ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ: «Να κλείσει η συμφωνία πριν από το τέλος Ιουνίου» | dete

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ: «Να κλείσει η συμφωνία πριν από το τέλος Ιουνίου»

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να επιταχύνουν τις συνομιλίες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος Ιουνίου ώστε να αποφευχθούν αμφιβολίες και φαινόμενα κερδοσκοπίας αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της Ομάδας Επτά (G7).

«Υπάρχει μια προθεσμία για το τέλος Ιουνίου», δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στο τέλος ενός προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και στις προθεσμίες αποπληρωμής προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
«Αυτή είναι η απώτατη δυνατή προθεσμία, αλλά τίποτα δεν μας σταματά από το να πάμε πιο γρήγορα και νομίζω πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να πάει γρηγορότερα για να αποφύγει τις αμφιβολίες ή τα φαινόμενα κερδοσκοπίας. Αν θέλουμε –και όλοι μας θέλουμε, Έλληνες και Ευρωπαίοι έχουμε πει ότι θέλουμε– η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, θα πρέπει να κατευθυνθούμε προς μία λύση σε ένα χρονικό πλαίσιο πριν από το τέλος του μήνα».

«Για να κάνουμε πρόοδο πρέπει να έχουμε γρήγορα, τις επόμενες ώρες ή μέρες, τεχνικές συνομιλίες για να γεφυρώσουμε τις θέσεις και να αντικαταστήσουμε τις προτάσεις που η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί με εναλλακτικά μέτρα», είπε ο Ολάντ.

Αυτές οι τεχνικές συζητήσεις θα πρέπει να έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο μέχρι την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ θα πάνε στις Βρυξέλλες μεθαύριο Τετάρτη για μία σύνοδο κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής ώστε να επιτρέψουν μία «διασαφήνιση», είπε, προσθέτοντας πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν συνομιλίες για την Ελλάδα στο περιθώριο της συγκεκριμένης συνόδου κορυφής.