιτικής, τον αποκλεισμό, τις κοινωνικές διακρίσεις και ανισότητες». Κατηγορεί επίσης τη Νέα Δημοκρατία ότι η αντίληψή της για την ασφάλεια ταυτίζεται με την άγρια καταστολή. «Κάθε διαφορετική προσέγγιση τους φαίνεται αδιανόητη και δεν μπορούν να την εξηγήσουν διαφορετικά παρά μόνο ως "προνομιακή" σχέση με την... τρομοκρατία» δηλώνει.

Ερωτηθείσα για το «άβατο» των Εξαρχείων η υπουργός απαντά ότι το «ζήτημα των Εξαρχείων δεν αντιμετωπίζεται οριστικά με την αστυνόμευση και μόνο, ούτε με τη στρατοπεδοποίηση καλών και κακών», προσθέτοντας ότι χρειάζεται συνεργασία κατοίκων, φορέων, συλλογικοτήτων, πολιτικών, κομμάτων, αυτοδιοίκησης, κράτους και συντονισμένη συλλογική προσπάθεια, ώστε να βρεθούν οι αιτίες του προβλήματος.

Για τον «Ρουβίκωνα» η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι «η εμμονή της Ν.Δ. με τον "Ρουβίκωνα" δείχνει την ιδεολογική της απομόνωση από τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας» και ότι «όσο δεν μπορεί να αρθρώσει ουσιαστικό πολιτικό λόγο για τα ζητήματα ασφάλειας που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες τόσο περισσότερο περνά τον Ρουβίκωνά της».

Για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης σημειώνει ότι «σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς χωρούν όσοι μπορούν να διατυπώσουν προγραμματικό λόγο που αφενός απαντά στις συνέπειες της κρίσης, αφετέρου οδηγεί σε ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και του δημόσιου συμφέροντος του συμφέροντος των πολιτών».

Πηγή: ΑΜΠΕ