ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΧΑΪΚΗ: ΔΕΙΤΕ ποιους καλεί σε απολογία ο ανακριτής – Εξελίξεις μέσα στην εβδομάδα | dete

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΧΑΪΚΗ: ΔΕΙΤΕ ποιους καλεί σε απολογία ο ανακριτής - Εξελίξεις μέσα στην εβδομάδα

Εξελίξεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα στο "μέτωπο" της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης της υπό εκκαθάρισης Αχαϊκής τράπεζας. Προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία σε σχέση με την λειτουργία της και φαίνεται πως στοιχειοθετείται το αδίκημα της απιστίας για ορισμένα μέλη του Δ.Σ. Οι ανακριτικές αρχές καλούν σε απολογία ολα τα μέλη του παλαιού Διοικητικού Συμβουλίου Οπως και επιχειρηματίες που έχουν δανειοδοτηθεί. Την υπόθεση χειρίζονται ο ανακριτής Σπύρος Κωνσταντινόπουλος και η πταισματοδίκης Αικατερίνη Φραγκοπούλου. Την συνολική ευθλύνη των ερευνών έχει η επίκουρη Εισαγγελέας του οικονομικού Εγκλήματος Ελένη Μιχαλοπούλου. Μάλιστα με βάση τα στοιχεία που έχουν οι αρχές δεν αποκλείεται να το αδίκημα να λάβει χαρακτήρα κακουργηματικού χαρακτήρα αφού φαίνεται πως δίνονταν δάνεια σε πρόσωπα που δεν είχαν καταβάλει ούτε ένα ευρώ από προηγούμενες δανειοδοτήσεις τους. Κομβικό ρόλο στο κατηγορητήριο φέρεται να έχει το ζήτημα της διασφάλισης χρημάτων που κατέβαλε στην ΤτΕ η Εθνική. Ως εγγυήσεις για τις καταθέσεις της Αχαϊκής. Τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να αποδοθούν καθώς το ποσό των εγγυήσεων είναι αδύνατο να συγκεντρωθεί για να επιστραφεί. Ετσι το βάρος θα πέσει στους χιλιάδες μεριδιούχους που θα επιβαρυνθούν με την αξία του μεριδίου τους εις διπλούν. Οι εκκαθαριστές διαβλέποντας το πρόβλημα, κινούνται προς διασφάλιση των μικρομετόχων στην δέσμευση περιουσιακών στοιχείων επιχειρηματιών που έλαβαν χορηγήσεις και δεν έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους. Ηδη σε γνωστό πατρινό επιχειρηματία, η Τράπεζα δέσμευσε μεγάλη οικογενειακή έκταση και ενεργεί πλειστηριασμό.

Ενα στοιχείο που προέκυψε πρόσφατα είναι πως ένα τμήμα των χορηγήσεων της τράπεζας δινόταν σε ανύπαρκτα πρόσωπα μέσω μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα μέλος του Δ.Σ. έπαιρνε συνεχώς χρήματα μέσω προσωπικών χορηγήσεων και τα έδινε σε τρίτα, άγνωστα προς την τράπεζα πρόσωπα. Μάλιστα για την συγκεκριμένη έρευνα εκλήθη ομάδα εμπειρογνωμόνων. Το ερώτημα είναι από την στιγμή που η Αχαϊκή δεν είναι φιλανθρωπικό Ιδρυμα, ποιο ήταν το κέρδος του μέλους του Δ.Σ. που έδινε χρήματα σε αγνώστους. ερευνώνται δηλαδή τα πρόσωπα που ήταν οι αποδέκτες του δανείου σχετικά με το αν είχαν κάποιο κόλλημα αλλά και ποιο ήταν το κέρδος αυτού που έδινε χρήματα υπογείως!

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Φλωράτος θεωρεί πως δεν υπάρχει ζήτημα αν και όπως είπε καλύτερα η υπόθεση  να πάει στο ακροατήριο. Ωστε εκεί να δοθούν απαντήσεις στους γνωστούς επικριτές του έργου του Δ.Σ. της τράπεζας.