ΦΩΤΟ: Αυτό είναι ό,τι απέμεινε από την Αρχαία Παλμύρα μετά το πέρασμα των τζιχαντιστών | dete

ΦΩΤΟ: Αυτό είναι ό,τι απέμεινε από την Αρχαία Παλμύρα μετά το πέρασμα των τζιχαντιστών

«Η χαρά μου είναι απερίγραπτη, δεν χάσαμε εντελώς την Παλμύρα. Ήμουν ο πιο αποκαρδιωμένος διευθυντής Αρχαιοτήτων του κόσμου, σήμερα είμαι ο πιο χαρούμενος».

Με αυτά τα λόγια χθες, ο διευθυντής της υπηρεσίας Μουσείων και Αρχαιοτήτων της Συρίας Μααμούν Αμπντελκαρίμ δήλωσε ότι η ελπίδα υπάρχει ακόμα για να αποκατασταθούν οι περισσότεροι από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που οι τζιχαντιστές είχαν καταστρέψει στην Παλμύρα.

Η Αγορά, τα λουτρά, το ρωμαϊκό θέατρο και τα τείχη της πόλης έχουν παραμείνει σχεδόν ανέπαφα, με ελάχιστες ζημιές κάτι που εξέπληξε ευχάριστα τους περισσότερους, ενώ οι ναοί του Βήλου και του Βάαλ Σαμίν, όπως και η Αψίδα του Θριάμβου, μνημεία που είχαν ανατιναχτεί από το Ισλαμικό Κράτος, είναι δυνατό να αποκατασταθούν καθώς σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου οι πέτρες τους παραμένουν ακόμα εκεί.

Κατεστραμμένα αγάλματα μέσα στο μουσείο

Η είσοδος για το ναό του Βήλου

Ευχάριστη όμως είναι και η είδηση για το Λιοντάρι της Αλιλάτ, το περίφημο άγαλμα, βάρους 15 τόνων, που κοσμούσε την είσοδο της Παλμύρας. Το Λιοντάρι καταστράφηκε από τους τζιχαντιστές όταν κατέλαβαν την πόλη, τον Μάιο του 2015. Όμως τα κομμάτια του παραμένουν εκεί και "μπορούμε να τα ξανασυναρμολογήσουμε, δεν χάσαμε αυτό το σημαντικό άγαλμα", είπε.

Το άγαλμα, που είναι από ασβεστόλιθο και φιλοτεχνήθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκε το 1977 από Πολωνούς αρχαιολόγους στον ναό της Αλιλάτ, μιας προϊσλαμικής θεότητας.

Το εντυπωσιακό ρωμαϊκό θέατρο που χρησίμευσε ως χώρος εκτελέσεων για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, είναι και αυτό σε καλή κατάσταση. Σημειώνεται ότι εκεί οι ισλαμιστές είχαν εκτελέσει και τον πρώην διευθυντή Αρχαιοτήτων της Παλμύρας, τον 82χρονο Χάλεντ αλ Άσααντ.

«Θα εκδώσουμε μία πρόκληση στη διεθνή τρομοκρατία, ότι άσχετα με ότι κάνουν, δεν μπορούν να διαγράφουν την ιστορία μας, και εμείς δεν θα μείνουμε απαθείς να κλαίμε πάνω από τα ερείπια», δήλωσε στον Guardian o διευθυντής της υπηρεσίας Μουσείων και Αρχαιοτήτων της Συρίας που τις αναμένεται να μεταβεί στο σημείο για να κάνει έλεγχο.

 

Οι αντιδράσεις των στρατιωτών που απελευθέρωσαν την Παλμύρα
Την αισιοδοξία του διευθυντή Μουσείων και Αρχαιοτήτων της Παλμύρας επιβεβαιώνουν κατά κάποιο τρόπο και οι αντιδράσεις των στρατιωτών του καθεστώτος του Άσαντ που κατάφερε να απελευθερώσει τη πόλη.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένας από τους στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση αποκαλύπτει ότι έτρεμαν για αυτό που θα αντίκριζαν. «Φοβόμασταν να κοιτάξουμε... Αλλά όταν μπήκαμε και είδαμε, ανακουφιστήκαμε», λέει.

Όπως μεταφέρει ο Guardian, αφού η πόλη ήταν ασφαλής από τους τζιχαντιστές, οι Σύροι κι Ρώσοι στρατιώτες περιφέρθηκαν ανάμεσα στα ερείπια με δέος και ήταν εντυπωσιασμένοι που τα περισσότερα ήταν ακόμα άθικτα.

Οι στρατιώτες γιορτάζουν τη νίκη τους παίζοντας ποδόσφαιρο

Παρόλα αυτά προχωρούσαν αργά φοβούμενοι ότι οι δρόμοι θα ήταν παγιδευμένοι είτε με βόμβες είτε με νάρκες. Κάποια στιγμή, ένας Σύρος στρατιώτης στάθηκε και με λυγμούς φώναξε: «Είμαι τόσο λυπημένος που βλέπει κομμάτια της παλιάς πόλης να είναι κατεστραμμένα, αλλά κλαίω επίσης για τον αδερφό μου που πέθανε στη μάχη εδώ. Παίρνοντας πίσω την πόλη νιώθω ότι εκδικήθηκα για τον θάνατό του».

Κατεστραμμένη η νέα πόλη
Παρά το γεγονός όμως ότι η κατάσταση των αρχαιοτήτων είναι καλύτερη από αυτή που αναμενόταν, δεν υπήρξε και η ίδια ανακούφιση και για τη νέα πόλη της Παλμύρας εκεί που κάποτε κατοικούσαν 70.000 άνθρωποι.

Μετά την κατάληψη της Παλμύρας από τους τζιχαντιστές, τον Μάιο του 2015, οι διαρκείς μάχες ισοπέδωσαν τα διώροφα και τριώροφα κτίρια της πόλης.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, οι στρατιώτες που βρίσκονται πλέον στο σημείο εργάζονται για να το εκκαθαρίσουν από τις νάρκες και να το καταστήσουν ασφαλές.