Ψηλά τακούνια: Τα πάνω κάτω στην υγεία του ποδιού | dete

Ψηλά τακούνια: Τα πάνω κάτω στην υγεία του ποδιού

Ψηλοτάκουνα χαρακτηρίζονται τα γυναικεία παπούτσια με τακούνι από πέντε εκατοστά  και πάνω.  Έχουν μακρά ιστορία στην πορεία ανθρώπινου πολιτισμού και μάλιστα τα πρώτα τακούνια φορέθηκαν από άντρα στην εποχή του μεσαίωνα με σκοπό κυρίως πρακτικό. Στις σύγχρονες κοινωνίες τα ψηλά τακούνια αποτελούν σύμβολο στυλ, της ομορφιάς και της σεξουαλικότητας ενός μεγάλου αριθμού μοντέρνων γυναικών.

Είναι ένα από τα κυρίαρχα συστατικά της θηλυκότητας μίας γυναίκας και όχι μόνο, αφού οι ακριβές ψηλοτάκουνες γόβες όπως, θεωρείται ότι σηματοδοτούν πλούτο , προσδίδουν κύρος και αυτοπεποίθηση στις γυναίκες  που μπορούν να τα αποκτήσουν.

Όμως η ομορφιά και η σεξουαλικότητα μπορούν να συμβαδίσουν με την ασφάλεια στη βάδιση; Διότι εάν μιλάμε για ψηλά τακούνια, τότε αρκετές φορές τα πράγματα περιπλέκονται αφού οι συνέπειες τους, οδηγούν πολλές γυναίκες στα ορθοπεδικά ιατρεία.

Τι μπορεί να προκαλέσουν τα ψηλά τακούνια;

Σχεδόν τίποτα καλό τουλάχιστον στην σωματική υγεία !  Μελέτες δείχνουν ότι φορώντας ψηλά παπούτσια το πόδι βρίσκεται σε μια διαρκώς αφύσικη κλίση, με αποτέλεσμα να εντείνεται η μυϊκή δραστηριότητα όπως και η τάση των τενόντων του κάτω άκρου προκειμένου να διατηρηθεί το σώμα σε ισορροπία. Ο κορμός αποκτά κλίση προς τα εμπρός και το σώμα αντισταθμίζει αυτήν την κλίση, γέρνοντας προς τα πίσω δημιουργώντας υπερλόρδωση.
Η διαταραχή της ισορροπίας , της ευθυγράμμισης του σώματος και του βηματισμού, επιβαρύνει υπερβολικά τα ισχία, την μέση και τα γόνατα .Έτσι πολλές γυναίκες που φορούν ψηλά τακούνια υφίστανται οξείς τραυματισμούς και κάποιες παθήσεις του ποδιού , που περιγράφονται παρακάτω :

Οξείς τραυματισμοί 

Η πλειοψηφία των τραυματισμών αφορά διαστρέμματα και θλάσεις του αστραγάλου και του άκρου ποδός (80%) ενώ τραύματα στα γόνατα , τους ώμους  ακόμα και στο κεφάλι σε ποσοστό 20%. Σε μια δεκαετία (2002-2012) στην Αμερική , κατεγράφησαν περισσότεροι απο 123.000 τραυματισμοί  εξαιτίας ψηλοτάκουνων παπουτσιών σε γυναίκες κυρίως ηλικίας 20-29 ετών και μάλιστα μέσα στο σπίτι τους! Οι περισσότεροι ήταν ελάσσονος σημασίας, ενώ μια στις πέντε ήταν κάταγμα .

Πόνος  -  Κάλοι - Υπερκερατώσεις - είσφρυση ονύχων -  Πτώση Μεταταρσίων

Η μετατόπιση του βάρος του σώματος προς τα εμπρός οδηγεί σε υπερβολική και αφύσικη φόρτιση του προσθίου ποδός και των κεφαλών των μεταταρσίων γεγονός που οδηγεί σε πόνο καθώς και σχηματισμό  υπερκερατώσεων και κάλων στο πέλμα καθώς επίσης σε πτώση μεταταρσίων και μεταταρσαλγία .  Όλα τα παραπάνω αντανακλούν μια αμυντική αντίδραση του οργανισμού στην επίθεση που δέχεται από την διαταραγμένη κατανομή του βάρους στην επιφάνεια του πέλματος.

Νευρίνωμα Morton

Το νευρίνωμα Morton συνήθως το βρίσκουμε μεταξύ τρίτου και τέταρτου δακτύλου. Αποτελεί πάχυνση ή υπερτροφία του μεσοδακτύλιου νεύρου εξαιτίας της πίεσης και του ερεθισμού που υφίσταται από τα ψηλοτάκουνα και στενά υποδήματα και οδηγεί σταδιακά σε μόνιμη βλάβη του νεύρου . Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε θεραπεία με συντηρητική αγωγή .

Κότσια

Τα κότσια είναι από τις πιο συχνές συνέπειες και αφορά στην προβολή του οστού στη βάση του μεγάλου δαχτύλου που οδηγεί σε παραμόρφωση του ποδιού τύπου βλαισού μεγάλου δακτύλου . Αν και δεν έχει αποδειχθεί πειραματικά ότι τα ψηλοτάκουνα προκαλούν τον σχηματισμό κοτσιού,  εφόσον υπάρχει κληρονομική προδιάθεση ή παραμόρφωση που έχει ήδη εκδηλωθεί , είναι σίγουρο ότι θα επιδεινωθεί με τα ψηλά και στενά παπούτσια και άρα αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου . Η οριστική λύση είναι στις περισσότερες περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση.

Παραμόρφωση Haglund

Πρόκειται για οστικό εξόγκωμα πίσω από την πτέρνα το οποίο είναι αρκετά επώδυνο κυρίως όταν οι γυναίκες φορούν τόσο τα ψηλά παπούτσια όσο και τα χαμηλά ή αθλητικά. Φαίνεται να συνδέεται με την παρατεταμένη βάδιση με ψηλοτάκουνα .

Σφυροδακτυλία 

Πρόκειται για παραμόρφωση στα δάχτυλα που λέγεται έτσι λόγω του σχήματος που αποκτούν. Είναι μια κατάσταση όπου η μέση άρθρωση του 2ου-3ου κυρίως  δακτύλου βρίσκεται σε μόνιμη κάμψη και στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει πόνος στην οστική προεξοχή στη ράχη του δακτύλου και συνοδεύεται από σχηματισμό κάλου. Συχνά απαιτεί χειρουργική επέμβαση .

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα

Τα ψηλοτάκουνα τυπικά αδυνατούν να στηρίξουν επαρκώς την πτέρνα που σημαίνει ότι το μαλακό τμήμα αυτής πιέζεται σε σκληρό και ασταθές υπόστρωμα ενώ η καμάρα μένει χωρίς επαρκή στήριξη γεγονός που οδηγεί συχνά σε πελματιαία απονευρωσίτιδα ή κοινώς άκανθα .

Οσφυαλγία - ισχιαλγία 

Η αλλαγή της στάσης του σώματος και η αντισταθμιστική  υπερλόρδωση στην περιοχή της μέσης, αυξάνουν τα φορτία που ασκούνται σε αυτήν με αποτέλεσμα μυϊκή κόπωση, πιθανή πίεση νευρικών ριζών και ισχιαλγία.

Ρίκνωση του Αχιλλείου τένοντα και της γάμπας 

Εξαιτιας της συνεχούς ανύψωσής της πτέρνας, ο Αχίλλειος τένοντας μπορεί να ρικνωθεί και να κοντύνει. Έτσι όταν το πόδι επιστρέψει στα χαμηλά παπούτσια ο τένοντας διατείνεται ξανά, όμως επειδή έχει χάσει την ελαστικότητά του πονάει και υπάρχει δυσκολία επαναφοράς στο φυσιολογικό τους μήκος .

Αρθρίτιδα γόνατος

Μια γυναίκα που περπατάει σε ψηλά τακούνια , λυγίζει τα γόνατά της με σκοπό να ισορροπήσει και να βελτιώσει το βάδισμα αντισταθμίζοντας την περιορισμένη κίνηση στους αστραγάλους. Οι αυξημένες δυνάμεις και φορτία  που ασκούνται στην έσω πλευρά αυτού , πιθανόν αποτελούν ένα παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας σε συνδυασμό με το αυξημένο βάρος σώματος.