Φωτιά στην Κορινθία: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Ρίψεις νερού από εναέρια μέσα | dete

Φωτιά στην Κορινθία: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες - Ρίψεις νερού από εναέρια μέσα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που καίει την Κορινθία από την Τετάρτη (22/07), την μεγαλύτερη σε έκταση και επικινδυνότητα φωτιά που ξέσπασε έως σήμερα, κατά την διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Τα Πυροσβεστικά Σώματα έδωσαν ολονύχτιες μάχες για να περιορίσουν τις φλόγες της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε αρχικά στην ευρύτερη περιοχή των Κεχριών και αφού διένυσε λόγω των ριπαίων ανέμων εντάσεως 6-7 μποφόρ μία τεράστια απόσταση, κατακαίγοντας την φύση και απειλώντας οικισμούς, έφτασε πολύ νοτιότερα, στην περιοχή ανάμεσα σε Αγιονόρι και Άγιο Ιωάννη, δυτικά του Σοφικού Κορινθίας.

 

Το βράδυ της Τετάρτης (22/07) έφτασαν με μισθωμένο αεροπλάνο 35 πυροσβέστες από την Β. Ελλάδα και ανέλαβαν καθήκοντα, επιχειρώντας στο σημείο, ενώ με το πρώτο φως σήμερα, Πέμπτη (23/07), δόθηκε η εντολή για ρίψεις νερού από 6 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη ενώ στο έδαφος επιχειρούν 236 πυροσβέστες με 54 οχήματα το ΜΕΤΠΕ με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Στο σημείο παραμένει και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης για τον καλύτερο συντονισμό και διαμοιρασμό των δυνάμεων.

Η μείωση των ανέμων το βράδυ και ο αυξημένος αριθμός πυροσβεστών που επιχειρούσαν, σε συνδυασμό με τα εναέρια μέσα που βρίσκονται ήδη στην περιοχή, γεννά αισιοδοξία στους κατοίκους της Κορινθίας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Νίκο Φιλιππίδη και Μπάγια Αντωνοπούλου η νύχτα ήταν αρκετά δύσκολη, ωστόσο οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.

 

Εκκενώθηκαν οικισμοί και κατασκήνωση

Η φωτιά αρχικά κινήθηκε από τις Κεχριές νοητά προς τα Λουτρά Ωραίας Ελένης και ξέσπασε από την κάτω πλευρά του στρατοπέδου που έχει εγκαταστάσεις με μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών, το οποίο όμως δεν κινδύνευσε, αφού τοποθετήθηκαν ισχυρές δυνάμεις στην περίφραξη.

 

Οι φλόγες έφτασαν κοντά στις αυλές των πρώτων σπιτιών του οικισμού «Siemens», ενώ άμεσα έγινε εκκένωση με απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ύστερα από σχετική εισήγηση της Πυροσβεστικής και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην κοντινή παραλία. Επίσης, εκκενώθηκε προληπτικά η παιδική κατασκήνωση "Summerfun" και τα 270 άτομα (παιδιά και προσωπικό) μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην παραλία, ενώ μία ακόμη κατασκήνωση ήταν κλειστή αυτή την περίοδο και έτσι δεν χρειάστηκε να γίνει εκκένωση.

Στην πορεία χρειάστηκε να εκκενωθεί από τους κατοίκους του και ο οικισμός του Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ εισήγηση για εκκένωση έγινε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την Πυροσβεστική για ακόμη 4 οικισμούς και συγκεκριμένα, το Γαλατάκι, το Αλαμάνο, τα Αθίκια και πλέον τον Άγιο Ιωάννη. Υπάρχουν κάποιες αναφορές για ζημιές σε εξωτερικούς τοίχους σπιτιών και πέργκολες, όμως καλύτερη εικόνα γι' αυτό αναμένεται να έχουν το πρωί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Την ίδια ώρα καλύτερη παραμένει η εικόνα της εξέλιξης της φωτιάς στο άλλο μεγάλο πύρινο μέτωπο στη Μεσσηνία, σε αγροτοδασική έκταση στο Πεταλίδι, καθώς πλέον βρίσκεται ψηλά και μακριά από κατοικημένη περιοχή με διάσπαρτες εστίες.

Σημειώνεται και αυτό επίσης είναι σημείο προς διερεύνηση από την Πυροσβεστική, πως η φωτιά ξέσπασε αρχικά από καθαρά αγροτική έκταση, την στιγμή που στην περιοχή πνέουν πολύ δυνατοί άνεμοι και ενώ για την σημερινή ημέρα υπήρχαν προειδοποιήσεις ότι υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς, σχεδόν στη μισή χώρα, λόγω των καιρικών συνθηκών.