Υποσχέσεις – Αυτονόητα και Παραμύθια

TOΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΑΦΕΑ

Δε πάει καιρός που η Ολυμπιονίκης μας Άννα Κορακακη μας περιέγραφε τις άθλιες συνθήκες που έκανε προετοιμασία και την παντελή έλλειψη στήριξης από το επίσημο κράτος . Είναι η ίδια αθλήτρια που έφερε δυο μετάλλια στη χώρα μας, στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες και που πολλοί έσπευσαν να την υποδεχτούν και να την επαινέσουν, και δε μιλώ για τους απλούς ανθρώπους αλλά για τους άλλους που έλλειπαν από όλα όσα προηγήθηκαν για να φέρει αυτές τις επιτυχίες. Μιλώ για όλους αυτούς που  χωρίς ντροπή έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί της αντί να κρύβονται για όλα όσα Υποσχεθήκαν και Αυτονόητα έπρεπε να κάνουν «πουλώντας» Παραμύθια χωρίς αντίκρισμα.

Όταν ζεις κάτι από κοντά και μόνο, διαπιστώνεις την αναλγησία του κράτους και όχι μόνο. Ένα κράτος που πρόσφατα ανακοίνωσε τη Διαστημική Υπηρεσία αλλά στη πρόσφατη Παγκόσμια Ολυμπιάδα  Ρομποτικής απουσίασε με κραυγαλέο τρόπο από την όποια οικονομική και ηθική στήριξη απέναντι στα παιδιά δημοτικού, γυμνασίου , λυκείου και πανεπιστήμιου (έντεκα ομάδες ) που εκπροσωπούν την Ελλάδα με το Εθνόσημο στη Κόστα Ρίκα. Είναι αυτά τα παιδιά που αύριο θα στελεχώσουν μια τέτοια υπηρεσία . Είναι αυτά τα παιδιά που αύριο θα τα διεκδικήσουν πανεπιστήμια και επιχειρήσεις του εξωτερικού γιατί αυτή η χώρα Υπόσχεται και τα Αυτονόητα τα μετατρέπει σε Παραμύθια. Είναι αυτά τα παιδιά για τα όποια οι τιμονιέρηδες σε αυτή τη χώρα θα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη μετανάστευση τους στο μέλλον .

Βέβαια ηχηρή είναι και η απουσία Περιφερειών και Δήμων που μένουν αυτά τα παιδιά . Χαμένοι σε κωδικούς και σε προθέσεις απλά παίζουν με τις εντυπώσεις και τις «αγνές» κουβέντες για στήριξη και ενδιαφέρον ενώ η πολιτική τους βούληση εξαντλείται σε όμορφα λόγια και πλατιά χαμόγελα.

Σε όλο αυτό το μελανό τοπίο υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι , επιχειρηματίες που επώνυμα η’ ανώνυμα είναι δίπλα σε άγνωστα σε αυτούς παιδιά , μόνο και μόνο επειδή βλέπουν την ανάγκη στήριξης μιας νέας γενιάς που έρχεται και που προσπαθεί μόνη της να κτίσει ένα πιο λαμπρό μέλλον. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πάντα είναι δίπλα σε αξιέπαινες προσπάθειες χωρίς να ζητάνε ανταλλάγματα αλλά μόνο μια υπόσχεση από αυτά τα παιδιά ότι θα προσπαθήσουν για το καλύτερο.

Υπάρχουν βέβαια και οι «Επιχειρήσεις», που η δραστηριότητα τους ακουμπά τη πολη της Πάτρας και μέρος των εσόδων τους προέρχεται από αυτούς που μένουν εδώ, επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται δημόσιο πλούτο, δρόμους, γέφυρες , νερό κλπ που η «κοινωνική τους ευαισθησία», οριοθετείται τόσο στενά όσο ίσως και το μυαλό αυτών που τις διοικούν και αποφασίζουν.

Ευχαριστούμε λοιπόν και τους μεν που Υποσχεθήκαν τα Αυτονόητα μέσα από Παραμύθια και τους δε που χωρίς καμία υποχρέωση ήταν για άλλη μια φορά παρόντες.

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά όπου και αν αγωνίζονται και εκπροσωπούν τη χώρα μας και ίσως μια μέρα κάποιος να κάνει τη διαφορά και όλα αυτά που για άλλες χώρες είναι δεδομένα να γίνουν και στην Ελλάδα Αυτονόητα .