«Χρυσές» δουλειές για τους απατεώνες του διαδικτύου – Πάνω από 30.000 ευρώ σε λίγες ώρες

23.10.2020 / 5:18
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
laptop

Οι απάτες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών ξαναήρθαν στο προσκήνιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο μέσα σε λίγες ώρες έχουν εντοπιστεί τέσσερις περιπτώσεις, με τους επιτήδειους να κάνουν τους τεχνικούς υπολογιστών και να αφαιρούν μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς των θυμάτων τους.

Μάλιστα, στις τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις, επιτήδειοι είπαν στα θύματα τους ότι προέρχονται από μεγάλη τεχνική εταιρεία, πείθοντας τους να μοιραστούν μαζί τους, τους κωδικούς πρόσβασης στους προσωπικούς λογαριασμούς τους. 

Έτσι, αφαίρεσαν 6.000, 4.000 και 10.500 ευρώ αντίστοιχα, από τα θύματα τους, ένα ποσό που συνολικά φτάνει τα 20.000 ευρώ. Τα χρήματα των περιπτώσεων αυτών βρέθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού, στην Γεωργία και το Κόσσοβο. 

Η άλλη περίπτωση αφορά έναν γνωστό επιχειρηματία που έπεσε στα πλοκάμια των απατεώνων. Οι δράστες, εφάρμοσαν τη μέθοδο της “αλλαγής στοιχείων” για τις τραπεζικές συναλλαγές και κατάφεραν μέσω παραπλανητικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να του αφαιρέσουν 12.000 ευρώ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλοι αυτές οι μέθοδοι των απατεώνων είναι γνωστές στις αστυνομικές αρχές οι οποίες έχουν συστήσει στους πολίτες την προσοχή στις ηλεκτρονικές τους συναλλαγές.

Οι απατεώνες είναι αδίστακτοι, γνωρίζουν καλά από ψυχολογία, αλλά και ζητήματα τεχνολογίας και μπορούν και ξεγελούν ακόμα και επιχειρηματίες που έχουν εμπειρία στην αγορά.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος αγνώστων δραστών, οι οποίοι χρησιμοποιώντας email που προσομοίαζε με email πολωνικής εταιρείες επικοινώνησε διαδικτυακά με επιχείρηση στην Πάτρα, με την οποία συνεργάζονταν η πολωνική εταιρεία και με το πρόσχημα ότι άλλαξε τραπεζικό λογαριασμό απέσπασε μέσω ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων, από την επιχείρηση, περίπου 12.000 ευρώ για δήθεν μεταξύ τους συναλλαγές.

Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, σχηματίσθηκαν τρεις δικογραφίες σε βάρος αγνώστων δραστών, οι οποίοι από τις 15-10-2020 μέχρι και τις 20-10-2020, στην Πάτρα, προσποιούμενοι τους τεχνικούς μεγάλης εταιρείας λογισμικού, εξαπάτησαν τρεις πολίτες, στους οποίους ανέφεραν ως πρόσχημα ότι ο υπολογιστής τους έχει προσβληθεί από ιό ή ότι αντιμετωπίζει άλλα τεχνικά θέματα με αποτέλεσμα να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω εφαρμογής.

Στη συνέχεια οι δράστες αφαίρεσαν μέσω web – banking, από τους τρεις παθόντες, 6.000, 4.000 και 10.500 ευρώ αντίστοιχα, με την  συνολική λεία να ανέρχεται στις 20.500 ευρώ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα