Χανς Βέρνερ Ζιν: O Σόιμπλε το 2015 είχε στο πλευρό του 15 υπ. Οικονομικών υπέρ του Grexit | dete

Χανς Βέρνερ Ζιν: O Σόιμπλε το 2015 είχε στο πλευρό του 15 υπ. Οικονομικών υπέρ του Grexit

Ο Γερμανός οικονομολόγος προτείνει ένα σχέδιο για «ελαστική ευρωζώνη» που θα προβλέπει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, υποτίμηση και επιστροφή στο ευρώ όταν ανακάμπτει η οικονομία του κράτους μέλους

Ούτε έναν, ούτε δύο αλλά 15 υπουργούς της ευρωζώνης είχε στο πλευρό του ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σοιμπλε όταν το 2015 ήθελε να βγάλει από το κοινό νόμισμα την Ελλάδα. Σε αυτήν την αποκάλυψη προχώρησε  ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν ο οποίος παρουσίασε το νέο του βιβλίο για την «ελαστική ευρωζώνη».  Σύμφωνα με τον Ζιν το σχέδιο του Σόιμπλε απετράπη από τον Φρανσουά Ολάντ και την Ανγκελα Μέρκελ.  Ωστόσο το σχέδιο του Ζιν για την «ελαστική ευρωζώνη» συμβάλλει σε ένα βαθμό στην αναζωπύρωση της συζήτησης για την παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του Ευρώ.

Ουσιαστικά, το βιβλίο του Ζιν είναι ένα σχέδιο για την ανάγκη θεσμοθέτησης εντός της ΕΕ ενός μόνιμου μηχανισμού που θα δίνει τη δυνατότητα αποβολής των κρατών που δεν τα καταφέρνουν με το σκληρό ευρώ ώστε να ... «αποχωρούν και να υποτιμούν το νόμισμά τους» και κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορούν να επανεντάσσονται στο κοινό νόμισμα.

Η «ελαστική ευρωζώνη»

Στο νέο του βιβλίο «Μαύρος Ιούνιος» ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Ευρώπης και τάσσεται υπέρ πιο χαλαρών δεσμών των κρατών-μελών με την ευρωζώνη. Ο Γερμανός οικονομολόγος παρουσιάζει σύμφωνα με τη Deutsche Welle ένα σχέδιο 15 σημείων για την «επανίδρυση» της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων προτείνει μέτρα εξυγίανσης του ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά «μια ελαστικοποίηση της συμμετοχής (σ.σ. στην ευρωζώνη). Αυτό το ονομάζω ‘ευρώ που αναπνέει', που σημαίνει ότι χώρες που δεν τα καταφέρνουν εντός του ευρώ επειδή έχει γίνει πολύ ακριβό για αυτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποχωρούν και να υποτιμούν το νόμισμά τους». Όπως διευκρινίζει, μετά από μερικά χρόνια και εφόσον πληρούν τα κριτήρια εισόδου θα μπορούν να επανεντάσσονται στην ευρωζώνη. Μία τέτοια περίπτωση χώρας είναι κατά τον κ. Ζιν και η Ελλάδα.

Ολάντ και Μέρκελ απέτρεψαν το σενάριο

«Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε να δρομολογήσει ήδη το καλοκαίρι του 2015 την έξοδό της και είχε φέρει στο πλευρό του και 15 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Αυτό ανετράπη με μια κοινή ενέργεια του Φρανσουά Ολάντ και της Άγκελα Μέρκελ», υπογραμμίζει ο γερμανός οικονομολόγος, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την απόφαση που ελήφθη. «Η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν αποχωρούσε από τη ζώνη του ευρώ, επειδή θα μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της και να ξεκινήσει την οικονομική της ανάκαμψη».

Η Πολιτική της ΕΚΤ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην DW ο Χανς-Βέρνερ Ζιν τάσσεται υπέρ του περιορισμού των «δημοσιονομικών και αναδιανεμητικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)», επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να αποτραπεί η δυνατότητα της ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα σε αυτό το εύρος που το κάνει αυτή την ώρα. Αυτό είναι νομισματικοποίηση του κρατικού χρέους», κάτι που, όπως υπογραμμίζει, απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ο Μαύρος Ιούνιος

Ο τίτλος «Μάυρος Ιούνιος» επελέγη με αφορμή όχι μόνο το Brexit στις 23 του περασμένου Ιουνίου, αλλά και εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης στη Γερμανία. «Δύο ημέρες νωρίτερα, στις 21 Ιουνίου το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, χωρίς σχεδόν να γίνει αντιληπτό από την κοινή γνώμη, υποτάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο ζήτημα της απόφασης που αφορά το ΟΜΤ, το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ. (…) Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι το ΟΜΤ είναι νόμιμο. Ο ανώτατος δικαστής ήταν από την Ελλάδα και ο εισαγγελέας από την Ισπανία, δύο χώρες με ξεκάθαρα συμφέροντα σε αυτήν την υπόθεση». Ο Χανς-Βέρνερ Ζον εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση των ανώτατων δικαστών στη Γερμανία, οι οποίοι παρότι διατύπωσαν επιφυλάξεις αποδέχθηκαν την ερμηνεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ποιος είναι

Ο Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν διετέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος του οικονομικού Ινστιτούτου IfO του Μονάχου και έγινε γνωστός στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας σθεναρά ότι η χώρα δεν έχει μέλλον στο ευρώ, εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη της είναι εφικτή μόνο με αποχώρηση από τη ζώνη του κοινού νομίσματος και υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.