Τόκιο 2020: Οι Ιάπωνες εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια | dete

Τόκιο 2020: Οι Ιάπωνες εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια

Τέσσερις εβδομάδες περιθώριο στον εαυτό της έδωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, μετά τη σημερινή της τηλεδιάσκεψη, ώστε να αποφασιστεί η τύχη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, σύμφωνα με όσα αναφέρει αγγλικό δημοσίευμα, τη στιγμή που οι Ισπανοί δηλώνουν σίγουροι για την αναβολή.

Αντικρουόμενα ήταν αρχικά τα δημοσιεύματα που αφορούσαν την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ισπανική "AS", η ΔΟΕ αποφάνθηκε να αναβάλλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο μετά από τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών της σήμερα (22/3).

Την ίδια στιγμή όμως ο Βρετανός δημοσιογράφος του BBC, Nταν Ρόαν, επέμενε πως δόθηκε παράταση 4 εβδομάδων για την λήψη της τελικής απόφασης που αφορά στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, που είναι προγραμματισμένοι για τις 24 Ιουλίου ως 9 Αυγούστου και τελικά έπεσε… μέσα.

Λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, επιβεβαίωσε πως η τελική απόφαση θα έρθει σε 4 εβδομάδες και θα παρθεί με βάση το συμφέρον των αθλητών/τριών που συμμετέχουν στο μεγάλο αθλητικό γεγονός.

“Οι ανθρώπινες ζωές είναι πάνω από όλα συμπεριλαμβανομένων και των Ολυμπιακών αγώνων. Η ΔΟΕ θέλει να είναι μέρος της λύσης. Ως εκ τούτου έχουμε καταστήσει ως ηγετική μας αρχή να διασφαλίσουμε την υγεία όλων των εμπλεκόμενων και να συμβάλουμ στον περιορισμό του ιού. Εύχομαι και όλοι εργαζόμαστε γι’ αυτό ότι η ελπίδα που έχουν εκφράσει οι αθλητές, οι Ολυμπιακές επιτροπές και οι παγκόσμιες ομοσπονδίες και στις πέντε ηπείρους θα εκπληρωθεί: ότι στο τέλος αυτού του σκοτεινού τούνελ όλοι θα το περάσουμε από κοινού, χωρίς να γνωρίζουμε για πόσο καιρό θα κρατήσει, η Ολυμπιακή φλόγα θα είναι ένα φως στο τέλος αυτού του τούνελ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαχ.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ

Εκατό μέρες πριν από το άνοιγμα του Ολυμπιακού χωριού για να υποδεχθεί τις αποστολές των 206 κρατών, οι Ιάπωνες άρχισαν να εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, πηγές μέσα στην οργανωτική επιτροπή που όμως δεν έχουν τη δικαιοδοσία να τοποθετούνται δημόσια, ανέφεραν πως τους ζητήθηκε να αρχίσουν μελετούν τρία εναλλακτικά σενάρια για την ημερομηνία της διεξαγωγής των Αγώνων.

Είναι η πρώτη φορά που προκύπτει τέτοια πληροφορία μέσα από την οργανωτική επιτροπή. 
Τα εναλλακτικά σενάρια εξετάζουν αρχικά το κόστος της μετακίνησης των Αγώνων σε άλλη ημερομηνία με τις πηγές να αναφέρουν ότι το ιδανικό θα ήταν η αναβολή κατά 45 ημέρες, κάτι που όμως φαντάζει ως το πιο απίθανο σενάριο. 
Οι Ιάπωνες έχουν ξοδέψει μέχρι στιγμής 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διοργάνωση και έχουν κάνει ρεκόρ εσόδων από εγχώριους χορηγούς ξεπερνώντας τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εξετάζεται λοιπόν το μέγεθος της ζημιά από τη μετακινήση των Αγώνων που πλέον φαντάζει πιο πιθανή από ποτέ. Ο λόγος ανήκει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όμως σίγουρα και οι Ιάπωνες θα έχουν λόγο όπως αναφέρει και το Reuters.