ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΛΕΑ: H Πατρινή πρωταθλήτρια πυγμάχος μιλά για όλα στο dete.gr | dete

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΛΕΑ: H Πατρινή πρωταθλήτρια πυγμάχος μιλά για όλα στο dete.gr

Η Φωτεινή Πλέα είναι αθλήτρια της Παναχαϊκής και της εθνικής ομάδας πυγμαχίας έχοντας πετύχει σημαντικές διακρίσεις στην καριέρα της.

Η Πατρινή πρωταθλήτρια που  έχει κατακτήσει αρκετούς τίτλους εντός των ελληνικών συνόρων πριν λίγες ημέρες συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων στην Ταϊπέι, πέρυσι κατέλαβε την 3η θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Ιταλία, το 2013 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην Σερβία   στο «Nations Woman Cup 2013» ενώ την ίδια χρονιά πήρε την 3η θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Ουγγαρία στα 52 κιλά.

Τον Αύγουστο θα λάβει μέρος στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Ουγγαρία προσδοκώντας ακόμα και στην 1η θέση. Η Φωτεινή  Πλέα που γνωρίζει άπταιστα  Αγγλικά και Γαλλικά μιλά στο «Κόσμο» και το dete.gr  για τις θυσίες που έχει κάνει για τον πρωταθλητισμό αλλά και τις προσωπικές της φιλοδοξίες στους αγώνες που έχει μέσα στο καλοκαίρι.

Τι σημαίνει για σένα  η παρουσία σου στην Ταϊπέι πριν λίγες ημέρες στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών -νεανίδων;

Για μένα αυτό το ταξίδι σημαίνει  εμπειρία . Το παγκόσμιο πρωτάθλημα και η προετοιμασία που είχαμε πριν τους αγώνες μου έδωσαν πλεονέκτημα.

Με βοήθησαν να καταλάβω τι θα πρέπει να κάνω σωστά και τι μπορώ να βελτιώσω.

Το ότι ήμουν μια από τις αθλήτριες που επιλέχτηκαν με υποτροφία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα και το γεγονός ότι αναμετρήθηκα με την  καλύτερη αθλήτρια του κόσμου στην κατηγορία μου (χρυσή ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια) με το αποτέλεσμα να κρίνεται στα σημεία και στις λεπτομέρειες του αγώνα , μου έδωσε αυτοπεποίθηση και δύναμη να συνεχίσω να αγωνίζομαι.

-Επιλέχθηκες από την παγκόσμια ομοσπονδία Α.Ι.Β.Α. με πρόγραμμα υποτροφίας να παρακολουθήσεις το πρόγραμμα προετοιμασίας. Ήταν μια δικαίωση για σένα; 

Σίγουρα ήταν δικαίωση για εμένα αυτή η υποτροφία. Και φυσικά το να βρίσκεται μια Ελληνίδα μέσα στις επίλεκτες αθλήτριες της παγκόσμιας ομοσπονδίας της Α.Ι.Β.Α είναι αναγνώριση και τιμή για εμένα.

-Έχεις κάνει θυσίες προσωπικές για χάρη του πρωταθλητισμού και της πυγμαχίας;

Εννοείται ότι όταν ασχολείται κανείς με ένα άθλημα και ειδικά με τον πρωταθλητισμό ,κάνει τις προσωπικές του θυσίες .Αυτό μπορεί να σημαίνει  λιγότερη διασκέδαση ,ξεκούραση και περισσότερη προπόνηση .

-Πως συνδυάζεις μαθήματα αφού θα είσαι την νέα χρονιά μαθήτρια  Γ Λυκείου με την πυγμαχία; Πόσες ώρες την ημέρα περνάς στην προπόνηση στο ρινγκ;

Η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά δύσκολο να συνδυάσω προπόνηση και μαθήματα. Το καλό είναι ότι λειτουργώ με πρόγραμμα και έτσι έχω ορίσει τις ώρες μου ώστε να προλαβαίνω να διαβάζω και να προπονούμαι. Σε καθημερινή βάση περνάω περίπου δυόμιση με τρεις ώρες στην προπόνηση.

-Είναι διαφορετικά να αγωνίζεσαι με το εθνόσημο στο στήθος ως αθλήτρια της εθνικής ομάδας ή αισθάνεσαι το ίδιο όταν παίζεις με την φανέλα της Παναχαϊκής Γ.Ε ;

Όταν αγωνίζομαι με τα χρώματα της ομάδος μου αισθάνομαι περήφανη που είμαι Παναχαϊκή Γ.Ε και αγωνίζομαι σε μια ιστορική ομάδα.

Αλλά η αίσθηση που έχω όταν εκπροσωπώ την χώρα μου είναι πραγματικά φοβερή ιδιαίτερα όταν ακούγεται « the winner is (red -blue) corner GRRECE» .

Είναι τιμή και υπερηφάνεια το όνομά μου να είναι συνώνυμο με το HELLAS και να αγωνίζομαι για τη χώρα μου ανάμεσα σε τόσες άλλες, και χαίρομαι που διαπιστώνω ότι ο κόσμος στηρίζει την προσπάθεια μου.

-Είναι σοβαρό πλεονέκτημα για σένα ότι προπονητής είναι ο πατέρας σου Νίκος; 

Φυσικά και είναι πλεονέκτημα , ο προπονητής μου να είναι ταυτόχρονα και πατέρας μου. Είναι πλεονέκτημα γιατί νιώθω περισσότερη σιγουριά για ότι κάνω ,μαζί του, και στις προπονήσεις και στους αγώνες. Ξέρω ότι οι υποδείξεις του θα είναι οι σωστές.

-Μήπως είναι μεγαλύτερες οι απαιτήσεις για να κάνεις υπερήφανο τον μπαμπά;

Δεν  νομίζω ότι οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες για να τον κάνω περήφανο. Θα ήταν περήφανος για εμένα ,ότι και να έκανα, θα ήταν περήφανος για την προσπάθειά μου.

-Το  καλοκαίρι έχει αγώνες στην Σερβία και την Ουγγαρία . Πόσο δύσκολο είναι για σένα να μην υπάρχει διασκέδαση όπως τα κορίτσια της ηλικίας σου και να προετοιμάζεσαι για μεγάλους  αγώνες;

Από την μια πλευρά είναι όντος δύσκολο να ξέρω ότι πρέπει να προπονηθώ για κάποιους αγώνες ενώ οι άλλοι διασκεδάζουν. Από την άλλη όμως σκέφτομαι ότι αυτές οι στιγμές που περνάω τώρα ,κάποτε θα τελειώσουν, δε θα έχω πάντα την ευκαιρία να αγωνιστώ σε μεγάλες διοργανώσεις, οπότε παίρνω δύναμη με την σκέψη αυτή  και προσπαθώ να χαίρομαι τη στιγμή.

Ποιος είναι ο στόχος σου στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ουγγαρίας τον Αύγουστο ;

Στόχος μου είναι να αποδώσω τον καλύτερο μου εαυτό με τη βοήθεια του Θεού ,ώστε να μπορέσω να φτάσω στο βάθρο και γιατί όχι στην πρώτη θέση ανεβάζοντας την Ελλάδα μας στο ψηλότερο σκαλί.

Είσαι μικρή σε ηλικία αλλά για πολλά μικρότερα κορίτσια είσαι το ίνδαλμα τους. Πως νιώθεις;

Αισθάνομαι ωραία που αποτελώ και εγώ ένα αθλητικό πρότυπο για πολλά κορίτσια, και μακάρι να ασχοληθούν με την πυγμαχία φτάνοντας σε υψηλά επίπεδα ,κάνοντας έτσι τη γυναικεία πυγμαχία πιο γνωστή.

-Είναι εύκολο ή δύσκολο για μια κοπέλα να παίξει πυγμαχία και τι έχεις να πεις στα νεαρά κορίτσια; 

Θεωρώ ότι δεν είναι δύσκολο για μια κοπέλα να παίξει πυγμαχία. Αρκεί να αγαπάς αυτό που κάνεις και να προσπαθείς να βελτιώνεσαι όλο και περισσότερο.

Αυτό που θα έλεγα είναι να γνωρίσουν προπονητικά στην αρχή την πυγμαχία και στη συνέχεια αν θέλουν να το ασχοληθούν αγωνιστικά να έχουν Πίστη –Υπομονή –Επιμονή και τα θετικά αποτελέσματα θα έρθουν.

-Οι άνδρες πως σε αντιμετωπίζουν;

Η αντιμετώπιση που δέχομαι από τους άνδρες είναι φυσιολογική, και μάλιστα πολλές φορές η προετοιμασία μου στηρίζεται από τους συναθλητές μου.

-Όνειρο ζωής μια Ολυμπιάδα;

Η Ολυμπιάδα είναι σίγουρα όνειρο για όλους όσους ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό. Είναι ένας από τους στόχους μου. Προτιμώ όμως να επικεντρώνομαι πρώτα στους πιο κοντινούς στόχους.

-Μπορείς να επιλέξεις μια νίκη ως την κορυφαία της καριέρας σου και μια ήττα που σε πίκρανε πολύ;

Κορυφαία νίκη θεωρώ αυτή που μου εξασφάλισε την τρίτη θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο ASSISI της Ιταλίας.  Όσο για το πια ήττα με πίκρανε πολύ; Δε νομίζω να υπήρξε συγκεκριμένη ,μέσα από κάθε άσχημη εξέλιξη στο αποτέλεσμα έχω μάθει να ωφελούμαι , με βοηθάει να δω τα λάθη μου και να τα  διορθώνω μέχρι τον επόμενο αγώνα μου.

Το προσωπικό σου στοίχημα ποιο είναι;

Να συνεχίσω να αγωνίζομαι! Σε όλους τους τομείς της ζωής μου!.