Υπουργείο Εργασίας: Δεν αυξάνονται οι συντάξεις πριν το 2018 | dete

Υπουργείο Εργασίας: Δεν αυξάνονται οι συντάξεις πριν το 2018

Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης παραχώρησαν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης.

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγι για «μικρά αλλά σταθερά βήματα» όσον αφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ όσον αφορά στο εγχείρημα του νέου ασφαλιστικού φορέα, εμφανίστηκε αισιόδοξη για τη βιωσιμότητά τους και τόνισε ότι «οι δυσκολίες δεν είναι ανυπέρβλητες».

Αναφερόμενη στους πόρους θα ενισχύσουν τον ΕΦΚΑ, η υπουργός Εργασίας ενημέρωσε ότι χρήματα από τα πρόστιμα για την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, θα διατίθενται για τη στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ο ο νέος ασφαλιστικός φορέας ξεκινά τη λειτουργία του με έλλειμμα που ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο σύμφωνα με υπουργική απόφαση θα καλύπτεται από τα ταμειακά του διαθέσιμα και από την αύξηση της επιχορήγησης.

Πετρόπουλος: Η αίτηση για συνταξιοδότηση θα υποβάλλεται πλέον ηλεκτρονικά

Για το «επίτευγμα» της δημιουργίας του ΕΦΚΑ μέσα σε διάστημα 5 μηνών μίλησε και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος σημειώνοντας ωστόσο ότι ότι οι συντάξεις ύψους 600 ευρώ θα αυξηθούν μετά το 2018.

«Η χρονιά σηματοδοτεί την έναρξή της με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ ενώνει όλους τους σφαλισμένους. Προστατεύει τους ασθενέστερους. Είναι η κοινωνική αλληλεγγύη που χρειάζεται η χώρα μας. Ο ΕΦΚΑ ανήκει σε όλους. Χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις. Όταν αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό αγωνιζόμαστε για όλους. Το προηγούμενο σύστημα χαρακτηριζόταν από ανεπάρκεια. Η στιγμή είναι αυτή, της δικής μας εποχής, το σύστημα να αλλάξει. Χρειαζόταν ένας νέος φορέας κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς ανισότητες και διακρίσεις. Το προηγούμενο σύστημα ήταν ένα σύστημα αδιαφάνειας και αναποτελεσματικό. Ο ΕΦΚΑ είναι αναγκαιότητα και φορέας ανάπτυξης και των πολιτών και της κοινωνίας» τόνισε ο κ. Πετρόπουλος και συνέχισε:

«Από 1-1-2017 ο ΕΦΚΑ βρίσκεται παντού, σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση. Η νέα ιστοσελίδα θα βγει από σήμερα στον αέρα και θα αφορά στον ΕΦΚΑ. Η αίτηση για συνταξιοδότηση θα υποβάλλεται πλέον ηλεκτρονικά. Περνάμε στην ηλεκτρονική εποχή, στην εποχή του ΕΦΚΑ. Κάναμε σε 5 μήνες αυτό που έπρεπε να είχε γίνει σε 5 χρόνια. Το τετραψήφιο 1555 λειτουργεί από χθες και δίνει κατευθύνσεις, ενημέρωση και απαντήσεις σε θέματα που αφορούν στον ΕΦΚΑ. Η υπηρεσία αυτή θα επεκταθεί για να παρέχει τις υπηρεσίες της και αρχικά λειτουργεί από 8:00-14:00 κάθε μέρα. Παραμένουν, επίσης, σε λειτουργία τα γνωστά σημεία εξυπηρέτησης. Το οργανόγραμμα θα αλλάξει με προεδρικό διάταγμα. Οι πληρωμές θα γίνονται με τις τράπεζες που εξυπηρετούσαν μέχρι σήμερα τους ασφαλισμένους. Ξοδέψαμε ελάχιστα ποσά για να φτιαχτεί και να ενημερωθεί ο κόσμος για τον ΕΦΚΑ. Το σήμα μας έχει το σχήμα του αετού ως δείγμα ανάπτυξης. Προσπαθούσε να κινητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όλους για την κοινή προσπάθεια. Ο πρώτος διοικητής είναι ο Θανάσης ο Μπακαλέξης, αγρότης, από το 1979 στέλεχος του ΟΓΑ με αξιοκρατική εξέλιξη. Ο ΕΦΚΑ στηρίζεται στους ανθρώπους του και ο καθένας θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Η έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ σηματοδοτεί μία μεγάλη αλλαγή για τη χώρα ΕΦΚΑ ανήκει σε όλους μας.

Μπακαλέξης: Ενώνουμε δυνάμεις γιατί δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του κανείς

Η 1η Ιανουαρίου θα μείνει στην ιστορία ως η μέρα αλλαγής της κοινωνικής ασφάλισης, είπε μεταξύ άλλων, ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. «Ενώνουμε δυνάμεις γιατί δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του κανείς» είπε και τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης να είναι κάθε λέξη από την ονομασία του (...) είναι ένας φορέας με κοινωνικό χαρακτήρα, που προσφέρει δίχτυ προστασίας στην κοινωνία» σημείωσε ο κ. Μπακαλέξης.

«Ο στόχος μας είναι οι υπηρεσίες που θα προσφέρει στον πολίτη να είναι σύγχρονες. Βάζουμε τέλος στη γραφειοκρατία, προσφέρουμε υπηρεσίες ποιότητας, δημιουργούμε ένα βιώσιμο φορέα» υπογράμμισε ο διοικητής του ΕΦΚΑ και ευχαρίστησε όλους τους υπαλλήλους που εργάστηκαν για τη δημιουργία του. Ο κ. Μπακαλέξης είπε ότι η κοινωνική ασφάλεια του μέλλοντος θα πρέπει να προσφέρει τις υπηρεσίες της με ταχύτητα και χωρίς ταλαιπωρία. «Ο ασφαλισμένος να λύνει τα περισσότερα θέματα από το σπίτι του» τόνισε.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΕΦΚΑ, ο κ. Μπακαλέξης ανακοίνωσε ότι αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες, ψηφιοποιούνται όλα τα αρχεία και τελειώνει η γραφειοκρατία. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην πηγαίνει ούτε ένα ευρώ χαμένο. Κάθε ευρώ του ασφαλισμένου θα προστίθεται στη μελλοντική του σύνταξη. Μειώνουμε λειτουργικές δαπάνες και όλα τα παραπάνω χρήματα θα επιστρέφουν στην κοινωνική ασφάλιση» κατέληξε ο κ. Μπακαλέξης.