Φυλάκιση 15 ετών σε εσθονό αστυνομικό για κατασκοπία στη Ρωσία | dete

Φυλάκιση 15 ετών σε εσθονό αστυνομικό για κατασκοπία στη Ρωσία

Σε 15ετή κάθειρξη για κατασκοπεία καταδικάστηκε στη Ρωσία ένας εσθονός αστυνομικός, ο οποίος είχε απαχθεί από τη χώρα του, σύμφωνα με την Εσθονία.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Πσκοφ, στην βορειοδυτική Ρωσία, έκρινε τον Έστον Κόχβερ «ένοχο για κατασκοπεία, παράνομη οπλοκατοχή και παραβίαση των ρωσικών συνόρων» μετά τη δίκη του, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, πρόσθεσε επίσης ο συνήγορός του, Εβγκένι Ακσιόνοφ.

Ωστόσο η ανακοίνωση της ετυμηγορίας ήταν ανοιχτή στο κοινό.

«Περίμενα μια πιο επιεική καταδίκη», πρόσθεσε ο Ακσιόνοφ, σημειώνοντας ότι ο Κόχβερ θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα ασκήσει έφεση «έπειτα από διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της πρεσβείας της Εσθονίας».

Ο Κόχβερ, αξιωματικός της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών της Εσθονίας, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών, σύμφωνα με δημοσιογράφο του RIA Novosti, ο οποίος διευκρίνισε ότι η εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή κάθειρξης 16 ετών.

Στον καταδικασθέντα επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 100.000 ρουβλίων (περίπου 1.300 δολάρια), πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

Την απόφαση καταδίκασε αμέσως το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας. Την άμεση απελευθέρωση του Κόχβερ αξίωσε η ΕΕ.

«Καλούμε την Ρωσία να αφήσει αμέσως ελεύθερο τον Έστον Κόχβερ (...) και να εγγυηθεί την επιστροφή του με πάσα ασφάλεια στην Εσθονία», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μαρίνα Καλγιούραντ.

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) είχε ανακοινώσει τον περσινό Σεπτέμβριο ότι συνέλαβε τον Έστον Κόχβερ στην βορειοδυτική Ρωσία, κοντά στην μεθόριο με την Εσθονία, ενώ προσπαθούσε να φέρει εις πέρας μια αποστολή συλλογής πληροφοριών.

Σύμφωνα με την FSB, ο Εσθονός βρέθηκε να έχει στην κατοχή του ένα πιστόλι, πυρομαχικά, 5.000 ευρώ και «ειδικό εξοπλισμό για παράνομες ηχογραφήσεις», όπως και «υλικό που προοριζόταν όπως φαίνεται για μια αποστολή κατασκοπείας».

Η ΕΕ είχε τότε εκφράσει ανησυχία για την «απαγωγή» του, ενώ η εσθονική εισαγγελία είχε ανακοινώσει ότι ο Κόχβερ «αιχμαλωτίστηκε από αγνώστους που είχαν έρθει από την Ρωσία, ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία στο εσθονικό έδαφος, (...) απήχθη με τη βία, υπό την απειλή όπλου».

Σφοδρή αντίδραση από την ΕΕ

Σήμερα η ΕΕ ζήτησε να αφεθεί αμέσως ελεύθερος ο Εσθονός και σημείωσε ότι θεωρεί «την απαγωγή του» από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών στην Εσθονία ως μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Η ΕΕ συνεχίζει να ζητάει από την Ρωσία να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις, να απελευθερώσει αμέσως τον κ. Κόχβερ και να εγγυηθεί την επιστροφή του με πάσα ασφάλεια στην Εσθονία», δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η απαγωγή του κ. Κόχβερ και η παράνομη φυλάκισή του στην Ρωσία συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Εξάλλου ο κ. Κόχβερ στερήθηκε του δικαιώματός του σε μια αμερόληπτη δίκη: δεν έγιναν δημόσιες ακροάσεις, ο Eσθονός πρόξενος δεν είχε λάβει άδεια να είναι παρών στις ακροάσεις και ο κ. Κόχβερ στερήθηκε μιας επαρκούς νομικής βοήθειας», σημείωσε η Μογκερίνι.