«Φρένο» στον HIV χάρη σε ενέσιμο μόριο | dete

«Φρένο» στον HIV χάρη σε ενέσιμο μόριο

Επανενεργοποιεί το ανοσοποιητικό ώστε να παράγει νέα αντισώματα

Ενα βήμα πιο κοντά στη γενικευμένη χρήση μιας θεραπείας η οποία στηρίζεται στην επανενεργοποίηση του ανοσοποιητικού για την αναστολή της εξάπλωσης, ακόμη και τη θεραπεία των ασθενών με HIV (προκαλεί το AIDS) βρίσκονται οι ερευνητές της μοριακής ανοσολογίας μετά την επαναληπτική, μεγαλύτερης διάρκειας δοκιμή πρώτης φάσης νέας μεθόδου την οποία είχαν ανακοινώσει μόλις πέρυσι.

Η μέθοδος στηρίζεται στην ενέσιμη χορήγηση σε ασθενείς με HIV ενός μορίου, στο οποίο έχει δοθεί η κωδική ονομασία 3BNC117 και το οποίο έχει την ιδιότητα να σταματά τον ιό από το να καταστρέφει τα CD4 κύτταρα του ανοσοποιητικού. Πολλές φορές μάλιστα προκαλεί επανενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών ώστε να παράγει νέα ή βελτιωμένα αντισώματα απέναντι στον ιό. Το 3BNC117, που έχει διαπιστωθεί πειραματικά ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το 80% από σύνολο περίπου 200 γνωστών στελεχών του HIV που προσβάλλουν ασθενείς σε όλο τον κόσμο, είχε αποδειχθεί από την πρώτη δοκιμή ότι μείωνε τα επίπεδα του ιού στο αίμα των ασθενών.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης -σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Science»- εξετάζοντας την πορεία 15 ασθενών έξι μήνες μετά τη θεραπεία ήταν πως οι 14 εξ αυτών παρήγαγαν νέα αντισώματα που εξουδετέρωναν μία ποικιλία διαφορετικών μεταξύ τους στελεχών του HIV. Και μάλιστα με μία μοναδική δόση 3BNC117 που τους είχε χορηγηθεί.

Η κυτταρική θεραπεία αποτελεί σοβαρή ελπίδα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του HIV, καθώς οι μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες ευρέως αντιρετροϊκές θεραπείες εμφανίζουν σημαντικές παρενέργειες, όπως η μείωση της οστικής μάζας, προβλήματα στη νεφρική λειτουργία, ενώ η παράλειψη ελάχιστων μόνο δόσεων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αναβίωση του ιού.

Σε μια άλλη ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύεται στο ίδιο τεύχος του «Science» ερευνητές εφάρμοσαν ένα μαθηματικό μοντέλο για την καταγραφή του ρυθμού εξάλειψης του ιού που προκαλεί το 3BNC117 και διαπίστωσαν ότι το μόριο αυτό στοχεύει και στα ήδη μολυσμένα κύτταρα του οργανισμού, περιορίζοντας τη βιωσιμότητά τους.