«Φλερτάροντας» με τη διαγραφή! Ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει να χαράζει τον δικό του δρόμο | dete

«Φλερτάροντας» με τη διαγραφή! Ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει να χαράζει τον δικό του δρόμο

Του Διονύση Ζακυνθινού

«Όποιος το ξανακάνει, θα διαγραφεί». Δεν το είπε έτσι ακριβώς η Φώφη Γεννηματά, αλλά αυτό εννοούσε όταν είπε στην τελευταία, έκτακτη, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ: «Όποιος από σήμερα και πέρα δεν σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων, να γνωρίζει ότι θέτει τον εαυτό του εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας».

Ήταν μια έμμεση, αλλά σαφής προειδοποίηση στους  Γιώργο Παπανδρέου και Χάρη Καστανίδη, οι οποίοι έσπασαν τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις και απείχαν από την ψηφοφορία.

Μόνο που ο πρώτος φρόντισε να δώσει στη Βουλή το στίγμα του, υπενθυμίζοντας με νόημα την πολιτική καταγωγή του.

Μιλώντας κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, που η Φώφη Γεννηματά είχε αποφασίσει να υπερψηφίσει, θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια όταν ως δεκάχρονος μαθητής παρακολουθούσε τις δημόσιες συγκεντρώσεις του παππού του. «Στο τέλος των ομιλιών του ο Γεώργιος Παπανδρέου έλεγε: “Διαλυθείτε ησύχως”», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει κουλτούρα ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Αλλά οι διαμαρτυρίες κατά του ιδίου από το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά μόνον ειρηνικές δεν ήταν, καθώς κατηγορείται ότι εμφάνισε τον εαυτό του ως φορέα μεγαλύτερης δημοκρατικής ευαισθησίας από την πρόεδρο και το κόμμα.

Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές του σημειώνουν ότι το σκεπτικό της απόφασής του να απόσχει από την ψηφοφορία για το επίμαχο νομοσχέδιο είναι συμβατό με τις αξίες του. Άλλωστε, όπως είπε στην ομιλία του, ως πρωθυπουργός δεν προσπάθησε να περιορίσει το δικαίωμα της συνάθροισης, παρά τις ειδικές συνθήκες της εποχής που κυβερνούσε.

Πάντως, καθώς το ειδικό βάρος του Γιώργου Παπανδρέου είναι αδιαμφισβήτητο, αντιλαμβανόμαστε ότι το προαναφερόμενο μήνυμα της Φώφης Γεννηματά είχε ως κύριο αποδέκτη τον ίδιο.

Βέβαια, ένα καλό ερώτημα είναι εάν αυτό που εννοεί η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα το κάνει και πράξη, στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου διαφοροποιηθεί στο μέλλον, εκ νέου, από την κομματική γραμμή. Εδώ οι εκτιμήσεις διίστανται.

Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι η Φώφη Γεννηματά ουδέποτε θα τολμήσει να τον διαγράψει, ό, τι κι αν ο πρώην πρωθυπουργός κάνει, ό, τι κι αν πει. Όσοι δε θεωρούν σίγουρο ότι είναι  στο απυρόβλητο, βασίζονται και στο σεβασμό που έχει επιδείξει έως τώρα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στο πρόσωπο του, αποδεχόμενη και την πρόθεσή του να είναι  υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές, στην Αχαΐα, παρότι η υποψηφιότητα του συνάντησε σε τοπικό επίπεδο ισχυρές αντιδράσεις.

Έπειτα, είναι και το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παύει να έχει έναν ισχυρό πυρήνα υποστηρικτών εντός του ΚΙΝΑΛ και μια επιρροή που μόνο ευκαταφρόνητη δεν είναι.

Πιθανή διαγραφή του θα συμπαρασύρει τους Παπανδρεϊκούς στην αποστασιοποίηση τους από το ΚΙΝΑΛ, το ισχνό (συγκριτικά με το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ) ποσοστό του οποίου, δεν επιτρέπει στη Φώφη Γεννηματά αυτό το περιθώριο. Κοντολογίς, δεν την… παίρνει, κατά το κοινώς λεγόμενο, να διώξει τον Γιώργο Παπανδρέου και τον κόσμο που συνεχίζει να τον ακολουθεί. Ως εκ τούτου, θέλει δεν θέλει, θα συνεχίσει να ανέχεται τις διαφοροποιήσεις του.

 

Αν διαγραφεί, δεν θα πέσει και σε… κατάθλιψη

Ασφαλώς, υπάρχει και η άλλη ανάγνωση. Αυτή που λέει ότι  κάποια στιγμή  μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός να υπερβεί και πάλι τα εσκαμμένα, να ξεχειλίσει το ποτήρι, και η Φώφη Γεννηματά, αψηφώντας τις επιπτώσεις, να υποχρεωθεί να τον διαγράψει, ώστε να είναι συνεπής και με την προειδοποίηση της.

Αλλά ακόμη κι αν συμβεί αυτό, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο ΓΑΠ (όπως τον αποκαλούν, επίσης, χαριτολογώντας) θα πέσει και σε κατάθλιψη.

Αγγίζοντας πια τα 70 του, κι έχοντας διαγράψει μια εντυπωσιακή πολιτική διαδρομή (φυσικά με διαβατήριο το όνομα του) φαίνεται ότι έχει χαράξει το δικό του δρόμο, που δεν περνά αναγκαστικά μέσα από τα τεκταινόμενα στο ΚΙΝΑΛ.

Επιπλέον, εκτός αυτού, θα έλεγε κανείς ότι ανέκαθεν η πολιτική ήταν για τον ίδιο κάτι σαν μια ευχάριστη ενασχόληση, κυρίως σε διεθνές επίπεδο, και όχι ένας πειθαναγκασμός.

Υπό την έννοια αυτή, εκτιμούμε ότι περισσότερο θα στεναχωρηθεί αν κάτι «στραβώσει» με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, παρά αν θα διαγραφεί από τη Φώφη Γεννηματά.

Το πολύ πολύ, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να εξασφαλίσει επιπρόσθετο χρόνο γι’ αυτά που τον ευχαριστούν, συμπεριλαμβανομένης της ατομικής άθλησης, που κυριολεκτικά λατρεύει.

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)