«Χαστούκι» στον Ερντογάν από τη Λιβύη: Άκυρη η στρατιωτική συμφωνία του Σάρατζ – Καταρρίφθηκε τουρκικό drone – Σε ιερό πόλεμο καλεί ο Χάφταρ | dete

«Χαστούκι» στον Ερντογάν από τη Λιβύη: Άκυρη η στρατιωτική συμφωνία του Σάρατζ – Καταρρίφθηκε τουρκικό drone – Σε ιερό πόλεμο καλεί ο Χάφταρ

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) κατέρριψε τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, όπως ισχυρίζονται στελέχη του, λίγες ώρες αφότου ο στρατάρχης Καλίφα Χαφτάρ κήρυξε ιερό πόλεμο (τζιχάντ) κατά της Αγκυρας για τη στήριξη που παρέχει στον Αλ Σαράτζ και στην κυβέρνησή του.

Την περασμένη Παρασκευή, ο LNA υποστήριξε ότι κατέρριψε τουρκικό drone νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης, της έδρας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Το drone, σύμφωνα με τις αναφορές του Χάφταρ, είναι Bayraktar TB2, και καταρρίφθηκε από οχήματα του στρατού εξοπλισμένα με αντιαεροπορικά βλήματα.

Μιλώντας από την πόλη της Βεγγάζης, είπε: «Κηρύσσουμε τζιχάντ και πλήρη κινητοποίηση (κατά της Άγκυρας). Κάθε ελεύθερος Λίβυος πρέπει να κουβαλάει όπλα, άνδρες και γυναίκες, στρατιωτικούς και πολίτες, για να υπερασπιστεί τα εδάφη και την τιμή μας. Ο εχθρός συγκεντρώνει τα στρατεύματά του σήμερα για να εισβάλει στη Λιβύη και να υποδουλώσει ξανά τον λαό μας. Έχει βρει προδότες που έχουν υπογράψει συμφωνία ταπείνωσης και ντροπής χωρίς λαϊκή, συνταγματική ή ηθική υποστήριξη».

Ματαιώνεται η συμφωνία Σάρατζ - Ερντογάν

Εξελίξεις έρχονται και σε πολιτικό επίπεδο αφού σήμερα την ματαίωση της συμφωνίας για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύηςκαι της Τουρκικής Κυβέρνησης υπερψήφισε σήμερα η λιβυκή βουλή.

Η λιβυκή βουλή των αντιπροσώπων που ελέγχεται από πολιτικές δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ψήφισε το Σάββατο την ακύρωση της συμφωνίας για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη και της Τουρκίας, μετέδωσε το δίκτυο Al Arabiya.

Η ματαίωση της συμφωνίας ψηφίστηκε στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του λιβυκού κοινοβουλίου.

Παράλληλα, ψήφισε ομοφώνως για την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο θα ζητήσει την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε την ανάληψη δράσης από την διεθνή και την αραβική κοινότητα για να αποτραπεί η ανάμειξη της Τουρκίας στην Λιβύη

Την Πέμπτη το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση νόμου για την ανάπτυξη στρατού στη Λιβύη για διάστημα ενός έτους, προκειμένου να στηριχθεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη.