Χριστίνα Ζορμπά: Η πιο «γλυκιά» γυναίκα του Πατρινού Καρναβαλιού! | dete

Χριστίνα Ζορμπά: Η πιο «γλυκιά» γυναίκα του Πατρινού Καρναβαλιού!

Θα μπορούσε αδιαμφισβήτητα κάποιος να χρησιμοποιήσει αυτή την περιγραφή για εκείνη, ειδικότερα την περίοδο του καρναβαλιού αφού αποτελεί το πρώτο γυναικείο πρόσωπο που αντικρίζουμε κάθε φορά πάνω στο άρμα των Σοκολατοριχτών. Ο λόγος για την Χριστίνα Ζορμπά, την πρόεδρο των "Σοκολατοδρομιών" που με το χαμόγελο και το κέφι της καταφέρνει να οργανώνει την ομάδα της προσπαθώντας να ικανοποιήσει όσους περισσότερους καρναβαλιστές μπορεί. Αποτελεί επίσης το "δεξί χέρι" της κεφαλής των Σοκολατοριχτών, του Περικλή Δημητρόπουλου και όλοι παρέα, με την αξιοσημείωτη βοήθεια και των υπόλοιπων συλλόγων τους, κάθε χρόνο κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να διατηρηθεί ζωντανό και ανεξίτηλο το έθιμο του Σοκολατοπόλεμου, που χαρακτηρίζει το Πατρινό καρναβάλι. H ίδια μας παραθέτει στοιχεία για το συγκεκριμένο έθιμο, περιγράφει τις προσωπικές της αναμνήσεις αλλά μεταφέρει ταυτόχρονα τα καλά νέα λέγοντας πως φέτος θα πεταχτούν 10.000 παραπάνω σοκολάτες!

 

Πες μας λίγα λόγια για το έθιμο του σοκολατοπόλεμου και πως ξεκίνησε.

Από διάφορα ιστορικά στοιχεία όπως εφημερίδες, φωτογραφίες, μαρτυρίες παλιών Πατρινών που έζησαν ή άκουσαν από μεγαλύτερούς τους για το έθιμο, μπορούμε να πούμε ότι ξεκινά το 1899. Είναι η χρονιά όπου έχουμε γραπτές μαρτυρίες για τις σοκολάτες που ρίχτηκαν στο Καρναβάλι και συγκεκριμένα οι εφημερίδες της εποχής ανέφεραν ότι πετιούνται και Ιταλικές σοκολάτες που έχουν εισαχθεί από το Τορίνο για το σκοπό αυτό.

 

"Σοκολατορίχτες", "Σοκολατομαχίες", "Σοκολατοδρομίες", "Σοκολατομανίες", και "Σοκολατοπαίχτες", είναι οι σύλλογοι των σοκολατοριχτών. Τι διαφορετικό στοιχείο ξεχωρίζει τον κάθε σύλλογο;

Τα σωματεία αυτά ιδρύθηκαν από φίλους του εθίμου του σοκολατοπόλεμου. Τα μέλη έχουν αποκτήσει την εμπειρία  του πετάγματος, αφού χρειάζεται συγκεκριμένη τεχνική για το ρίξιμο τις σοκολάτας ώστε να μην προκληθεί κάποιος τραυματισμός. Βασικοί σκοποί της ίδρυσής τους  είναι: η ανάπτυξη, η διάδοση, η διατήρηση, η εvημέρωση και η διαφύλαξη του παλαιού και ωραίου εθίμου τoυ σοκολατοπόλεμου,  όπως αυτό έχει επικρατήσει κατά την περίοδο του Πατρινού Καρναβαλιού. Έτσι τα διαφορετικά ονόματα δίνουν απλά ποικιλία στην ομάδα.

 

Ποια είναι η πιο δυνατή ανάμνηση από τις δικές σου εμπειρίες ύστερα από τόσα χρόνια συμμετοχής στον σοκολατοπόλεμο;

Όπως είναι γνωστό τα άρματα που χρησιμοποιούνται στο σοκολατοπόλεμο είναι παλιά και με στοιχειώδη συντήρηση. Πριν από αρκετά χρόνια λοιπόν, λίγο μετά την αρχή της μεγάλης παρέλασης, ο άξονας του ενός άρματος έσπασε και το άρμα ακινητοποιήθηκε. Δεν θα ξεχάσω τον κόσμο που ξεχύθηκε πάνω σε αυτό για να πάρουν τις σοκολάτες, κάνοντας έτσι την δική τους σοκολατοαρπαγή.

 

Πόσα κομμάτια θα πεταχτούν φέτος; Είναι λιγότερα ή περισσότερα από πέρυσι;

50.000 κομμάτια, περίπου 10.000 περισσότερα από πέρυσι

 

Κατά πόσο έχει επηρεάσει η κρίση το έθιμο και τι ενέργειες ακολουθείτε κάθε χρόνο για να το διαφυλάξετε ζωντανό;

Το έθιμο διαφυλάσσετε χάρη στην αγάπη των μελών για το καρναβάλι και της οικονομικής συνδρομής τους. Εννοείται ότι λόγω της κρίσης ο αριθμός τεμαχίων σοκολάτας έχει μειωθεί, αισιοδοξούμε όμως ότι φροντίζοντας ολόκληρη τη χρονιά για την εξασφάλιση σοκολάτας, το έθιμο θα διατηρηθεί απτόητο.

 

Πώς μπορεί κάποιος που επιθυμεί να γίνει μέλος των συλλόγων;

Πρώτα από όλα κάνει αίτηση στα σωματεία, για την έγκριση της οποίας είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

 

Ποια είναι τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν πριν, κατά τη διάρκεια και ύστερα από κάθε σοκολατοπόλεμο;

Η χαρούμενη ένταση των καρναβαλικών ρυθμών και η ικανοποίηση βλέποντας τη χαρά στα μάτια του κόσμου πιάνοντας τις σοκολάτες.

 

Τι σημαίνει Πατρινό καρναβάλι για σένα;

Το έθιμο της πόλης μας, που την κάνει ξεχωριστή, για τη διατήρηση του οποίου πρέπει να φροντίσουμε όλοι.

 

Εκτός από τους δύο παρελάσεις, πού αλλού και πότε θα συναντήσουμε τους σοκολατορίχτες φέτος; 

α) Τσικνοπέμπτη 20/02 από το πρωί σε εκπομπές Αθηναϊκών καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας,

β) Σάββατο 22/02 τους 13.00 στη κοπή τους «ΣΟΚΟΛΑΤΟΚΑΡΝΑΒΑΛΟΠΙΤΑΣ» στην αίθουσα του «Συνεδριακού Κέντρου Αγοράς Αργύρη»,

γ) Σάββατο 29/02 στη μίνι παρέλαση του στο ιστορικό κέντρο (Γούναρη – Αγίου Ανδρέου – Αράτου – Μαιζώνος – Κολοκοτρώνη – Όθωνος Αμαλίας – Ερμού – Μαιζώνος – Πλατεία Γεωργίου – Κορίνθου – Κολοκοτρώνη – Όθωνος Αμαλίας) με τα δύο (2) μεγάλα βαγονέτα.

 

Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να μεταδόσεις ενόψει καρναβαλιού; 

Η περίοδος του καρναβαλιού μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία. Μακάρι, έχοντας με τη βοήθεια του Θεού πάνω από όλα υγεία, η ζωή μας να πλαισιώνεται πάντα από ανάλογα συναισθήματα.

Και του χρόνου!