Χαρίκλεια Βίτσα: Έφυγε από τη ζωή 112 ετών – Έζησε όλη τη σύγχρονη ιστορία της χώρας | dete

Χαρίκλεια Βίτσα: Έφυγε από τη ζωή 112 ετών - Έζησε όλη τη σύγχρονη ιστορία της χώρας

Είναι σχεδόν αδύνατον να πει κανείς με βεβαιότητα, πόσοι ακριβώς είναι σήμερα οι υπεραιωνόβιοι άνθρωποι πάνω στον πλανήτη Γη, δηλαδή να έχουν ξεπεράσει τα 110 χρόνια ζωής.
Σίγουρα είναι πολύ λίγοι και η Χαρίκλεια (χήρα) Χαρ. Βίτσα το γένος Ευσταθίου από την Πάτρα, που έφυγε χθες από την ζωή σε ηλικία 112 ετών, θα πρέπει να θεωρείται μια από αυτούς και από τις ελάχιστες Ελληνίδες που έσπασε το ρεκόρ μακροζωίας.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, 7.100 Ελληνες έχουν ξεπεράσει τα 100 χρόνια ζωής και η Χαρίκλεια Βίτσα με τον θάνατό της, φαίνεται ότι έσπασε το ρεκόρ μακροζωίας γυναικών στη χώρα μας, αφού είναι από τους λίγους υπεραιωνόβιους με αποδεδειγμένη ηλικία.
Γεννήθηκε το 1908, όταν η Ελλάδα ήταν η μισή σε έκταση, απ΄όσο είναι σήμερα και έφυγε χθες ήρεμα από τα εγκόσμια, σε ηλικία 112 ετών, ξεπερνώντας κάθε προσδόκιμο ζωής και έχοντας διανύσει μια πορεία ανάμεσα σε δύο αιώνες, όπου συνέβησαν γεγονότα τεράστιας ιστορικής σημασίας.
Και τι δεν έζησε αυτή η γυναίκα. Με την γέννησή της, οι Κρητικοί κήρυξαν την ένωση της Κρήτης με τη μητέρα πατρίδα και οι αδελφοί Ράιτ πραγματοποίησαν στο Λε Μαν της Γαλλίας την πρώτη δημόσια πτήση τους με αεροπλάνο.
Από τότε, η Χαρίκλεια Βίτσα έζησε τους Βαλκανικούς Πολέμους, δύο Παγκόσμιους Πολέμους, την Μικρασιατική Καταστροφή και έναν Εμφύλιο Πόλεμο, είδε την ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας, τον πρώτο άνθρωπο να πατάει στο φεγγάρι και πολλά άλλα γεγονότα και επιτεύγματα της ανθρωπότητας με μεγάλη ιστορική σημασία.
Τα παιδιά της, Χριστίνα (χήρα) Αθ. Κοπανέλη και Αθανάσιος και Γεωργία Βίτσα, είπαν στην «Π» ότι η μητέρα τους, ήταν μια καλοσυνάτη γυναίκα, που μπορεί να μην είχε σπουδάσει, αλλά, ήταν γεμάτη με σοφία και ένας άνθρωπος της κοινωνικής προσφοράς, της καλοσύνης και της δικαιοσύνης.
Με γονείς που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη πριν από πολλά χρόνια, η Χαρίκλεια Βίτσα ήταν ένα από τα δέκα παιδιά της οικογένειάς της, που μετεγκαταστάθηκε στην ορεινή Ναυπακτία. Από τα αδέλφια της, ήταν η τελευταία που έφυγε από τη ζωή.
Στην τελευταία της κατοικία στο Τρίκορφο Δωρίδος, απ' όπου καταγόταν, θα την συνοδεύσουν σήμερα τα παιδιά της, οι οικείοι της, εγγόνια, δισέγγονα και πολλοί άλλοι συγγενείς.
εφ. Πελοπόννησος