«Ψηλά τα χέρια» στην Πάτρα από το Δημοτικό Κινητό Κινηματογράφο | dete

«Ψηλά τα χέρια» στην Πάτρα από το Δημοτικό Κινητό Κινηματογράφο

Ο Δημοτικός Κινητός Κινηματογράφος παρουσιάζει στις 9.30 το βράδυ της Τρίτης 4 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Σαραβαλίου,  μια ταινία που υπογράφει ο «θρύλος» του Γαλλικού Μάη του ’68 και δημιουργός του «Να πεθάνεις στα τριάντα» Ρομάν Γκουπίλ.

Τίτλος της  ταινίας  «ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ-LE MAINS EN L’ AIR», με πρωταγωνίστρια μια μικρή μαθήτρια, την Μιλάνα και τους φίλους της.

Η ταινία αναδεικνύει τα σύγχρονα καυτά προβλήματα της ξενοφοβίας, της μετανάστευσης και των άχαρων πολιτικών, που καταστρέφουν ζωές ανθρώπων που αναζητούν μια ελπίδα για μια καλύτερη ζωή στην πολυπολιτισμική Ευρώπη. Όλα αυτά, μέσα από μια ταινία ρεαλιστική, καυστική αλλά και φτιαγμένη σαν ένα όμορφο παραμύθι. Γιατί, τα παραμύθια καμιά φορά, κρύβουν τις πιο μεγάλες αλήθειες…

Η Μιλάνα, που κατάγεται από την Τσετσενία, το 2067 μας διηγείται σε ένα flash back τι της συνέβη 60 χρόνια πριν, το 2009, όταν ήταν μαθήτρια σε Δημοτικό Σχολείο του Παρισιού.  Τότε απειλήθηκε με απέλαση από τις Γαλλικές αρχές, εκείνη και η οικογένειά της και δυστυχώς δεν ήταν η μόνη που αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα ανάμεσα στους μη Γάλλους συμμαθητές της. Όλοι μαζί αποφάσισαν να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να μείνουν ενωμένοι.

Μια ταινία με πολλές διακρίσεις παγκοσμίως, κυρίως για τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο κατάφερε να μεταφέρει στο νεανικό κοινό ένα τόσο καυτό πολιτικό θέμα.

Σε μια εποχή ξενοφοβίας και παράνοιας, στην οποία ούτε μια σχολική τάξη δεν θεωρείται ασφαλές μέρος για όσους δεν έχουν γεννηθεί στη Γαλλία, η πολύ-πολιτισμική κοινότητα αστυνομοκρατείται και ομάδες αξιωματικών παρελαύνουν στους δρόμους θυμίζοντας τους χειρότερους Οργουελικούς εφιάλτες.

Ο σκηνοθέτης Roman Goupil αποσπά εξαιρετικές ερμηνείες από τους νεαρούς ηθοποιούς του, οι οποίοι τρομαγμένοι και ανήσυχοι για το μέλλον των φίλων τους, είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση ενάντια σε νόμους που ακόμα κι ένα παιδί καταλαβαίνει πως είναι καταστροφικοί.

Η συνέχεια στη μεγάλη οθόνη….

Σενάριο: Romain Goupil

Σκηνοθεσία: Romain Goupil

Πρωταγωνιστούν: Valeria Bruni Tedeschi, Linda Doudaeva, Jules Ritmanic

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ